Meestal gaat het om pijnklachten bij of na het plassen, een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen, of nadruppelen of zelfs incontinentie. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ontsteking, prostaatvergroting of zwakke sluitspieren. Prostaatkanker veroorzaakt meestal geen plasklachten.
Een vergrote prostaat is in principe goedaardig en vaak alleen een lastig probleem. Het is geen kanker en het verhoogd ook niet het risico op prostaatkanker.
Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen. Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.
Is het mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken? Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus.
Oorzaak van een vergrote prostaat
Als de man ouder wordt, groeit de prostaat verder onder invloed van hormonale veranderingen. Hierdoor kan de plasbuis die door de prostaat loopt in de verdrukking komen. Vanaf het vijftigste jaar kan de prostaat zo groot zijn dat er klachten kunnen ontstaan met het legen van de blaas.
PSA waarde hoger dan 10 µg/l
Is de PSA waarde te hoog: hoger dan 10 µg/l dan is de kans op prostaatkanker hoger dan 65%. Dit zegt echter niets over de agressiviteit van de prostaatkanker.
Eigenlijk is dit niet het geval. Erectie is een vasculaire (bloedvaten) aangelegenheid en heeft geen relatie met een vergrote prostaat.
Het kan een brandende, trekkende, zeurende of bijtende pijn zijn. Soms treden er problemen met plassen op. Deze klachten zijn niet continu aanwezig maar vertonen vaak een golvend verloop. Er zijn ook perioden waarin u geen klachten heeft.
Mogelijke andere klachten zijn het gevolg van irritatie van de darmen en de blaas: darmkrampen, loze aandrang, slijm in of bij de ontlasting, vaker moeten plassen of een branderig gevoel bij het plassen.
Factcheck. Fietsers moeten niet panikeren. Fietsen is gezond voor lijf en leden. Dit onderzoek vindt geen oorzakelijk verband tussen frequent fietsen en prostaatkanker.
Bij prostaatpijn (prostatodynie) kunt u pijn hebben in het gebied tussen de balzak en endeldarm. De pijn straalt uit naar onder andere de liezen of de geslachtsorganen. Prostaatpijn kan een brandende, trekkende, zeurende of bijtende pijn zijn.
Welke onderzoeken vinden plaats bij verdenking op prostaatkanker? “De patiënt voelt niets van prostaatkanker, maar de huisarts kan aan de buitenkant van de prostaat soms wel een afwijking voelen. Zo'n onderzoek heet een 'rectaal toucher': via de anus voelt de huisarts aan de prostaat.
Sterk verhoogd
In de medische wereld is men het er wel over eens dat voor patiënten met een PSA-waarde groter dan 10,0 µg/l er een sterke aanwijzing is voor prostaatkanker; de kans daarop is dan meer dan 65%.
De meeste patiënten die deze operatie ondergaan, ervaren weinig pijn. U kunt wel last hebben van blaaskrampen. Dit kan komen door de ingreep zelf of bijvoorbeeld doordat de katheter niet goed afloopt door een stolsel. Het is belangrijk dat u blaaskrampen meldt bij de verpleegkundige.
Een PSA-waarde hoger dan 3 kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. PSA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde PSA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een ontsteking of prostaatvergroting.
Een verhoogde PSA-waarde betekent dus niet automatisch dat je prostaatkanker hebt. Een lage PSA-waarde betekent ook niet automatisch dat je géén kanker hebt. Sommige zeldzame, agressieve vormen van prostaatkanker maken namelijk geen PSA aan. Een PSA-test geeft dus geen zekerheid of je wel of geen prostaatkanker hebt.
Tomaten. Tomaten, watermeloen en andere roodkleurige groenten en fruit danken hun heldere kleur aan een krachtige antioxidant genaamd lycopeen. Sommige onderzoeken suggereren dat een dieet met veel lycopeen het risico op het ontwikkelen van prostaatproblemen kan helpen verminderen.
Als prostaatkanker uitzaait, spreidt het zich meestal uit naar de botten of de wervelkolom.In een later stadium kan prostaatkanker ook uitzaaien naar de longen en de lever. Beeldvorming kan worden gebruikt om uitzaaiingen op te sporen. Uitzaaiingen naar de botten kan worden gezien op een botscan of een MRI.
Via de anus kan je de prostaat voelen. De huisarts doet dat wanneer dat nodig is voor prostaatonderzoek. Naarmate de leeftijd toeneemt, stijgt ook de kans op een vergrote prostaat. Een vergrote prostaat kan klachten geven, waaronder moeilijk uitplassen, nadruppelen of een zwakke plasstraal.
Is de prostaatkanker uitgezaaid naar andere organen? Dan zijn de vooruitzichten minder goed en overlijdt ongeveer 40% van de mannen binnen 5 jaar. Van alle mannen met prostaatkanker is de 10-jaarsoverleving 83%.
Heb je een verhoogde PSA-waarde, maar wordt uit andere onderzoeken niet duidelijk of het om prostaatkanker gaat? Dan kun je in sommige ziekenhuizen een urineonderzoek krijgen.Hiermee kan de uroloog onderzoeken of het toch gaat om prostaatkanker.
5. Het leven van de man is niet afhankelijk van zijn prostaat. De prostaat is geen essentieel onderdeel van de man en als deze zou moeten worden verwijderd, kan hij heel goed verder zonder prostaat leven. Het is echter wel een belangrijk deel van het mannelijke voortplantingssysteem.