De gemeenschappelijke voorouder zelf kan als eerste generatie beschouwd worden, zijn kinderen zijn generatie twee, zijn kleinkinderen generatie drie, zijn achterkleinkinderen generatie vier, enzovoorts. Bij de meeste mensen is tijdens de geboorte wel een of meerdere grootouders in leven.
Iemand die in Nederland is geboren en van wie beide ouders ook in Nederland zijn geboren, maar van wie ten minste één van de grootouders in het buitenland is geboren, telt het CBS als een persoon met een Nederlandse achtergrond. Deze groep wordt ook wel aangeduid als de derde generatie.
Persoon die in het buitenland is geboren en van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren.
Een generatie binnen een familiebedrijf is een groep in de familie van dezelfde leeftijdsgroep en met vaak een nauwe familieband. Zo kunnen broers en zussen in het familiebedrijf een generatie vormen. Als zowel ouders als kinderen actief zijn in het familiebedrijf, dan zijn twee generaties actief.
De gemeenschappelijke voorouder zelf kan als eerste generatie beschouwd worden, zijn kinderen zijn generatie twee, zijn kleinkinderen generatie drie, zijn achterkleinkinderen generatie vier, enzovoorts. Bij de meeste mensen is tijdens de geboorte wel een of meerdere grootouders in leven.
patatgeneratie, pejoratieve aanduiding voor jonge sporters die veel ongezond voedsel (patat, hamburgers e.d.) tot zich nemen, waardoor hun prestaties verminderen. Deze term werd begin jaren tachtig gelanceerd door de vroegere Ajax-trainer Leo Beenhakker.
Het verschil tussen de twee generaties is dat generatie Y geboren is voor het digitale tijdperk en zich nog een maatschappij zonder internet kan voorstellen. Voor de generatie Z is het internet totaal vanzelfsprekend, zij kunnen zich geen leven zonder voorstellen.
We lichten vier bekende generaties uit: generatie X, Y, Z (ook 'millennial' genoemd) en de nieuwste generatie: Alpha. De kenmerken van een generatie: ze zijn leeftijdsgenoten van elkaar. ze worden groot onder vergelijkbare omstandigheden, in dezelfde tijdsgeest.
Generatie Z is de eerste generatie die zich geen leven meer zonder internet kan voorstellen. Onder deze generatie vallen de jongeren geboren tussen 1995 en 2010. Deze generatie is opgegroeid met de telefoon en tablet in de hand, wat ze echte digital natives maakt.
De eerste generatie Marokkanen is in de jaren zestig en zeventig van de 20ste eeuw als gastarbeider en als gevolg van de daaropvolgende gezinshereniging naar Nederland gekomen. De werving van Marokkaanse gastarbeiders werd beëindigd in 1973. Op dat moment waren er ongeveer 22.000 Marokkanen in Nederland.
Een generatie is in sociologische betekenis een categorie mensen die in dezelfde periode (van bijvoorbeeld 10 jaar) geboren zijn (een geboortecohort) en te maken heeft met gemeenschappelijke eigenschappen die individuele verschillen kunnen domineren.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen personen die zelf in het buitenland zijn geboren (de eerste generatie) en personen die in Nederland zijn geboren (de tweede generatie). Ook wordt onderscheid gemaakt tussen personen met een westerse migratieachtergrond en personen met een niet-westerse migratieachtergrond.
Hierbij worden twee criteria gebezigd: (1) wie na 1949 in Indonesië is geboren, behoort tot de eerste generatie; wie na 1949 elders (dan in Indonesië) is geboren, behoort tot de tweede generatie; echter (2) wie na 1949 in Nederland werd geboren in een sociaal-culturele omgeving die geheel was gericht op terug- keer ...
Die generatie is te herkennen aan de cijferreeks in de modelnaam ná het i3/i5/i7. Bijvoorbeeld: Core i3-10300H, of Core i7-8650U. Je herkent de generatie dus aan de hand van het eerste deel van dat getal.
In 2022 zijn er al vijf generaties te onderscheiden op de werkvloer: Babyboomers: geboren tussen 1941-1955. Generatie X: geboren tussen 1956-1970. De Xennial: geboren tussen 1971-1985.
Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in ons land bijna 14 miljoen kinderen geboren. In de periode 1946–1955 waren het er 2,4 miljoen. Hen rekenen we tot de genera- tie van de babyboom. Het niveau van geboorten in ons land is tot het einde van de jaren zestig hoog gebleven.
Millennials zijn geboren tussen 1980 en 1995. Dat betekent dat ze in 2021 tussen de 26 en 41 jaar zijn. Ze zijn handig met technologie en worden gezien als idealistisch.
Als je tussen 1980 en 1995 bent geboren, ben je een millennial.
Je behoort tot Generatie Alpha als je geboren bent tussen 2010 en 2024. De oudste van deze generatie is in 2019 negen jaar oud. Een deel van deze generatie is dus nog niet eens geboren. Op dit moment worden er wereldwijd wekelijks ruim 2,5 miljoen Alpha's geboren.
, kind van een kleinkind.
Een grootmoeder of oma is een vrouw die een kleindochter of kleinzoon heeft. Dit kan een kind zijn van haar (plus)zoon of van haar (plus)dochter.
Overgrootouders moet je koesteren
"Met vier generaties op de foto!" Dat is een trotse uitroep van overgrootouders bij de geboorte van een achterkleinkind. Het is ook wel bijzonder dat het kan.