Bijwerkingen werden bij alle sterktes van melatonine gemeld. De meeste gemelde klachten zijn bekende bijwerkingen, zoals diarree, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, slapeloosheid, ongewone dromen en nachtmerries. Deze bijwerkingen staan niet in alle bijsluiters.
Er bestaat een verband tussen melatonine en baarmoederhalskanker. Bij hoge doseringen zijn er wel bijwerkingen: slaperigheid, nachtmerries, hoofdpijn, hormoonfluctuaties en het beïnvloedt de rijvaardigheid. Er kan een omgekeerd effect optreden: juist slechter slapen.
Melatonine kan bij verkeerd gebruik averechts effect hebben en juist slecht slapen en slaperigheid overdag veroorzaken. Wees daarom bij patiënten alert op melatoninegebruik als zelfzorgmedicatie.
Melatoninetabletten werken alleen als je het slikt ongeveer 5 uur voordat de melatonine-aanmaak van het lichaam begint toe te nemen.
Als je melatonine 's avonds inneemt, is het 's ochtends uitgewerkt. Als je het 's avonds niet opnieuw inneemt, gebeurt er vaak niets. Soms heb je een of twee weken wat moeite met inslapen, maar daarna verdwijnt dit. Je kunt dus ineens stoppen met het gebruiken van melatonine.
Wanneer je melatonine onjuist gebruikt krijg je er juist (door)slaapproblemen van en word je onverkwikt wakker. Naarmate je ouder wordt neemt de natuurlijke aanmaak van melatonine af. Je brein wordt minder goed in slapen en je diepe slaapfases worden minder.
Een natuurlijk slaapmiddel dat iets minder kwaad kan, is valeriaan. De valeriana officinalis is een plantje met fijne bloemetjes en een typische geur. De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen.
Je mag ze niet te vaak nemen, want ze zijn verslavend. Daarnaast is er ook een groot aanbod aan supplementen om beter te slapen en die zijn vrij verkrijgbaar. Melatonine is er daar één van.
Vitalize – Beste melatonine smelttablet
Kies voor de melatonine smelttabletten van Vitalize. Zo krijg je snel en gemakkelijk melatonine binnen om sneller in slaap te vallen én beter te slapen gedurende de nacht.
Volwassenen (incl. ouderen) Melatonine 1, 3 en 5 mg: 1-6 mg (standaard 3 mg), innemen vlak voor gewenste slaaptijd, gedurende max. 6 dagen, zo kort mogelijk behandelen, beginnend bij de eerste dag dat het ritme verstoord wordt, op de plaats van bestemming, lokale tijd tussen 8 uur 's avonds en 4 uur 's nachts.
Uit onderzoek blijkt dat valeriaan niet helpt tegen slapeloosheid. Melatonine is geen slaapmiddel. Het is een middel dat het dag-en-nachtritme kan verschuiven. Het werkt alleen bij slaapproblemen door een jetlag: verstoring van het dag-en-nachtritme door vliegreizen.
Meestal moet u melatonine enkele uren voor u gaat slapen innemen. Uw arts kan u adviseren wat voor u het beste tijdstip is. Gebruikt u tabletten met vertraagde afgifte? Deze kunt u het best 1 tot 2 uur voor u gaat slapen innemen, na wat voedsel.
Sporten en bewegen overdag of vroeg in de avond helpt. Dan is bij het slapengaan niet alleen uw geest moe, maar ook uw lichaam. Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel meer. Gebruik 's avonds geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, nicotine of drugs.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Niet kunnen inslapen en 's ochtends maar met moeite wakker worden, of goed kunnen inslapen maar veel te vroeg wakker worden. Ouderen hebben er nogal eens last van dat ze niet kunnen inslapen en ook slecht doorslapen.
Bijwerkingen werden bij alle sterktes van melatonine gemeld. De meeste gemelde klachten zijn bekende bijwerkingen, zoals diarree, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, slapeloosheid, ongewone dromen en nachtmerries. Deze bijwerkingen staan niet in alle bijsluiters.
De werkzame stof in Kruidvat melatonine is melatonine. Deze stof behoort tot een natuurlijke groep hormonen die door het lichaam worden aangemaakt. Kruidvat melatonine wordt gebruikt voor kortdurende behandeling van jetlag bij volwassenen.
Melatonine is een hormoon. Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt. Wordt gebruikt bij verschillende vormen van slapeloosheid.
Langwerkende slaappillen
Langwerkende benzodiazepinen worden gebruikt voor problemen met doorslapen. Het duurt ongeveer een uur voordat ze werken en het effect houdt 8–12 uur aan. Langwerkende benzodiazepinen zijn: Oxazepam.
Als benzodiazepinen worden voorgeschreven, kies dan voor middelen met een minimale leverbelasting (lorazepam, lormetazepam, oxazepam, temazepam) waardoor er minder kans is op stapeling van schadelijke resten en bijwerkingen.
Artsen schrijven als slaapmiddel meestal benzodiazepines voor, zoals temazepam of zopiclon. Je kunt ook melatonine gebruiken. Dit middel is verkrijgbaar zonder recept, maar heeft wel degelijk risico's, zoals bijvoorbeeld een verstoord slaapritme.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon. Dit hormoon wordt door een klier in de hersenen geproduceerd en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je biologische klok. Wanneer het donker wordt, neemt de aanmaak van melatonine toe. De stof vertelt je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen.
Fase 2: lichte slaap
Je slaapt, maar nog niet diep. Je wordt niet meer van elk geluid wakker, maar als je toch wakker wordt, heb je nog niet het gevoel dat je goed hebt geslapen. Deze fase duurt iets minder dan een uur.