De plaatselijke verdoving is even pijnlijk, van de operatie zelf voelt u niets. De operatiewond wordt meestal gehecht. De huidhechtingen verwijderen we later. Over de hechtingen krijgt u een pleister en eventueel een verband.
Bij een lokale verdoving wordt met een echo en kleine prik een verdoving rondom een zenuw gelegd. Door deze zenuw te verdoven, is het gevoel ( en vaak ook de kracht) aan dit lichaamsdeel tijdelijk uitgeschakeld. Zodra de verdoving is uitgewerkt, heeft u kracht en gevoel in het verdoofde lichaamsdeel weer terug.
Het toedienen van een verdoving gebeurt middels een prikje (spuit). De prik voel je wel maar is in veel gevallen niet pijnlijk. De plek van prikken kan wel enkele dagen gevoelig blijven.
Door de huid heen prikken is even gevoelig. Als u een trilling in de arm voelt, is de zenuw gevonden en wordt de verdoving ingespoten. Binnen twintig minuten voelen arm en hand verdoofd aan. Afhankelijk van het verdovingsmiddel kan dit 3 tot 24 uur duren.
Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt. Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen.
Met name de prik in het gehemelte is soms gevoelig. Gelukkig is een dergelijke verdoving niet vaak nodig. Soms kan de insteekplaats van de naald verdoofd worden door een speciale zalf op deze plek aan te brengen.
De anesthesioloog dient een verdovende stof toe rond zenuwen die de pijnprikkels overbrengen. Dit maakt het gedeelte van het lichaam dat bij die zenuwen hoort gevoelloos, zodat u tijdens de operatie geen pijn heeft in dat gebied. In het verdoofde lichaamsdeel kan ook de spierkracht verminderen.
Moeheid is ook mogelijk en dit kan zelfs enkele dagen duren doch dit is eerder zeldzaam.
Waarom moet ik nuchter zijn(niet eten en drinken)voor anesthesie? Nuchter zijn is belangrijk omdat er geen eten of drinken in de maag mag zitten voor u onder narcose gaat. Ook bij een ruggenprik is dit belangrijk omdat in 'noodgevallen soms toch narcose gegeven moet worden'.
Wanneer u een procedure moet ondergaan met anesthesie, zullen vele normale lichaamsreflexen tijdelijk uitgeschakeld worden. Zo werkt de hoestreflex niet normaal bij 'verslikken'. Voedsel dat in de longen overloopt kan levensbedreigende gevolgen hebben. Bij elke vorm van anesthesie moet u nuchter blijven.
De anesthesist kiest afhankelijk van de ingreep voor een plaatselijke of een algemene verdoving. Bij een plaatselijke verdoving wordt enkel het te behandelen lichaamsdeel verdoofd zodat u geen pijn voelt. Soms krijgt u ook nog een middel om tijdens de ingreep te slapen.
Doorgaans doet het vullen van een gaatje geen pijn. Als u graag een pijnloze behandeling wilt, kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving voorafgaand aan de behandeling. Kiest u niet voor een plaatselijke verdoving, dan kunt u af en toe lichte pijn of ongemak ervaren.
Een arm of been kan worden verdoofd door de zenuwknoop (plexus) die naar de arm of been loopt tijdelijk uit te schakelen door rond de zenuwen een verdovingsmiddel in te spuiten, bijvoorbeeld in de oksel of in de lies. Bij regionale verdoving worden de zenuwen die op pijn reageren zo volledig mogelijk uitgeschakeld.
De verdoving werkt niet uit
In veel gevallen is de zenuw tijdelijk beschadigd, maar er kan ook sprake zijn van een permanente beschadiging. Wanneer je merkt dat de verdoving na enkele uren nog niet is uitgewerkt, neem dan contact op met de tandarts.
Voelt u na de verdoving toch nog pijn, geef dit dan meteen aan.De tandarts kan dan eventueel nog een extra verdoving toevoegen. Zodra de verdoving werkt, kunnen uw tong, wangen en/of lippen tintelig en anders aanvoelen. Daarnaast kunt u enige moeite ervaren bij spreken, lachen, slikken, spugen en spoelen.
Bij een plexusverdoving spuiten we een verdovingsmiddel rond die zenuwen zodat de pijnprikkels niet meer verder geleid worden naar je hersenen. Je arm zal gevoelloos worden en je zal geen of minder kracht hebben in je arm.Als de verdoving begint te werken zal je soms een tintelend of warmte gevoel ervaren.
Bij algehele narcose wordt u volledig in slaap gebracht, zodat u niets van de operatie mee zal maken. Lokale verdoving vindt plaats op een specifiek gebied van het lichaam. Een ooglidcorrectie, oorcorrectie en een mini facelift worden meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.
Wat is (lichte) sedatie
Het is dus geen verdoving, maar u wordt wel wat rustiger en kunt zich beter ontspannen zonder uw bewustzijn volledig te verliezen. Dit wordt ook wel bewuste sedatie genoemd. U wordt wat slaperig, zodat het onderzoek en/of behandeling voor u minder belastend is.
Vaak ontstaan deze als een vasovagale reactie, oftewel tijdelijk bewustzijnsverlies. U kunt daardoor last krijgen van bijwerkingen als diarree. Dit gaat meestal vanzelf over.
Wat is de oorzaak van rillen na een ingreep? De belangrijkste oorzaak van het rillen na een operatie is afkoeling. Dit komt omdat er in de operatiezaal een intense en vrij koude luchtstroom wordt gehandhaafd als preventie voor infectie. Tijdens een verdoving werken je normale afweerreacties tegen koude niet meer.
Ingreep op de dagbehandeling
U moet hiervoor nuchter te zijn. Dit betekent dat u niet mag eten en drinken voor de ingreep. Vanaf wanneer u niet meer mag eten en drinken hoort u van ons. De verdoving werkt na meerdere uren (ruim een halve dag) uit.
Het voorkomen van pijn begint al voor de operatie op de ochtend van de operatie wanneer u thuis pijnstillers inneemt. Ook na de operatie schrijft de anesthesioloog voor welke medicijnen u tegen pijn toegediend krijgt. Bij kleine operaties kan paracetamol voldoende zijn.
Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Bij kleine kinderen bevelen we daarom aan om ze al vroeg vertrouwd te maken met boren onder verdoving. Op die manier zal uw kind veel minder pijn lijden en minder angst voor de tandarts ontwikkelen.