In de 5 Europese fabrieken worden jaarlijks 1,2 miljard kilo aardappelen verwerkt tot 700000 ton eindproducten. Er zijn dus bijna 2x zoveel aardappelen nodig voor een kilo friet. De schil gaat eraf en er verdampt veel water tijdens het frituren.
En aardappelen die consumenten thuis in de kliko gooien, gelden uiteraard ook als voedselverspilling. Voor het produceren van 1 kilo frites is ongeveer 2 kilo aardappelen nodig.
Hoeveel gram friet per persoon? Wanneer je thuis gaat frituren kun uitgaan van ongeveer 250 gram afbakfriet per persoon en voor kinderen ongeveer 150 gram. Houdt er rekening mee dat wanneer je echte verse friet gebruikt je per persoon zo'n 125 gram friet meer nodig hebt.
1 kg bevat ongeveer 40 knollen bij de meest voorkomende maat 28/35, en ongeveer 32 knollen bij de maat 30/40. Reken op ongeveer 5 knollen per m² voor de vroege, en 4 knollen per m² voor de late soorten.
3 Voor een kilo ambachtelijke chips heb je ongeveer 4 kilo aardappels nodig.
Marge Door optimalisatie en selectie van aardappelen zouden we meer dan 250 gram per kg moeten kunnen maken.
Reken op 200 à 250 g aardappelen per persoon (voor puree mag dat 250 à 300 g per persoon zijn).
Per dag worden 12 miljoen porties friet gemaakt (1 kilo friet bevat ca.6 porties), die in 87 landen worden verkocht. Wereldwijd worden er 50 miljoen porties friet per dag gemaakt door Lamb Weston.
Mik dan op 250 gram ongekookte aardappelen per persoon. Dit is het gemiddelde voor een volwassene. Gebruik voor een grotere eter 300 gram aardappelen. Voor een kleine eter zet je in op 200 gram.
Het hangt af van de grootte van de aardappelen. Als ze groot en zwaar zijn, krijg je minder aardappelen (3-4), en als ze klein en iets minder zwaar zijn, krijg je 7-8 aardappelen... maar dat is ongeveer.
Bonus: Je kunt ongeveer 25 frietjes uit 1 aardappel snijden. Hoeveel aardappelen heb je nodig om 100 frietjes te maken? The sky is the limit: Als 8 aardappelen 200 frietjes maken, en 12 aardappelen 300 frietjes, en 20 aardappelen 500 frietjes…
Kruimige aardappels zorgen voor zachte friet met knapperige buitenkant. Risico is wel dat de friet uit elkaar valt. Vastkokende aardappels vallen minder snel uit elkaar maar resulteren vaak in slappe friet. Er zijn daarom speciale rassen ontwikkelt speciaal voor het maken van friet: Santana, Innovator en de Agria.
En de frietjes? Voor een doorsnee portie weeg je 250 gram ongebakken frietjes af per persoon. Dat is dus opnieuw een kilo voor vier personen.
Dus hoeveel frietjes kun je maken van 1 aardappel? Nou, dat hangt af van het gewicht van de aardappel, maar een portie van 3 ounce bevat 12 tot 15 frietjes .
Maar hoeveel frietjes bak je er dan in? Het aantal gram frietjes dat je in een friteuse bakt noemen wij het laadvermogen. Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Maar hoeveel frietjes bak je er dan in? Het aantal gram frietjes dat je in een friteuse bakt noemen wij het laadvermogen. Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Er zitten 384 kilocalorieën in 1 bakje (150 gram) friet, bereid in hard vet, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet, bereid in hard vet, zonder zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ik zou rekenen op ongeveer 170-200 gram per persoon, of 68-90 kilo .
De reactie van McDonald's
Een portie medium friet hoort 114 gram te bevatten, een grote portie 150 gram.” Dit zou betekenen dat de grote portie patat van Snackspert, die slechts 130 gram woog, dus niet voldoende gevuld zou zijn geweest.
Reken voor volwassenen op ongeveer 200 gram aardappels per persoon.
Hoeveel aardappelen je per persoon nodig hebt, hangt af van twee factoren: hoe ga je ze bereiden en hoe groot is de eter? In principe kun je uitgaan van gemiddeld 200-250 gram ongeschilde aardappelen per persoon.
Zet ze half onder water en kook ze 15-20 minuten. Check met een vork of scherp mes na 15 minuten of ze bijna gaar zijn. Zo niet, laat ze steeds een minuut extra koken. Giet ze net voordat ze gaar zijn af en laat ze nagaren en uitdampen, met het deksel schuin op de pan, op een vlamverdeler of warmhoudplaatje.