Bij een overmatig gebruik van E621, kun je mogelijk last krijgen van migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, eczeem, buikpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit en opgezwollen ledematen en lippen. Vooral wanneer je gevoelig bent voor deze stoffen, kun je meer last krijgen.
E621 wordt gemaakt door koolhydraten te laten fermenteren. Bacteriën in een vloeibare vorm van suikers, zetmeel of melasse synthetiseren glutaminezuur en scheiden dit uit (bron). Dit glutaminezuur wordt vervolgens omgezet tot mononatriumglutamaat (E621 / MSG) waarna het als smaakversterker gebruikt kan worden.
E621 Mononatriumglutamaat
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin. Het is een bouwsteen van eiwit en wordt gebruikt als smaakversterker. MSG smaakt als iets wat we 'umami' noemen: Japans voor hartig.
Glutamaat kan aan producten toegevoegd zijn als smaakversterker en is verantwoordelijk voor de hartige 'umamismaak' van voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks.
E621 heeft mogelijk ook invloed op de gezondheid van onze cellen, ogen, lever en voortplantingsorganen. Zo blijkt dat kankerpatiënten hoge glutamaat-niveaus in hun bloed hebben (27). Ook zouden zowel kleine als grote doses van de stof schadelijk zijn voor onze ogen (28).
Glutamaat is een belangrijke neurotransmitter, want het is onmisbaar voor onze informatieverwerking. Daarnaast regelt het ons denk- en leervermogen. Elke neurotransmitter heeft zijn specifieke invloed op onze gesteldheid. Zo zorgt bijvoorbeeld serotonine voor een gelukkig gevoel.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Dieetbeperkingen : Geen. Glutaminezuur en glutamaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Ze bevatten geen gluten.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
Eigenlijk zijn voor de smaak maar kleine hoeveelheden (milligrammen) nodig. Chinese restaurants gebruiken echter theelepels vol ve-tsin, waardoor bij mensen die daar gevoelig voor zijn, een allergische reactie ontstaat, die zich uit in een drukkend, blozend gevoel. De klachten zijn overigens snel weer over."
De keerzijde: het is in feite precies hetzelfde als het toevoegen van gezuiverde mononatriumglutamaat onder het E-nummer 621. Het vervangen van E621 door gistextract is heeft dus vooral marketingwaarde, want consumenten willen geen E-nummers, maar voedingstechnisch maakt het geen klap uit.
Kun je producten met smaakversterkers beter niet eten? Sommige mensen willen smaakversterkers of E-nummers toch liever vermijden. Het is voor mensen die geen klachten ervaren niet nodig smaakversterkers of E-nummers te vermijden, maar er is niets op tegen.
Je gebruikt vetsin in hele kleine snufjes. Uit onderzoek is gebleken dat het optimale smaakresultaat wordt bereikt bij 0.3% vetsin in een gerecht. Een klein snufje dus. Als je meer gebruikt wordt het niet extra lekker, maar juist viezer.
Ve-tsin is een mengsel van zout en glutamaat. Het wordt veel gebruikt als smaakversterker in de Chinese keuken. Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
E211 – Natriumbenzoaat
Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat bacteriën, gisten en schimmels doodt in zure producten zoals vruchtendranken. Er zijn aanwijzingen dat natriumbenzoaat in een reactie met vitamine C die aanwezig is in het lichaam, kan leiden tot het ontstaan van benzeen, wat kankerverwerkend is!
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
Waar zitten veel E-nummers in? U kunt zelf altijd zien op de verpakking welke E-nummers aanwezig zijn op een product maar in het algemeen komt het veel voor in snoep, frisdranken, kant en klaar maaltijden, sauzen welke u kant en klaar koopt, light producten.
Je vindt natriumbenzoaat bijvoorbeeld in mondwater, deodorant, shampoo, crèmes, aftershave, billendoekjes, medicijnen, en wasmiddelen. De chemische stof voorkomt dat een product vroegtijdig bederft. In voeding staat de chemische stof bekend als E211.
E-nummer E210 komt uit de groep Conserveermiddelen en voedingszuren E200 - E299 . E210 wordt gebruikt in bijna alle eet- en drinkwaren, jams, fruitproducten, sauzen, salades en zoetwaren.
Glutaminesupplementen worden goed verdragen en veroorzaken geen noemenswaardige bijwerkingen. De OSL (observed safe level), de maximale dosering voor langdurig gebruik, bedraagt 14 gram per dag. Gebruik van glutamine in een dosis tot 50-60 gram per dag gedurende een beperkte periode is waarschijnlijk ook veilig.
Glutamine is geen essentieel aminozuur. Het lichaam maakt het van andere aminozuren, en doet dat vooral in de spieren. Glutamine zit ook in eiwitrijke voedingsmiddelen als vlees, vis, eieren, zuivelproducten en bonen.
Om glutamaat te beheersen is het belangrijk om de mineralen calcium en magnesium in balans te houden, magnesium en calcium zijn antagonisten. Als het calciumgehalte te hoog is, zal er een magnesium tekort zijn. Hierdoor worden de NDMA receptoren heel prikkelbaar. Zorg dus voor voldoende magnesium.