Als het niet lukt om zwanger te worden, kun je een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. In eerste instantie maak je dan een afspraak voor een gesprek met de arts en een kort lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een echo(grafie).
Een reden waarom het niet lukt om zwanger te worden kan zijn omdat je eisprong uitblijft of dat je je eisprong mist door een onregelmatige cyclus. Je eisprong kan ook tijdelijk uitblijven door bijvoorbeeld stress, overgewicht, te veel afvallen of te weinig beweging.
Er is sprake van verminderde vruchtbaarheid als het niet lukt om binnen 12 maanden op een natuurlijke manier zwanger te worden. Dat wil zeggen, zonder medische hulp of vruchtbaarheidsbehandelingen. In Nederland is dit bij 10 tot 15% van de stellen het geval.
In normale omstandigheden zijn de kansen om spontaan zwanger te worden 20 à 25% per menstruele cyclus. Na 6 maanden zal ongeveer de helft van de jonge, vruchtbare koppels zwanger zijn. Na een jaar is dit ongeveer 85%. Bijna de helft van deze 15% zal in de loop van het tweede jaar spontaan zwanger worden.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Vrijen. De dagen vlak voor en de dag van je ovulatie (eisprong) ben je het meest vruchtbaar. Door op deze dagen te vrijen, maak je de meeste kans om snel zwanger te worden. Vrij iedere twee of drie dagen, want dan is de kwaliteit van het zaad van de man optimaal.
Volgens verschillende onderzoeken kun je je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier verhogen door gezond te eten. Daarbij is het belangrijk om onbewerkte voeding te eten, gevarieerd te eten en genoeg antioxidanten binnen te krijgen, zoals zink en foliumzuur, vitamine C en E, betacaroteen en alfa-liponzuur.
In Nederland worden vrouwen ten opzichte van andere landen laat moeder. De gemiddelde leeftijd ligt in Nederland op 29,4 jaar dat vrouwen hun eerste kind krijgen. Na het 36ste levensjaar neemt de vruchtbaarheid van de vrouw snel af.
Maar over het algemeen zijn er een paar symptomen waaraan je een verminderde vruchtbaarheid bij jezelf kunt herkennen: Het lukt niet om binnen een jaar zwanger te worden.Je menstruatiecyclus is onregelmatig of menstruatie blijft helemaal uit.Je hebt pijn in de onderbuik (bijvoorbeeld door endometriose).
Soms duurt het langer dan 1 jaar om zwanger te worden. Dit kan bijvoorbeeld komen door: minder vaak een eisprong of geen eisprong. de kwaliteit van het zaad is minder goed.
Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.
De gynaecoloog beoordeelt of er in de eerste cyclushelft een eiblaasje (follikel) aanwezig is. De inwendige echoscopie moet soms enkele keren in de cyclus herhaald worden. In de tweede helft van de cyclus wordt gecontroleerd of u een ovulatie heeft gehad. Dit doen we door middel van bloedonderzoek.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Wanneer je onvruchtbaar bent betekent dit dat je niet zwanger kunt worden. Soms is sprake van een vervroegde overgang (menopauze). Gemiddeld begint de overgang rond het vijftigste levensjaar. In de eierstokken rijpen geen eitjes meer en daarom kan je geen kinderen meer krijgen.
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen, maar de meest voorkomende is anovulatie (wanneer er geen ovulatie plaatsvindt).Andere mogelijke oorzaken zijn een chlamydia-infectie, PCOS of een verstopping van de eileiders.
Veel stellen gaan ervan uit dat ze snel zwanger worden. Hoewel meer dan een derde van de gezonde stellen in de eerste maand zwanger wordt1, is het ook heel normaal dat het voor een gezond stel onder de 35 een jaar kost om zwanger te worden.
Als jullie beiden normaal vruchtbaar zijn, is er elke menstruatiecyclus 20 procent kans om in verwachting te raken. Er zijn tal van situaties die een rol spelen bij het wel of niet zwanger worden. Eén belangrijke factor is je leeftijd.
Hoe ouder je wordt, hoe langer het gemiddeld duurt voordat je zwanger raakt. Toch heb je tot je 35e nog altijd een grote kans om binnen een afzienbare tijd in verwachting te zijn. Boven je 35e neemt deze kans sneller af. Er kleven dan ook meer risico's aan de zwangerschap.
Hoe groot is de kans om zwanger te worden na de 35 of de 40? Wanneer je 30 jaar of jonger bent dan is de kans op bevruchting groter, waarbij de kans dat je tijdens één menstruatiecyclus zwanger wordt bijna 20% is. Dit loopt terug tot 5% tegen de tijd dat je 40 wordt.
Heb een gezonde levensstijl en eet gezond en gevarieerd. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd. Voor het aanmaken van zaadcellen zijn vitamine C en zink belangrijk. Stop of beperk het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs.
Andere factoren die mogelijk een rol spelen in verminderde vruchtbaarheid zijn onder andere drugs, alcohol, medicatie, chemotherapie, roken. Ook de leeftijd van de man speelt een belangrijke rol.
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.