Er wordt online wel eens beweerd dat kokosmelk gezond is als vervanger van magere of halfvolle koemelk. Dat klopt niet. Helaas zitten er van nature weinig voedingsstoffen in de kokosnoot. Daarom voegen fabrikanten vaak calcium en vitamine B12 aan de drank toe, maar meestal geen eiwitten.
Is kokosmelk gezond? Jazeker!Kokosmelk zit boordevol vitaminen en mineralen en is licht verteerbaar. Het bevat uitsluitend gezonde vetten en is daarmee een prima alternatief voor koemelk.
Uiteindelijk wint amandelmelk de strijd als het gaat om de gezondste plantaardige melkvariant. De amandelmelk is gemaakt van de noot amandel en heeft, niet onlogisch, een heel laag percentage koolhydraten en suikers.
De blikjes met kokosmelk bevatten vaak de wat dikkere melk welke ideaal is om mee te koken en in de pakken vind je vaak de dunnere varianten welke geschikt zijn om bijvoorbeeld te gebruiken in je havermoutpap of om zo te drinken. De kokosnoot is een bijzonder gezonde noot die vol goede vetten, maar weinig proteïne zit.
Het enige plantaardige alternatief dat melk kan vervangen is een sojadrank, op voorwaarde dat er calcium en bij voorkeur ook vitamine B2 en B12 aan zijn toegevoegd. Soja is van nature arm aan calcium en vitamine B2.
Het beste zijn zuivelproducten die komen van grasgevoerde koeien of koeien die in de wei staan. Die melk heeft een veel beter voedingsprofiel, inclusief goede vetzuren en in vet oplosbare vitamines; met name K2. Misschien nog beter zijn gefermenteerde zuivelproducten.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Kokosmelk is rijk aan voedingsstoffen
Het bevat verschillende belangrijke mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium maar ook enkele onmisbare vitamines, zoals vitamine B11 – onder andere nodig voor de groei – en vitamine C, belangrijk voor een goeie weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding.
Kortom: Kokosmelk bevat veel calorieën en verzadigde vetten genaamd middellange keten triglyceriden. Het bevat ook veel andere voedingsstoffen. Er zijn bewijzen dat de middellange keten triglyceriden (MCT's) in kokosmelk kunnen helpen bij het afvallen, de lichaamssamenstelling en spijsvertering.
Kokoswater en kokosmelk zijn eigenlijk twee hele verschillende producten. Kokoswater komt namelijk rechtstreeks uit de kokosnoot en kan je drinken als dorstlesser. Kokosmelk is een mix van (kokos)water en kokosvruchtvlees. Waarbij kokosmelk gebruikt wordt om te koken en niet om direct te drinken.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Doordat kokosmelk wordt gemaakt van het vlees van een kokosnoot, bevat het veel gezonde vetten. De vetzuren zouden je schildklierfunctie ondersteunen en zo je stofwisseling positief kunnen beïnvloeden. Ook vind je veel vitaminen, ijzer en vezels in kokosmelk.
Het is dus bevestigd dat het drinken en eten van kokos erg veel voordelen heeft. Het vruchtvlees van een kokosnoot zit bordenvol met vezels. Vezels zijn belangrijk voor je darmenstelsel, zo houd je deze gezond en het werkt ook als een smeermiddel voor de binnenkant van je darmen.Het is ook goed voor je spijsvertering.
Deze biologische kokosmelk is gewoon de beste. Het bestaat voor 80% uit kokos, en dat is écht veel. Door het natuurlijke vetgehalte van 22% is de structuur supervol en de smaak fantastisch.
Nummer 4: kokosmelk
Kokosmelk heeft een behoorlijke hoeveelheid proteïne en is rijk aan antioxidanten. Wanneer we de melk in de koffie doen, schuimt de kokosmelk vaak niet goed op. De smaak is iets zoeter en je proeft de kokos, maar we missen een schuimlaag.
Kokos bevat per 100 gram ongeveer 3 gram koolhydraten, 4 gram eiwit en 40 gram vet en is hierdoor geschikt voor een voedingspatroon laag in koolhydraten of binnen het ketogeen dieet.
Er is geen officiële limiet van hoeveel kokoswater je per dag kunt drinken. Doordat kokoswater calorieën en suiker bevat adviseren we je om maximaal 1 glas per dag te drinken.
Kokoswater wordt nog wel eens verward met kokosmelk, maar dit zijn twee verschillende dingen. Kokoswater komt uit een jongere kokosnoot en kokosmelk komt uit een oudere kokosnoot. Het verschil zit hem in de vetten en in de calorieën. Kokoswater is nóg gezonder dan kokosmelk.
Het kan je bloedsuikerspiegel verlagen
Dit mineraal zorgt ervoor dat je lichaam beter reageert op insuline. Dat is een stofje dat je bloedsuikerspiegel in balans houdt. Daarom kan het drinken van kokoswater goed zijn voor mensen met diabetes.
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.