Ga je jiggen, ofwel werpen met een shadje die je op een loodkop prikt. Even heel basic, werp je shadje uit en laat hem met de beugel dicht en aan een strakke lijn naar de bodem zinken. Eenmaal op de bodem kun je dat voelen op de hengeltop en zelfs zien aan de lijn.
Jigging is de vistechniek waarmee vertikaal gevist wordt: een metalen kunstaas wordt tot op een gewenste diepte gedropt (meestal tot op de bodem) om daarna met ritmische bewegingen binnen gehaald te worden om de aandacht van de roofvis te trekken.
Pluggen met een lengte van 4 tot 7 centimeter zijn prima om mee te baars vissen. Vooral pluggen met wat fellere kleuren doen het goed op baars, maar ook pluggen met baars kleuren en baars strepen gooien vaak hoge ogen. Dit komt omdat de baars net als de snoek een kannibaal is en graag kleinere soortgenoten eet.
Om te kunnen vissen met een softbait wordt deze voorzien van een loodkop met haak, ook wel jigheads genoemd. Door het loodgewicht is het kunstaas ver te werpen. Daarbij helpt het loodgewicht om het kunstaas te laten dansen vlak boven de bodem of op de bodem, door deze met tikken met de vishengel binnen te vissen.
Jighengel kiezen
De meest gebruikelijke maten zijn 2.10, 2.40 of 2.70 meter. Voor streetfishing en het vissen op plekken waar weinig ruimte aan de kant is, kiezen vissers vaak een kortere hengel. De 2.10 of 2.40 meter hengel is dan een goede keuze. Vis je op groter water of plekken waar je verre worpen moet maken?
Strandhengel voor beginners
Je kunt in principe met iedere werphengel vissen. Of het nu een strandhengel, karperhengel of werphengel is; het belangrijkste is dat het een werpgewicht van 60 gram of meer kan werpen. Als beginner is het goed om aan de slag te gaan met strandhengels van 3,90 tot 4,20 meter lang.
Dropshot vissen techniek
Dropshot vissen betekent dat je met aas niet op de bodem vist maar net daarboven. Dat doe je door aan het uiteinde van je lijn een loodje te bevestigen en net daarboven het kunstaas vast te maken. Het lood staat dan op de bodem en het aas dwarrelt er tientallen centimeters boven.
Vreemd genoeg worden de grotere baarzen op ondieptes gevangen, zelfs in de winter! Denk daarbij aan uitgerekte oeverzones van 2 tot 3 meter met diep water van 6 tot 8 meter in de directe nabijheid.
Bij stroming of als je grote vis wilt vangen is het vaak gunstig om tussen de 20 en 50 centimeter dieper te vissen dan je peildiepte. Maar peil altijd heel nauwkeurig, ook links en rechts en een meter voor en achter je stek. Je komt dan niet voor verrassingen dat het water sterk afloopt.
Vissers op snoek, snoekbaars en baars hebben het meeste vertrouwen in pluggen, spinners en shads in de kleuren zilver, goud en rood.
Wat is de beste tijd? Baars vangen kan in principe op elk tijdstip van de dag.Wel is het zo dat vergeleken met een roofvis zoals snoek de baars zich wat beter in de middag laat bevissen. Dit geldt niet alleen voor de koudere maanden maar ook voor de zomer.
Baars vangen kan je het beste doen met een werphengel. Deze hoeft niet al te lang of sterk te zijn. Ook met een wat kleinere soepele spinhengel, jighengel of dropshothengel kan je prima uit de voeten. Het prettige van de werphengel is dat je er wat meer op afstand mee kan vissen dan met een vaste hengel.
Gewoon met een drijvende korst brood of hondenbrokje. Zeker op smalle watertjes is er vaak niet meer nodig dan een haak aan de lijn beaasd met een broodkorst of drijvende hondenbrok. Mocht je toch iets van werpgewicht willen dan kan je de lijn voorzien van een buldo of controller.
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
De essentie van met shads vissen is dat je deze naar een plek gooit waar je vis verwacht om deze vervolgens met korte rukjes binnen te vissen. Shads bestaan uit gummiachtige visjes en een zogenaamde jigkop. Een jighead is een haak waar een loodkop aan zit. Je zet het gummi visje op de jigkop en klaar ben je.
Om te bepalen welk gewicht jighead men moet gebruiken kan men voor elke drie meter diepte vier gram jighead rekenen in stilstaand water. Wilt men dus in stilstaand water op een diepte van 12 meter vissen, dan is een jighead van 16 gram het beste.
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Nadat ze de wintermaanden vaak op 'beschutte' plaatsen hebben doorgebracht, trekken ze in het voorjaar weer naar wat meer open water en zijn daar tot aan de paaitijd soms heel goed te vangen. Vooral de avonduren zijn bijzonder geschikt. In het vroege voorjaar is de voorn vaak goed te vangen.
Peil eerst met een peilloodje hoe diep het water is. Dit doe je door het peilloodje aan de haak te haken. Gooi vervolgens langzaam je lijn in het water op de plek waar je wil gaan vissen. Als het peilloodje op de grond 'staat' en je dobber boven het water zichtbaar is, dan staat de dobber te diep afgesteld (1).
Vaak vang je goed baars bij waterplanten, haventjes, bruggetjes, pijlers, dammen, sluizen, en kademuren. Dit zijn de stekken waar de prooivis zit en daardoor een grote aantrekkingskracht op ze zal uitoefenen. Op open water kan je het beste naar opvallend ondieptes zoeken. Daar kunnen veel grote exemplaren liggen.
Shads en andere softbaits: kleine shads van een centimeter of 5 tot 7 zijn prima als baars kunstaas. Vooral shads met opvallende kleuren worden met succes bij het baars vissen gebruikt. Maar ook andere softbaits, zoals imitaties van wormen en kreeftjes, kan je uitstekend als baars kunstaas gebruiken.
Goede plekken voor het vissen op baars zijn de buitenbochten. Hier stroomt veel voedsel naar toe waardoor zowel prooivis als baars er te vinden zijn. Ook de overgang van dieper naar ondieper water zijn voor baars vissen veelbelovend.
DropShot De Kuyper is de enige echt likeur met de smaak van het eeuwen oude Nederlandse drop snoepje. Niet meer weg te denken op feestjes en in clubs, deze likeur is ideaal om te serveren als een lekker, sterk smakend shotje. DropShot De Kuyper bevat een alcoholpercentage van 20%.
Prijs €11,95.
Meestal is een 30/40 cm ruim voldoende. Ligt de vis strak tegen de bodem of hoger, dan passen we gewoon de lengte van de lijn tussen lood en shadje aan.