Fijnstof uit de lucht halen doe je het beste met een luchtreiniger. Een reiniger verwijdert snel de meest schadelijke stoffen en deeltjes, waaronder ook fijnstof. De EDC650 luchtreiniger is de meest effectieve luchtreiniger op de markt. Deze luchtreiniger verwijdert fijnstof voor 99,99% (!)
Door te stofzuigen, zuig je een deel van de fijnstofdeeltjes je huis uit. Klop tapijten uit. Fijnstofdeeltjes kunnen op tapijten liggen. Door deze regelmatig uit te kloppen, voorkom je een ophoping van fijnstof in je huis.
U kunt stof uit de lucht halen door het gebruik van een goede luchtreiniger. Deze zorgt voor een schone en gezonde lucht. Luchtreinigers filteren door geavanceerde filtertechnieken het stof uit de lucht, waardoor u weer rustig kunt ademhalen. Onze luchtreinigers zijn uitgerust met een ionisator en HEPA filter.
Probeer dus de bron van verontreiniging zoveel mogelijk weg te nemen. In huis zijn open verbrandingsprocessen een van de grootste vervuilers: roken, koken, stoken. Daarbij komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof en stikstofdioxide (NO2). (Mee)roken is natuurlijk ongezond, maar rook dus zeker niet ín huis.
Een luchtreiniger verbetert de luchtkwaliteit in huis en zorgt voor zuivering van de binnenlucht, waardoor jij frisse lucht in kunt ademen. Het is geen vervanging van een goede ventilatie, maar een aanvulling. Een luchtreiniger elimineert 99% van de 'vuile' stoffen uit de lucht als bacteriën en pollen.
De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm.Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte steeds of vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Sommige CO2-meters kunnen ook vocht meten: handig voor in de badkamer.
Langdurige blootstelling aan fijn stof
Longkanker en chronisch, obstructieve longziekte (COPD), vermindering van de longfunctie, verergering (en ontstaan) van astma (vooral bij kinderen), toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.
Het verkeer (weg en water) is de grootste bron van fijnstof, vooral door het gebruik van diesel. Het verkeer stoot zo'n 40% van het fijnstof uit. Daarin wordt ze op de voet gevolgd door de industrie die ongeveer evenveel uitstoot. Daarna volgt de landbouw die zo'n 23% van het fijnstof uitstoot.
Tips tegen luchtverontreiniging
Laat de auto wat vaker staan en neem voor korte ritten de fiets en voor langere de trein. Zo verminder je de uitstoot van ongezonde stoffen. Kijk op Fiets, OV of auto. Bij houtstook komt er veel fijnstof in de lucht.
Huisstofmijten zijn gek op vochtige plekjes. Je moet dus voorkomen dat het te vochtig wordt in de slaapkamer. Ventileren en luchten helpt al veel.Hang geen was te drogen in de slaapkamer; laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger die voorzien is van een afvoer naar buiten.
Volgens het Astma Fonds moet tussen een school en een snelweg minstens 300 meter zitten. Voor woonplaatsen geldt dezelfde afstand. Mensen die minder dan 300 meter van een snelweg wonen zijn dus onbeschermd tegen fijnstof naast de snelweg. Het aantal mensen dat in deze categorie valt is groot.
Fijnstofdeeltjes kleiner dan 0,01 millimeter komen na het inademen diep in de longen terecht. Ze brengen in de longen een ontstekingsreactie op gang.Dit kan leiden tot:luchtwegklachten, zoals een astma-aanval, benauwdheid of hoesten.
Het is ook mogelijk om zelf fijnstof te meten. Zowel door overheden als particulieren. Voor burgers is iSPEX een goed voorbeeld van hoe je de luchtkwaliteit kan meten en bij kan dragen aan de kennisontwikkeling over luchtkwaliteit.
Veroorzaakt fijn stof kanker? Ja, ook hier is de Wereldgezondheidsorganisatie duidelijk: fijn stof is kankerverwekkend, het verhoogt zonder twijfel het risico op longkanker en misschien ook andere kankers. We moeten de blootstelling eraan dus zoveel mogelijk beperken.
Hoe zit het met de fijnstof in Nederland anno 2019? De fijnstof kaart van Nederland laat zien dat de hoogste concentratie voorkomt rondom de Randstad en Noord-Brabant.
Delen. In Nederland is de lucht bijna overal ongezond. Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog kan je nog gezonde lucht inademen. De grootste oorzaak is het verkeer.
In de longen ontstaat dan bindweefsel waardoor ze minder elastisch worden. Hierdoor nemen ze minder zuurstof op en word je kortademig, ga je hoesten en krijg je pijn op de borst. Deze schade is niet te herstellen.
Gezondheidsrisico's van te veel stof
Stof in huis kan bijdragen aan allergieën, ademhalingsproblemen en astma. Micro-organismen zoals bacteriën en schimmels gedijen op stof en kunnen bewoners ziek maken.
Om nauwkeurig fijnstof te meten heb je een hoogwaardige laser en detector nodig én een uitgekiende luchtstroom om zo nauwkeurig mogelijk de hoeveelheid fijnstof deeltjes per kubieke meter (m3) te meten. Je hebt hier een ventilator of luchtpomp voor nodig.
Laat de ventilatie na het douchen nog minimaal 15 minuten aan staan.
Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. U kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.