Bij het strijken van een T-shirt met opdruk is het belangrijk de juiste temperatuur te kiezen. Strijk een T-shirt met een opdruk op een lauwe temperatuur en nogmaals strijk nooit over de print! Strijk eerst de beide kanten van de mouwen, trek daarna het shirt over de strijkplank en strijk de voor- en achterkant.
Span het shirt eerst zorgvuldig over de strijkplank, zodat de stof al bijna kreukvrij op de strijkplank ligt. Vermijd dat je over de naad van je shirt strijkt, dit zal alleen nog maar meer kreukels veroorzaken. Strijk nu met lichte druk over het kledingstuk.
Wanneer u kleding gaat bedrukken met een snijplotter maakt u eerst een ontwerp in de bijbehorende snijsoftware. Dit kan een logo, tekst of afbeelding zijn. Snijdt vervolgens uw ontwerp uit een textielfolie (flexfolie en flock) en bedruk dit op een shirt of ander textielstuk door gebruik te maken van een transferpers.
Begin met de kleren die op de laagste stand gestreken moeten worden, en behandel dan de kleren die op een hogere stand gestreken mogen worden. Acetaat, viscose, zijde en wol moeten allemaal op een lage stand gestreken worden. Keer kledingstukken van viscose en zijde binnenstebuiten voordat je ze strijkt.
Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.
Doordat de vezels in textiel warm worden, verdwijnen kreukels. Maar als de vezels te warm worden, beschadigt de stof. Deze kan verbranden of gaan glanzen.
– Print de afbeelding eerst in spiegelbeeld op gewoon papier om te kijken of de kleur en afmeting goed zijn. – Maak altijd eerst een proefje op een restlapje voor het beste resultaat. – Kies de gewenste afbeelding en print deze in spiegelbeeld op het transferpapier.
Eco-solvent is dé manier om zelf professioneel full-colour bedrukkingen te maken. Deze techniek is vooral geschikt voor voor de professionele gebruiker die op zoek is naar snelheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. Een eco-solvent printer zoals de Roland VersaStudio BN-20 print niet alleen maar werkt ook als plotter.
Bij transferdruk wordt gebruikt gemaakt van folies die van te voren in de juiste vorm zijn gesneden. De folietransfer wordt op de kleding geplaatst en door middel van hitte wordt de folie overgezet (transfer) op de kleding. De hitte zorgt er ook voor dat de bedrukking goed blijft hechten aan de textiel.
De hoeveelheid stof die je nodig hebt is afhankelijk van je stofbreedte en van je maat. Bij maat Small en Medium lukt het vaak om de patroondelen uit 85 cm stof van 1.40 meter breed te krijgen, omdat je het voor-en achterpand naast elkaar kunt leggen.
Hoelang het duurt om een overhemd te strijken is vooral afhankelijk van hoe ervaren u bent. Als u pas net begint, kunt u verwachten dat het 10-15 minuten duurt om het goed gestreken te krijgen. Als u meer ervaren bent, zal het ongeveer 3 tot 5 minuten duren.
Je zou zeggen dat strijken slecht is voor je kleding. Dit is deels waar. Wanneer je echter op een lage temperatuur strijkt, en het kledingstuk binnenstebuiten strijkt kan het weinig kwaad. Kleding die gestreken wordt blijft langer mooi in vorm.
Gebruik je haardroger. “Voor een snelle oplossing, kan je je haardroger gebruiken”, zegt Kegan. “Om de kreuken eruit te krijgen, hang je je kledingstuk op en besprenkel je de kreuken met wat water. Föhn dan je kleding.
STRIJK HET TRANSFERPAPIER ± 45 SECONDEN
Om te zorgen dat het papier niet gaat schuiven begin je in het midden. Strijk daarna gelijkmatig over het hele papier, je moet iets druk uitoefenen. Klein ontwerp ± 45 sec, groter ontwerp ± 60sec. Strijk ook goed de randen mee.
Een transferpers doet eigenlijk maar één ding: door middel van een hete plaat een transfer op kleding 'drukken'. De plaat van de transferpers wordt heet, het transfer wordt op de kleding gelegd, en de plaat wordt op het transfer en de kleding gedrukt. Door de hitte gaat de transfer over op de kleding.
Gebruik flexfolie verwijderaar
De meest effective manier om flexfolie (maar ook flockfolie en transfers) te verwijderen is door flexfolie verwijderaar te gebruiken. Wij raden zelf AlbaChem VLR flexfolie verwijderaar aan.
Verschillen in het kort:
Inkjetprinters zijn goed in foto's op glanzend papier. Laserprinters zijn goed in scherpe teksten en afbeeldingen met scherpe overgangen. Inkt op papier is minder vochtbestendig dan toner. Uitdrogen van inkt kan verstoppigen in de inkjetprinter veroorzaken.
Transferpapier, ook wel carbonpapier of grafietpapier genoemd, is dé oplossing voor het overbrengen van een tattootekening of bodypaint op je huid. Het papier bestaat uit 4 lagen: een mastervel, een beschermvel, een carbonvel en een rugvel. Door deze verschillende lagen is je tekening perfect zichtbaar op de huid.
Om strijkkralen te strijken kun je het papier gebruiken dat in het pakket zit. Dit lijkt op bakpapier, maar is iets dunner. Heb je geen pakket gekocht, maar werk je met losse kralen, dan kun je ook gewoon bakpapier gebruiken. Dat is iets dikker dan het strijkpapier van HAMA, maar gaat wel langer mee.
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.