Er zijn loopkrukken met een gesloten manchet. Er zijn krukken met een open manchet. Er zijn krukken welke onder de oksel gaan (okselkrukken)
Het is belangrijk dat u de krukken zo instelt dat de handsteunen op hoogte van uw polsen zijn. Let er op dat u het handvat van de elleboogkruk niet te hoog af stelt. U kunt gemakkelijk zien wanneer de elleboogkruk te hoog staat afgestelt.
Elleboogkrukken | Loopkrukken Kopen | Al Verkrijgbaar Vanaf €12,99!
Medische (zadel)krukken zijn naadloos gestoffeerd, waardoor er geen vuil in de naden kan gaan zitten. Bovendien kan het materiaal eenvoudig worden schoongemaakt. Een medische kruk is handig wanneer je veel in de weer bent, bijvoorbeeld als behandelaar. Je beweegt makkelijk en flexibel door de ruimte heen.
Voor hulpmiddelen die u gratis leent vanuit de basisverzekering gaat u naar een uitleenpunt of de thuiszorgwinkel in uw stad of dorp. Dit geldt bijvoorbeeld voor een douchekruk, toiletverhoger of verstelbaar bed. Bel met thuiszorgwinkel Medipoint, vul de aanvraag online in of ga langs in een van de thuiszorgwinkels.
Krukken krijg je meestal op advies van een (huis)arts, bijvoorbeeld als je bent geopereerd of op de spoedeisende hulp bent beland. Voordat de krukken worden meegegeven, moet je eerst een formulier invullen. Hierop kun je aangeven of je de krukken wil huren of wil kopen.
In tegenstelling tot veel andere medische hulpmiddelen, zoals rolstoelen of hoog-laag bedden, kunt u geen krukken gratis lenen of krukken huren.
Houd de krukken tegen je zij en laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen. Stel de krukken vervolgens zo in dat de handsteunen zich ter hoogte van je polsen bevinden. Stel de hoogte van de armsteun (manchet) zo af dat de bovenrand van de manchet zich ongeveer vijf centimeter onder je elleboog bevindt.
U kunt voor kortdurend gebruik hulpmiddelen lenen. De standaard gebruiksperiode is 26 weken. Na deze periode is het mogelijk dat u huur moet betalen. Als u langer dan 26 weken een hulpmiddel nodig heeft, kunt u contact opnemen met onze klantenservice.
Met 1 kruk
U gebruikt hierbij de kruk aan uw goede zijde. Dus wanneer u last heeft van uw rechterbeen neemt u de linker kruk. Plaatst het aangedane been met de kruk tegelijkertijd naar voren. Zet vervolgens het goede been er een staplengte voorbij.
Okselkrukken bieden extra ondersteuning en stabiliteit bij het lopen en helpen u uw gewicht te verdelen, waardoor u meer comfort en veiligheid ervaart tijdens het lopen. De kussens onder de oksels zijn zo vormgegeven dat ze extra comfort bieden.
Plaats de krukken iets naar voren gericht, met het raakpunt op gelijke hoogte met de punt van de voet. Indien u nu uw handen laat hangen zouden de handsteunen zich op gelijke hoogte moeten bevinden met de polsen terwijl de armsteun zich dan weer net onder de elleboog dient te situeren.
Het lenen van krukken verloopt via Medipoint, dat gespecialiseerd is in hulpmiddelen voor de thuiszorg. U kunt de krukken lenen in een thuiszorgwinkel of bij een uitleenpunt van Medipoint bij u in de buurt. Kijk hier voor een winkel.
Met loopgips mag u lopen zonder krukken te gebruiken. Dit moet u wel geleidelijk aan opbouwen.
Loopkrukken kunnen tijdelijk of voor de lange termijn veel verlichting brengen. U kunt krukken huren, maar in veel gevallen ook gratis lenen via de thuiszorgwinkel van Medipoint voor een bepaalde tijd. Het gratis lenen van krukken kan door het hele land en op elke dag, zelfs op zondag.
Als je met krukken loopt, komt niet alleen druk op het been waarop je steunt, maar ook op je armen. Je armen strekken is dus de boodschap. Om je comfort te verhogen, hou je kruk naast je lichaam met gestrekte armen en probeer zoveel mogelijk te lopen zoals je dat normaal zou doen.
Uitleendienst. Via de Goed thuiszorgwinkels, sommige Goed apotheken of online kun je allerhande hulpmiddelen ontlenen.
Eenvoudige loophulpmiddelen niet meer vergoed
Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken, zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. U kunt deze hulpmiddelen zelf kopen of huren. Bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel.
Je kiest een hulpmiddel en doorloopt het bestelproces. In veel gevallen is het lenen van een hulpmiddel gratis. Dit komt omdat het vaak wordt vergoed door zorgverzekeraars of omdat je lid bent van ledenverenigingen. De gratis leenperiode is vaak maximaal 26 weken.
Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico.
Het lenen van een hoog-laag bed is beperkt tot een bepaalde periode. Een hoog-laag bed kunt u 26 weken kosteloos lenen. In deze periode kan er bepaald worden of het bed de juiste oplossing is en of er een blijvende behoefte is aan een zorgbed.
De gemeente kan de hulpmiddelen en voorzieningen voor u inkopen of u kunt ze zelf inkopen met een pgb.Hulpmiddelen voor studie of werk vergoedt het UWV of uw werkgever. Hebt u een indicatie voor de Wlz dan vraagt u de hulpmiddelen aan bij het zorgkantoor.