De familienaam “van de Wal” is meest waarschijnlijk een toponiem, een naam afgeleid van een plaats, in ons geval, een wal. Een “wal” is een rug van opgeworpen aarde beplant met hakhout.
Vandewalle, ook wel in de varianten Van de Wal, Vanderwal en Van der Wal, is een Belgisch/Nederlandse achternaam. Hij verwijst naar iemand die aan een (rivier)wal woont.
Veel toponymische familienamen worden ingeleid met een voorzetsel, meestal 'van', en het bepaald lidwoord 'de' of 'het'. Zij duiden aan dat de voorouder die deze naam kreeg 'van de XYZ' kwam en dat zij daar wellicht woonachtig waren.
Betekenis. De naam duidt op herkomst van een heuvel of verheffing. Daarnaast kan hij verwijzen naar een specifieke plaatsnaam, bijvoorbeeld Geertruidenberg, 's-Heerenberg of Sint Odiliënberg.
Slaven hebben geen familienamen. Ze hebben alleen een voornaam, bijvoorbeeld Henriëtte of Kwakoe. Als er meer Henriëttes of Kwakoes zijn, komt er vaak wel iets bij: dan wordt het bijvoorbeeld Kwakoe van Maagdenburg (een plantage) of Henriëtte van Van Dijk (een slaveneigenaar).
Over het algemeen kreeg men de familienaam van de vader, maar soms ook die van de moeder of een van de grootouders. Ook kwam het voor dat na een aantal geslachten de familienaam werd gewijzigd of verdween. In Oost-Nederland werden huisnamen als achternaam gebruikt. Daar heette men naar de boerderij waar men woonde.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen, zijn er slechts 181 personen met familienamen zoals Blyweert, Gaeremynck, Hochepied, Morgante, Nasser of Van Lishout.
PEKING - In Nederland is het De Vries, in Duitsland Müller, maar de meest voorkomende achternaam in de wereld is Chinees: Li. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese Academie voor Wetenschap. In China hebben 96 miljoen mensen deze naam, dat is ongeveer 7,4 procent op een bevolking van 1,3 miljard mensen.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Vroege geschiedenis
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken.
Je raadt het al: Jansen. Op de tweede plek staat De Jong en de derde plek is voor De Vries.
Namen zoals Neeltje, Jans of Aagje voor een meisje of Klaas, Gijs of Geert voor een jongen vond men een paar jaar geleden nog ouderwets, maar tegenwoordig worden deze 'vintage' namen weer vaker gegeven aan een dochter of zoon! Denk je eraan om je kindje te vernoemen naar een opa of oma, of zelf overgroot opa of oma?
Op 18 augustus 1811 werd iedereen in het Koninkrijk Holland door de regering van Napoleon Bonaparte opgeroepen om een achternaam te laten registreren bij het gemeentehuis. Dit was nieuw in Nederland.
Het is namelijk precies twee eeuwen geleden dat de Franse overheerser Napoleon Bonaparte alle inwoners van Nederland hun achternaam liet registreren. Vanzelfsprekend was het hebben van een achternaam enkele generaties geleden dus nog niet, al had 70 procent van de Nederlanders er in 1811 al wel een.
De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.
De namen Emma en Noah waren in 2020 het meest favoriet blijkt uit het verslag van de Sociale Verzekeringsbank. Vorig jaar ontvingen 807 jongens de naam Noah en 685 baby's de naam Emma. Opvallend gegeven: ook in 2019 stonden de babynamen Emma en Noah bovenaan het namenlijstje.
De meest voorkomende achternaam is Garcia waarvan Spanje er inmiddels 1.464.633 telt met ver daaronder Gonzalez en Rodriguez, beiden met 925.137 personen en Fernandez met 914.028 personen. Dit is de top 10 van Spanje (met bijna alle achternamen eindigen op ez): Garcia. Rodriguez.