De stimulerende werking van cafeïne kan wel tot 11 uur aanhouden. Afhankelijk van de dosis en jouw gevoeligheid voor cafeïne. De halveringstijd bij een dosis van 280mg ligt tussen de 1-5 uur. (bron) Dit houdt in dat de stimulerende werking na die periode voor zo'n 50% is afgenomen.
Er is geen wettelijke norm die voorschrijft hoeveel cafeïnepillen mensen per dag in mogen nemen. Omdat er geen norm is, houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen toezicht op cafeïnepillen. Wel houdt de NVWA risicogericht toezicht.
Een cafeïne pil bevat over het algemeen tussen de 100 en 200 mg cafeïne, wat neerkomt op gemiddeld 1 tot 2 kopjes koffie.
Hoeveel koffie moet je drinken om af te vallen? Dit is voor iedereen verschillend, maar Mayo Clinic (een grote groep artsen en wetenschappers in de Verenigde Staten) adviseert een maximum van 400 milligram cafeïne per dag. Dat staat ongeveer gelijk aan vier flinke mokken koffie.
Hoewel cafeïne een meerwaarde kan zijn voor wie af wil vallen, blijft het effect klein. Dat betekent dat je je afvallen niet afhankelijk mag stellen van cafeïne. De resultaten zullen dan uitblijven. Eerst en vooral moet je je voeding aanpassen en eventueel actiever worden (bijvoorbeeld meer cardio gaan doen).
Alleen de allerbeste, met de hoogste kwaliteit, caffeine pillen koop je bij de grootste webshop van Nederland namelijk Body & Fit! Bekijk hieronder de top 3 assortiment van diverse pillen, potten, capsules, softgels en meer.
In het algemeen zal cafeïne het lichaam gaan beïnvloeden als er meer dan 15 milligram per liter (mg/L) in het bloed zit. Een concentratie van 80 tot 100 mg/l kan dodelijk zijn.
Drink je 2 koppen dan wordt de rekensom : 200mg cafeïne. Na 5 uur 100mg, na 10 uur 50mg, na 15 uur 25mg en na 20 uur 12,5mg. het wordt nog ingewikkelder, als je tussen kop 1 en kop 2 behoorlijk wat tijd laat verstrijken. Dan is kop 1 al een deel verwerkt, voordat kop 2 erbij komt.
Symptomen. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie.
In 250 ml Coca‑Cola en Coca‑Cola zero zit 24 mg cafeïne en in 250 ml Coca‑Cola light zit 32 mg cafeïne. Ter vergelijking: in een kop koffie van 125 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne. Wil je liever geen cafeïne innemen? Kies dan voor Coca‑Cola zero sugar cafeïnevrij.
Koffie helpt je om sneller spier op te bouwen
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Cafeïne en opwekkende middelen
Cafeïne heeft een stimulerende werking en kan in hoge dosering schadelijk zijn voor je hart- en bloedvatenstelsel. Stimulerende middelen zoals MDMA, cocaïne en amfetamine geven ook een verhoging van je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur.
Theïne is de stimulerende molecule die je terugvindt in een kopje thee. De stof prikkelt de hersenen waardoor je alerter wordt terwijl je vermoeidheid wordt onderdrukt. De werking lijkt hierbij op deze van cafeïne maar toch zijn er enkele verschillen.
Cafeïne zorgt ervoor dat je net wat meer uit je training kunt halen. Nog een voordeel van cafeïne is dat het de kans op flinke spierpijn vermindert. Tevens blijkt uit onderzoek dat cafeïne een krachtige werking heeft als antioxidant dat ons lichaam beschermt tegen agressieve stoffen, kwaaltjes en diverse aandoeningen.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
Zo'n 3-6mg per kg lichaamsgewicht voor het begin van je inspanning of in het laatste uur van je wedstrijd lijkt het meest effect te hebben (4). Dit komt voor iemand van 70kg neer op 210-320mg cafeïne. Eén kopje 'gewone' koffie bevat rond de 125mg dus twee bakjes troost voor de start zou prima zijn.
Sporters wordt meestal aangeraden zo'n drie (tot eventueel maximaal zes) milligram cafeïne per kilogram aan lichaamsgewicht te nemen. Als je meer dan zes milligram neemt zul je hier niet meer positieve effecten van merken, maar kun je wel eerder last krijgen van vervelende bijwerkingen.