U kunt last krijgen van misselijk voelen en overgeven. U heeft hier minder last van als u allopurinol tijdens of vlak na het eten inneemt, of met wat voedsel. Andere bijwerkingen zijn: huiduitslag en overgevoeligheid.
Colchicine – Een medicijn om gewrichtsontstekingen bij jicht af te remmen én te voorkomen. Colchicine wordt al heel lang gebruikt en is een veelgebruikt medicijn bij jicht. Allopurinol – Bij chronische jicht kan je arts allopurinol voorschrijven. Dit medicijn kan de hoeveelheid urinezuur in je lichaam verlagen.
Dit voorkomt nieuwe aanvallen van jicht. Ook kunnen jichtknobbels verdwijnen. De oorzaak van jicht wordt door de behandeling met allopurinol zelden weggenomen. De kans is daarom groot dat u allopurinol uw hele leven moet gebruiken.
Artsen kunnen Desuric voorschrijven als het eerste keus medicijn allopurinol onvoldoende resultaat of onaanvaardbare bijwerkingen geeft. Desuric wordt ook gebruikt wanneer er een reden is om allopurinol niet te gebruiken.
De begindosering is laag, bijvoorbeeld 100 mg per dag, om de kans op bijwerkingen te verkleinen. De meest gebruikelijke dosering voor een volwassene is 300 mg per dag.
Een acute jichtaanval wordt behandeld met een algemene ontstekingsremmer, zoals NSAID's en/of colchicine, of prednison. Meestal is een kuur van 5 tot 7 dagen afdoende om de ontsteking helemaal te remmen. Medicijnen die het urinezuur verlagen, kunnen toekomstige jichtaanvallen voorkomen of sterk verminderen.
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. De hoeveelheid urinezuur kan dan wel weer omhooggaan en opnieuw een jichtaanval of nierstenen veroorzaken. Stop dus alleen in overleg met uw arts.
Er zijn veel aanwijzingen dan kersen, rode bessen en (weinig) druiven, pruimen zeer effectief zijn om het urinezuur snel te verlagen. 250-500 gram kersen per dag (mag ook in de vorm van sap) kan jichtaanvallen voorkomen.
Vaak hebben deze mensen een hoge bloeddruk en/of overgewicht. Bij deze groep begint jicht meestal met acute aanvallen. Later wordt het chronisch en gaat de jicht in meerdere gewrichten zitten. Ouderen die plaspillen en/of aspirine gebruiken en bij wie de nieren minder goed werken.
Allopurinol kan in het eerste half jaar van de behandeling zelf jichtaanvallen uitlokken. Daarom spreekt de arts met u af om in het begin ook een ontstekingsremmend medicijn te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat u de Allopurinol door blijft gebruiken.
Als u allopurinol gaat gebruiken, wordt in de loop van enkele weken tot maanden de hoeveelheid urinezuur in het bloed minder. Wanneer de concentratie urinezuur in het bloed laag genoeg is (meestal onder de 0,35 mmol/l), lost het urinezuur dat in de gewrichten was neergeslagen, op.
Ook kunnen de jichtknobbels verdwijnen. Het kan maanden duren voordat de neergeslagen urinezuurkristallen helemaal opgelost zijn. Een jichtaanval kan tijdelijk erger worden wanneer u tijdens zo'n aanval met allopurinol begint.
Urinezuur verlagen
Om vast te stellen of ze werken laat uw arts het urinezuurgehalte in uw bloed controleren. Urinezuur verlagende medicijnen worden vooral voorgeschreven bij chronische jicht.
Paracetamol helpt tegen pijn en koorts, veroorzaakt geen maagproblemen, geeft meestal geen bijwerkingen en gaat goed samen met andere medicijnen. Paracetamol kun je overal zelf kopen in de winkels en je hoeft dus geen recept van de dokter te hebben.
Het gaat om spiervlees van met name rood vlees (van rund, varken en lam) en orgaanvlees.Vis en schaal- en schelpdieren kunnen ook zorgen voor een stijging in urinezuur. Eet hiervan dus geen grote hoeveelheden en beperk het eten ervan tot 1 keer per week.
Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht). Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn.
Jicht geeft pijn in een gewricht, meestal aan de basis van de grote teen, soms in de middenvoet, enkel, knie of pols.Wanneer de ontsteking opkomt, wordt het gewricht dik, rood en warm. Dit noemen we een jichtaanval. Mensen met jicht hebben soms kleine knobbeltjes onder de huid.
Tomaten en jicht
Sommige mensen met jicht hebben het idee dat het eten van tomaten een jichtaanval kan uitlokken. Er is nog weinig onderzoek naar gedaan, maar een recente studie uit Nieuw-Zeeland geeft wel aanwijzingen voor een relatie.
Het helpt ontstekingen te bestrijden, verlicht maag en darmproblemen, helpt bij spierpijn, artrose en jicht. Maar het is en blijft vooral een heerlijke specerij dat je in talloze gerechten kan verwerken. We geven je graag 5 tips om meer pit uit deze wortelstok te halen.
Ontzurende kruidenthee is de meest effectieve thee om te drinken bij jicht. Kruiden in de ontzurende kruidenthee zorgen ervoor dat afvalstoffen aan zich worden gebonden. Dit bevordert de afvoer van de afvalzuren.
Een te hoog urinezuurgehalte in je bloed ontstaat door een verhoogde aanmaak van urinezuur. Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn een verminderde nierfunctie, gebruik van bepaalde medicijnen (zoals plastabletten), een erfelijke aanleg, overgewicht, chemotherapie en alcoholgebruik.
Natriumbicarbonaat
Natriumbicarbonaat staat de laatste tijd enorm in de belangstelling. Bij een overmaat aan urinezuur in het bloed kan het dienst doen, omdat het helpt het bloed te neutraliseren of meer 'basisch' te maken. Je kunt een halve theelepel nemen en dit oplossen in een glas warm water. Doe dit 1x daags.
Frisdrank & vruchtensap
We eten sowieso teveel suiker, maar voor mensen met jicht kan dat ook leiden tot jichtaanvallen. Want urinezuur is een bijproduct van de afbraak van een bepaalde soort suiker: fructose. En die vind je vooral in frisdrank en vruchtensap. Fruit is overigens prima!