Verse producten haal je op het moment dat je ze gaat gebruiken of verwerken in een gerecht. De basisproducten heb je dan al in huis. Dit zijn producten die lang houdbaar zijn en die vaak gebruikt worden om je gerechten smaak te geven. Dit is handig en scheelt een hoop denkwerk en extra boodschappen doen.
Goed om altijd in huis te hebben:
andere graanproducten zoals couscous, bulgur, quinoa … tortillawraps. havermout, havervlokken of andere ontbijtgranen. bloem: patisseriebloem, zelfrijzende bloem, eventueel andere soorten niet-tarwebloem.
Geef de voorkeur aan verse basisproducten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren graanproducten, aardappelen, melk en yoghurt, vers vlees of vis, eieren. Zij vormen de basis van een gezonde voeding en zijn dus onmisbaar op elk boodschappenlijstje.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Wanneer je een gezin hebt met 2 kinderen zal je boodschappenbudget nog hoger liggen dan bij alleenstaanden en stellen. Gemiddeld geven gezinnen met 2 kinderen in Nederland tussen de €80 en €150 euro per week uit aan boodschappen. Dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun eetgewoonten.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Over het algemeen spenderen gezinnen zonder kinderen gemiddeld tussen de €350 en €500 per maand aan boodschappen. Voor gezinnen met één kind kan dit bedrag stijgen naar €450 tot €600, terwijl gezinnen met meerdere kinderen mogelijk tussen de €600 en €800 of meer moeten uitgeven.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Leg op de bovenste plank producten zoals kaas, boter, yoghurt en druiven. Op de tweede plank de leftovers en op de derde plank het vlees. In de deur kun je goed dranken en sauzen bewaren. Onderin de koelkast heb je genoeg plek om de bakken te vullen met fruit en groente.
Groenten die je prima binnen kunt kweken (en dus niet naar buiten hoeft te verplaatsen) zijn bijvoorbeeld pepers, verschillende soorten sla, tomaten, aubergine, paprika en citroenplantjes. Ook kun je vrijwel alle soorten kruiden binnen kweken.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Een mediterraan dieet van noten, zeevruchten, volle granen en groenten zou het risico op dementie met bijna een kwart kunnen verlagen, blijkt uit onderzoek onder ruim 60.000 Britten. "Het gaat vooral om wat je niet eet."
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram. Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan.
Het Nibud adviseert om 10% van je netto inkomen te sparen. Je hoeft niet elke maand 10% opzij te zetten. Het kan de ene keer wat meer en de andere keer wat minder zijn. Als je maar wel gemiddeld aan 10% komt.
Daarom is het advies van het Nibud: spaar iedere maand 10 procent van je netto inkomen. Verdien je, laten we zeggen, 2000 euro netto per maand, dan zou je dus het beste elke maand 200 euro op je spaarrekening moeten zetten.