De reden is simpel: zo kun je nooit vuiligheid meenemen naar kamers die je net hebt gedaan. En maak je een ruimte schoon, begin dan bij het plafond. Maak daarna de ramen schoon en werk zo je weg naar beneden. Stof en vuil valt zo nooit op dingen die je al hebt schoongemaakt.
Hanteer een goede werkvolgorde: van schoon naar vuil en van hoog naar laag. Eerst stof afnemen, vervolgens de vloer stofwissen of zuigen, dan nat reinigen. Gebruik liever geen stofdoek, maar een stofbindende of vochtige (wegwerp)doek. Een stofdoek verspreidt stof en ziektekiemen.
Een schoonmaakplan als voorbeeld is een plan waarin staat wanneer wat schoongemaakt wordt. Er staat vrij gedetailleerd in vermeld wat er precies in een ruimte wordt schoongemaakt, hoe vaak en hoe. Denk bijvoorbeeld aan het stofzuigen van de hal, het afstoffen van de vensterbanken en het schoonmaken van de deuren.
CBL Hygiënecode
Het CBL heeft met haar leden de Hygiënecode opgesteld, die is goedgekeurd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Hygiënecode bestaat uit maatregelen om veilig en hygiënisch te werken in de fooddetailhandel en groothandels.
Door schoonmaakwerkzaamheden regelmatig uit te voeren worden ruimtes continu onderhouden en blijven ze makkelijker schoon. Daarnaast vergroot het ook de levensduur van een gebouw, een vloer of meubels. Uiteraard is het beste argument de hygiëne.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
De badkamer schoonmaken doe je met een ontkalkend schoonmaakmiddel, een ontvettend schoonmaakmiddel, een sopje met lauw-warm water en een doek of spons. Breng schoonmaakmiddel aan en boen het oppervlak. Vervolgens afspoelen en afdrogen met een droge doek. Een schone badkamer is een heerlijk gevoel.
Hoe kun je het beter aanpakken? Doe het in schoonmaakrondes of taakverdeling. Dus begin eerst met alles af te stoffen en ga vervolgens door met de volgende taak, zoals stofzuigen. De wc en douche zijn niet de leukste en makkelijkste plekken om schoon te maken, dus begin gelijk met waar je het meest tegenop ziet.
Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Hygiënisch schoonmaken wordt ook wel diepte-reiniging of nulmeting genoemd. Hierbij wordt niet alleen alle zichtbare vervuiling schoongemaakt, maar ook alle niet-zichtbare vervuiling. Een goed voorbeeld van niet-zichtbare vervuiling zijn micro-organismen zoals schadelijke bacteriën en schimmels.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
In de zomer wassen veel mensen elke maand hun ramen, terwijl ze dit in de winter elke 2 of 3 maanden doen. Hoe vaak je je ramen zeemt, heeft dus vooral te maken met hoe vies ze zijn en hoe snel jij je stoort aan vlekken en vingerafdrukken. Het is wel aan te raden om minimaal elke 3-4 maanden je ramen schoon te maken.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen.
Om stoffen voorwerpen te desinfecteren, kun je dezen in een emmer of badkuip laten inweken tezamen met een desinfectiemiddel oplossing. Laat de voorwerpen minstens vijftien minuten liggen in de oplossing voordat je deze wast als gewoonlijk.
Leeg afvalbakken minstens één keer per dag en zorg voor een schone afvalbak.