Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Waar plaats je een ontluchter? De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Door het plaatsen van een ontluchtingspijp op het dak kan de lucht uw huis verlaten zonder een nare geur achter te laten binnen het huis. Zo´n ontluchter op het dak kan onder een speciale dakpan worden geplaatst of via de schoorsteen lopen, hierdoor kan dit vrijwel onzichtbaar worden opgelost.
Een beluchter opent bij onderdruk in de afvoer en sluit weer als die onderdruk is verdwenen: in de beluchter zit een soort klep die ervoor zorgt dat er lucht aangezogen wordt, de afvoerbuis in. Hierdoor kan vanuit het riool geen lucht het in huis komen.
De buitenriolering voert zowel afval- als regenwater af. De hoeveelheden wisselen continu, waardoor de waterstand in het riool steeds stijgt of daalt. Hierdoor verdringt het systeem lucht en zuigt het lucht aan. Daarom moet de riolering kunnen be- en ontluchten.
Rioollucht kan duiden op een slechte ontluchting. Vooral na een hevige regenbui is de stankoverlast dan erg aanwezig. De lucht uit je riolering wordt dan als het ware je huis ingeduwd. Een andere, veelvoorkomende oorzaak van rioollucht in je woning, is een lekkage in je afvoer.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.
Zonder goede luchtstroom is de luchtvochtigheid vaak erg hoog, wat kan leiden tot bijvoorbeeld schimmelvorming. Om onnodige gezondheidsklachten te voorkomen en schimmel en vocht in uw pand tegen te gaan, is een goede dakdoorvoer voor ontluchting dan ook eigenlijk onmisbaar!
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Dat moet ten alle tijden voorkomen worden! Dit is de reden dat de gemeente (drinkwaterleverancier) verplicht stelt dat er een beluchter op de wasmachinekraan zit. De beluchter zorgt ervoor dat er lucht wordt aangezogen in plaats van vervuild water. De beluchter is een oude manier van beveiligen.
Soda en heet water
Een stinkende afvoer kunt u proberen op te lossen met soda en heet water. Gebruik één kop soda en meng dit met heet water. Giet het mengsel vervolgens in de afvoer. Spoel na gebruik minimaal 1 liter heet water door de stinkende gootsteen.
Om een riool ontstopping tegen de gaan raden wij heet sodawater, azijn of enkel heet water aan! Bovendien wordt je riolering schoongespoeld, waardoor beginnende ophopingen weggespoeld worden. Giet kokend heet water door de afvoer. Hierdoor zal de vetophoping geleidelijk wegsmelten en daarmee de verstopping.
Heeft u drainageplannen en vraagt u zich af hoe u uw drainage aansluit op het riool? Dit kan met een speciaal rioolverloopstuk! Het is namelijk niet mogelijk om een drainagebuis direct aan te sluiten op een PVC buis, ook wel rioolbuis genoemd.
Om een juiste beluchting te krijgen moet deze minimaal dezelfde diameter als de grootste afvoerbuis. Heeft bijvoorbeeld de toilet een afvoerbuis met diameter 110 mm dan moet de beluchter dit minimaal ook hebben.
Het systeem gaat lucht halen op plekken in het systeem waar de minste weerstand is – meestal is dit de wastafel. Om te voorkomen dat dit gebeurt, en dat er vervelend geborrel ontstaat, wordt er gebruik gemaakt van een sifon met beluchter.
Het werkingsprincipe van een automatische ontluchter is zeer eenvoudig. Een vlotter die op het waterniveau drijft, houdt een afsluiter gesloten. Wanneer er zich in de vlotterkamer lucht verzamelt, daalt het waterniveau en zal het ontluchtingsventiel openen. De verzamelde lucht zal nu ontsnappen.
Bij zware belasting of weersveranderingen kan er onderdruk optreden in het riool. Bijvoorbeeld in situaties waar de afvoer voor regenwater en afvalwater gecombineerd is, als de standleiding een te smalle diameter heeft of wanneer de sifon droog blijft staan.
Ontlucht uw woning altijd van beneden naar boven. Na uw radiatoren kunt u op dezelfde manier het expansievat ontluchten, alsmede de ventielen die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Zet vervolgens de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.
Begin bij de radiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt. *Lucht verzamelt zich vaak op het hoogste punt van de cv-installatie. Als je cv op zolder hangt, is het ontluchtingspunt van de ketel zelf het belangrijkste.
Als de verwarming of water niet meer goed warm wordt is het tijd om uw cv-ketel bij te vullen.Dit is het beste om te doen voor én na het ontluchten van uw cv-installatie. De waterdruk van uw ketel kunt u zelf controleren op het display van uw cv-ketel. De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan.
Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is. Het gebrek aan lucht in het buizensysteem kan resulteren in slechter weg spoelen van water en vuilresten met verstoppingen als gevolg.
U poept minder dan 3 keer per week. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag.
Het water van het toilet klokt of borrelt
Hoor je een klokkend geluid of zie je dat het water borrelt? Dan is er iets niet helemaal in orde. Mogelijk zit er een vreemd object in je afvoer wat de leiding gedeeltelijk verstopt. Je afvoer ontstoppen is in dat geval ook een goede oplossing.