De zon is het sterkst tussen 12 en 15 uur, maar dat is ook het moment waarop de zon het meest schadelijk is. Zeker als je een lichte huid hebt of al lang niet in de zon bent geweest, kan je het best 's ochtends of na 15 uur zonnen. Scrub je huid voor het zonnen.
Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Mooi bruin worden doe je niet in één dag. Door de kleur langzaam op te bouwen, word je steeds sneller bruin en behoud je je mooie kleurtje ook langer. Het is daarom beter om meerdere dagen achter elkaar even te zonnen, dan één dag uren achter elkaar. Extra tip: pak zoveel mogelijk zon mee.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Verbranding doet pijn, maar het zorgt er ook voor dat je later een grote kans hebt op huidkanker. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Het is echt zo, je wordt bij de zee en het zwembad veel sneller bruin. Dit komt namelijk door de reflectie van de uv-stralen op het water. deze stralen komen namelijk dubbeel zoveel aan op je huid. Dit komt omdat deze stralen weerkaatsen op je huid en dan weer terug gekaatst worden door het water.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park.
Maar hoe lang kan je daarvan blijven genieten? Dit hangt samen met de vernieuwing van je huidcellen. De cellen in de bovenste laag van de huid worden ongeveer iedere maand vervangen. Zodoende duurt het ongeveer een maand voordat je bruine teint weer verdwijnt.
1. Oil it up met zonneolie. Zonneolie met SPF beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling, maar kan ook het natuurlijke bruiningsproces stimuleren doordat er vaak een bruiningsbooster aan is toegevoegd. Hierdoor wordt de huid sneller bruin.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Ga bijvoorbeeld zonnen aan het water.Water reflecteert uv-straling, waardoor je sneller bruin wordt. Vergeet daarbij niet om te smeren, want je verbrand ook sneller dan je denkt. Ook zweet zorgt voor extra weerkaatsing, dus sporten in de zon is een aanrader.
Je wekt er als het ware een artificiële bruine kleur mee op. Het gebruikte molecuul is DHA (dihydroxy acetone). Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen. Zo verschijnt er sneller een natuurlijke bruine teint.
Sommige mensen zoeken de schaduw op tijdens zonnige dagen. Zij denken soms ten onrechte dat zij in de schaduw niet bruin kunnen worden. Dit is niet waar, want zelfs in de schaduw kunnen we bruin worden. Dit komt doordat de uv-straling ook in de schaduw de huid weet te bereiken.
Schadelijke UV-straling kan ook door glas gaan.Daardoor kan je huid nog steeds schade oplopen als je in de schaduw of onder een parasol zit. Gebruik dus zonnebrand van minimaal factor 30, dat je dertig minuten voordat je in de zon gaat moet opsmeren. Herhaal dit elke twee uur, of vlak na het zwemmen of sporten.
De binnenkanten van armen en benen bruinen minder goed omdat zij minder pigmentvormende cellen bevatten. Ook het gezicht bruint niet zo goed, vanwege de dikkere hoornlaag, speciaal ter bescherming tegen UV-B stralen.
Een factor is een zeef. Je hebt een zeef met grote mazen en een zeef met kleine mazen. Bij een lage factor ben je minder goed beschermd. Daarom is 30 het beste, want dat laat ook de UVB straling door, waardoor je dus wel bruin wordt, maar ook goed beschermd bent.
Het is belangrijk om jezelf en je kinderen het hele jaar te beschermen tegen te veel UV-straling. Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon.
Van welke zonnebrand word je bruiner? Mocht je graag een zonnebrandcrème willen gebruiken waarbij je huid wordt beschermd tegen de zon, maar ook een lekker bruin tintje krijgt? Dat is precies wat Australian Gold doet. De zonnebrandcrèmes van Australian Gold zijn voorzien van een bronzer.
Nee, eigenlijk niet. Word je sneller bruin met of zonder zonnebrand? Bruin worden is dus een beschermingsreactie van de huid tegen de zon. Zonnebrand beschermt je huid en zal ervoor zorgen dat je langzamer verkleurt, maar ook dat je niet verbrandt.
Voor een iets bruinere huid kan je smeren met factor 30. Voor een normale, licht getinte huid is een zonnecrème met factor 50 het meest geschikt. Heb je een bleke huid, dan is factor 50+ aangeraden.
De bruining van de huid door de vorming van pigment (melanine) is in feite een verdedigingsmechanisme tegen verdere verbranding. Dat bruine kleurtje is dus een eerste teken van beschadiging van de huid. Daarom: zelfs wanneer je nooit verbrandt, kun je te veel uv-straling opstapelen en huidkanker krijgen.