Gebruik dan een hydraterende bad- of doucheolie en crème, liefst zonder bewaarmiddelen en parfum. Was je gezicht niet te vaak met water en zeep. Was regelmatig en grondig je handen om een infectie te voorkomen. Gebruik huidolie om dikke korsten te verzachten en te verwijderen.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Wat zijn oorzaken van huiduitslag. Huiduitslag kan optreden door verschillende factoren, waaronder infecties, hitte, allergenen, immuunsysteemstoornissen en medicijnen. Een van de meest voorkomende huidaandoeningen die uitslag veroorzaakt, is atopische dermatitis ofwel eczeem.
Hoe lang jouw huiduitslag duurt, hangt geheel af van wat voor type uitslag je hebt. De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter.
Crème bij rode, geïrriteerde en jeukende huid
Gelukkig is er Bepanthen Eczeem Crème: werkt effectief en het zorgt voor verlichting van jeuk en roodheid. Het is een medisch hulpmiddel te gebruiken bij o.a. eczeem en een rode huid. Bepanthen Eczeem Crème is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv.het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Ontstekingsziekten: allergische reacties zoals eczeem, zonneallergie en hooikoorts kunnen een oorzaak zijn van je huiduitslag. Ook een auto-immuunziekte kan de aanstichter zijn. Medicatie: ook geneesmiddelen zoals antibiotica, pijnstillers, epilepsiemedicijnen en hartmedicijnen kunnen voor huiduitslag zorgen.
Een goedwerkende zalf of crème kan helpen een jeukend gevoel en irritatie te verzachten. Bij een consult over huidirritatie in het gezicht of op het lichaam kunnen dermatologen crèmes met verzachtende of herstel-ondersteunende bestanddelen en beschermende zonnecrèmes voorschrijven.
Als u last heeft van een rode huid met bultjes en puistjes:
Smeer 2 keer per dag metronidazol crème of gel of azelaïnezuur crème op uw gezicht. Deze crèmes werken meestal goed. Ze hebben weinig bijwerkingen. Na 8 tot 12 weken merkt u of de crème goed helpt.
De meeste mensen zien bij warmte uitslag gele of roze blaasjes of bultjes op de huid. Deze huiduitslag is enkel te zien op plekken waar de huid ook daadwerkelijk is blootgesteld aan de zon. De huiduitslag lijkt een beetje op kippenvel. Naast roodheid is jeuk een vervelende klacht bij warmte uitslag.
Tijdens kortdurende stress is er tijdelijk een verandering van de huid zichtbaar. Er kunnen plots roze, rode of paarsachtige bultjes of vlekken ontstaan op het lichaam die vaak snel weer verdwijnen als de rust is weergekeerd.
Uitslag van het onderzoek
Hoe lang het duurt voordat u de uitslag krijgt, hangt af van onze bevindingen. Als we een bacteriële kweek moeten doen, dan duurt het drie tot vijf werkdagen. Dit komt omdat bacteriën tijd nodig hebben om te groeien.
Wanneer u plots ergens in uw lichaam een uitslag ziet met rode vlekken, ga dan niet zelf dokteren. U kunt zelfs deze huiduitslag verergeren wanneer u een middel gaat smeren of slikken waar u mogelijk allergisch voor bent. Maak een afspraak bij de huisarts of de dermatoloog om de oorzaak te laten uitzoeken.
Stress kan een eczeemtrigger zijn. Bij eczeem is de huid meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig.In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid: Jeuk.
Er zijn verschillende redenen waarom je last kunt hebben van rode vlekken. Het kan een infectie zijn, een reactie op de zon of hitte, dermatitis, een allergie of petechiën - kleine paarse, rode of bruine vlekjes die meestal op je armen, benen, buik en billen verschijnen.
Daarnaast kan stress ook leiden tot een droge huid, jeuk en zelfs huiduitslag. Bij stress worden de ontstekingsgehalten in ons lichaam ook hoger. Dat betekend dat jeuk en uitslag meer kans hebben uit te breken.
Een pukkel
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Aloë vera is verfrissend en kalmerend voor de huid. Het hydrateert niet alleen de huid, maar is ook een antiseptisch en ontstekingsremmend middel dat ontstoken huid kalmeert en scheerbrand kan helpen verlichten. Het voelt ook verfrissend en koel aan op de huid.
Een huidirritatie of jeukende huid is erg vervelend. Het ontstaat plotseling en kan lijken op een allergische reactie. Bij een huidirritatie is de huid rood en gevoelig en op sommige plaatsen licht schilferig. In de winter ontstaat een huidirritatie sneller omdat zweet- en talgklieren minder actief zijn.
Last van een rode, geïrriteerde of jeukende huid? Gelukkig is er Bepanthen Eczeem Crème: werkt effectief en het zorgt voor verlichting van jeuk en roodheid. Het is een medisch hulpmiddel te gebruiken bij o.a. eczeem en een rode huid. Bepanthen Eczeem Crème is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
Hydrateer de huid met een dikke crème. Voorkom dat uw huid uitdroogt door plekken met airconditioning of verwarming te vermijden, ook te heet douchen kan huiduitslag veroorzaken. Draag luchtige stoffen zoals linnen of katoen en vermijd synthetische stoffen. Gebruik ongeparfumeerde producten.
Als u ernstige hitte-uitslag heeft, kan de huisarts een crème met corticosteroïden voorschrijven. Dit zorgt dat de ontsteking in de huid minder wordt. Deze crème kunt u alleen via de huisarts krijgen. Bij hitte-uitslag met een bacteriële infectie krijgt u antibiotica.
De gouden tip. Voor mensen die op dit moment last hebben van jeukende bultjes door de eikenprocessierups, heeft dr. Thio de gouden tip: "Corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk."