In dat geval kom je in aanmerking voor een Ziektewetuitkering (langdurig ziek uitkering). Je krijgt dan 70% van het dagloon dat je verdiende voordat je ziek werd. Deze uitkering ontvang je zo lang je ziek bent, tot maximaal twee jaar na je eerste ziektedag.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent.
Als u ziek bent moet uw werkgever meestal maximaal 2 jaar uw loon doorbetalen. U heeft dan recht op minimaal 70% van uw loon. In het eerste jaar dat u ziek bent, heeft u recht op minimaal het minimumloon, ook als dit meer is dan 70% van uw loon. In het tweede ziektejaar mag uw loon minder zijn dan het minimumloon.
Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.
Het recht op loon tijdens ziekte is (in de wet) niet gekoppeld aan gedeeltelijke werkhervatting. Pas op het moment dat de werknemer weer volledig is hersteld, en dus de bedongen arbeid in zijn volledige omvang kan verrichten, ontstaat voor de werknemer weer het recht op het volledige loon.
Jouw loon kun je op je loonstrook zien. Om hier vervolgens 70% van te berekenen, moet je het bedrag delen door 100 en dan vervolgens keer 70%. (voorbeeld: laten we zeggen dat je € 2.000 bruto overhoudt per maand, dan doe je: 2.000 : 100 = 20 x 70 = 1.400).
Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd alvast informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken.
De ziektewetuitkering is 70% van uw dagloon en duurt maximaal 2 jaar. Als uitzendkracht krijgt u meestal een aanvulling tot 80% of 90%. Hoeveel u precies krijgt, hangt af van uw situatie.
Situaties waarin een werkgever loon mag inhouden bij ziekte
De werknemer heeft zijn of haar eigen ziekte veroorzaakt, al dan niet opzettelijk. De werknemer heeft gezondheidsproblemen verzwegen bij de indiensttreding. De werknemer weigert mee te werken aan zijn of haar re-integratie.
De Ziektewet-uitkering is 70% van uw dagloon, en is inclusief 8% vakantiegeld. Daarom is uw Ziektewet-uitkering hoger dan uw WW-uitkering, want daar wordt het vakantiegeld jaarlijks apart betaald in mei.
Als je langdurig ziek bent, is je werkgever verplicht de eerste 104 weken (2 jaar) minimaal 70 procent van je loon door te betalen.
Als je 1 jaar ziek bent, krijg je een eerstejaarsevaluatie. Dit gesprek heb je met je werkgever of, als je geen werkgever hebt, met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van het UWV. In dit gesprek bespreek je samen of je op de goede weg bent om weer aan het werk te gaan.
U heeft maximaal 2 jaar recht op een Ziektewet-uitkering. Maar uw Ziektewet-uitkering kan ook eerder stoppen. Bijvoorbeeld omdat u de AOW-leeftijd bereikt.
Het kan zijn dat uw tijdelijke contract afloopt tijdens de periode van loondoorbetaling. U krijgt dan een Ziektewet-uitkering van UWV vanaf de datum dat uw contract afloopt tot maximaal 2 jaar na de eerste dag van uw ziekte. UWV is verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie.
Meestal moet uw werkgever minimaal 70% van uw loon doorbetalen als u ziek bent. Bij een vast contract moet uw werkgever dat maximaal 2 jaar doen. De werkgever kan uw loon tijdelijk of helemaal stopzetten als u zich niet houdt aan de regels voor re-integratie. Of als u weigert passend werk te doen.
Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hierover afspraken staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst.
Word je ziek, dan krijg je de eerste periode je loon betaald door je werkgever. Dit wordt ook gewaarborgd loon genoemd. Opgelet: gewaarborgd loon verschilt van een ziekte-uitkering. Die krijg je als je voor langere tijd niet kan werken en ontvang je via je mutualiteit.
Oproepkracht: doorbetaling loon of ziektewet
Bent u oproepkracht en wordt u ziek?Dan bepaalt uw contract of de werkgever uw loon doorbetaalt of dat u een Ziektewet-uitkering krijgt.
Hoe lang gaat het duren om te re-integreren met een burn-out? Het verschilt per persoon hoe lang u last kan hebben van een burn-out, maar het gemiddelde aantal dagen dat mensen ziek is, is volgens onderzoek bijna 300 dagen. Dat betekent dat u tien maanden met ziekte thuis kan zitten.
Wettelijk gezien heeft uw werknemer ook bij gedeeltelijke werkhervatting recht op 70% van zijn loon. Pas wanneer hij zijn werk weer volledig en voor het volledige aantal uren kan uitvoeren, heeft hij weer recht op 100% van het loon.
Als uw werknemer bijna 6 weken ziek is, dan heeft hij een gesprek met de bedrijfsarts of arbodienst. Deze arts of arbodienst stelt vast wat uw werknemer met zijn gezondheid nog wel kan en wat niet.
Een werkgever moet loon doorbetalen aan een zieke werknemer. Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV.De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Met de Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Bent u ziek op het moment van ontslag? Of bent u een periode ziek geweest voor uw ontslag? Ook dan heeft u recht op de transitievergoeding.
Volgens de wet is het niet verboden om een arbeidsovereenkomst te beëindigen tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid. Ziekte kan echter geen reden voor ontslag vormen. De arbeidsongeschiktheid van de werknemer kan de beslissing van de werkgever om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, niet wettigen.