Het aandeel Marokkanen is binnen Rotterdam met 19 pro- cent het hoogst in de buurt Spangen. Daarna volgen Bos- polder en Oude Noorden, met beide 17 procent. Vooral in de rond het centrum gelegen buurten wonen veel Marok- kanen.
Dat blijkt uit de nieuwe Multicultikaart van dagblad Tubantia. Via de kaart kun je opzoeken welke groep sterk vertegenwoordigd is in jouw gemeente. Zo is te zien dat de groep Marokkanen de grootste groep is in o.a Utrecht, De Bilt en Zeist.
In 1996 bestaat 26 procent van de Rotterdamse bevolking uit niet westerse allochtonen. Merendeels mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Tien jaar later in 2006 is dat gestegen tot 35 procent van de bevolking. En in 2016 heeft 38 procent een niet westerse allochtone achtergrond.
Rotterdam is een hyperdiverse stad en telt ongeveer 170 verschillende nationaliteiten.
De bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur: zo waren er op 1 januari 2020 55.885 mensen ingeschreven met een Surinaamse, 49.699 met een Turkse, 45.676 met een Marokkaanse, 25.562 met een Antilliaanse en 15.971 met een Kaapverdische migratieachtergrond.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.
Integendeel, Rotjeknor wordt vaak liefdevol gebruikt. Het is een bijnaam waar een Rotterdammer zich niet voor geneert.
Dit betreft onder meer vijf wijken in de deelgemeente Feijenoord in Rotterdam-Zuid. Vooral Bloemhof en Hillesluis scoren daar ondanks allerlei inspanningen van het stadsbestuur minder. Met de Tarwewijk, de omgeving van het Zuidplein, het Oude Westen en Cool behoren zij tot de probleemwijken van de stad.
Onveilig in Rotterdam
Genoeg over Nederland, hoe zit het in Rotterdam? Helaas: bij ons ligt het onveiligheidsgevoel een stuk hoger dan landelijk. 41,2% voelde zich hier vorig jaar wel eens onveilig in de stad. Ook voelt 25,9% van de Rotterdammers zich wel eens onveilig in hun eigen wijk.
In 54 gemeenten is het aandeel moslims onder de bewoners hoger dan het landelijke gemiddelde. Gemeente Leerdam staat op nummer één met 18,6%, Rotterdam staat op de derde plek, met 13,7%. Van de migranten die tussen 1996 en 2015 naar Nederland zijn gekomen, is slechts een kwart moslim.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
De gegevens gelden voor 2021. De wijk Hoek van Holland heeft met 25% het hoogste percentage inwoners in de leeftijd van 65 jaar of ouder van alle wijken in de gemeente Rotterdam.
Het gebrek aan vertrouwen in de overheid, onbetrouwbaarheid van politici, sociale malaise, de gesloten arbeidsmarkt, moeilijke toegang tot huisvesting en lage lonen wekken bij de Marokkanen angst op en zorgen voor een ontgoocheling in het hele land'.
In de jaren zestig is er in Marokko grote werkloosheid en in Nederland een tekort aan arbeidskrachten. Zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse bedrijven besluiten om Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland te halen.
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan.
De buurt Cool in het centrum van Rotterdam telt op de binnenstad van Eindhoven na de meeste inbraken van het land met in totaal 1462 incidenten in vijf jaar tijd. Verder staan de buurten Stadsdriehoek (1434), Groot-IJsselmonde (1156), Vreewijk (891) en Blijdorp (783) in de lijst.
Toch is Oud-Crooswijk ook anno 2021 een van de armste wijken van Rotterdam en Nederland. Nog altijd hebben veel mensen moeite met rondkomen, groeien kinderen op in armoede en zijn er taalproblemen. En dan zijn de effecten van de corona-pandemie nog niet eens bekend.
In totaal telt Rotterdam 2750 miljoenenwoningen. Met 760 miljoenenwoningen blijft Kralingen-Oost de duurste buurt van Rotterdam. De 'duurste straat' is de Vijverlaan met een gemiddelde woningwaarde van 1,74 miljoen.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
Alle problemen die brancheorganisatie Aedes onlangs signaleerde in de nieuwe achterstandswijken zie je in Rotterdam-Zuid namelijk in het kwadraat. Alle indicatoren staan daar op rood, dus qua scholing, schulden, werkloosheid, taalachterstand, leefstijl, et cetera. En dat in een stadsdeel zo groot als heel Eindhoven.
Destilleer je uit al deze antwoorden de belangrijkste kernwaarden van Rotterdam, dan staat het typisch Rotterdamse volgens Museum Rotterdam voor '(01) rauw, (02) echt, (03) direct, (04) eerlijk, (05) trouw, (06) modern en (07) hardwerkend en (08) bijna alle Rotterdammers hebben hun wortels buiten de stad'.
En naast veel typische uitdrukkingen is er ook een eigen Rotterdams idioom ontstaan. Woorden als gers, kapoentje, aftaaien, tebbie, groos of een bakkie pleur behoren tot de standaard woordenschat van de Rotterdammer.
Dat Rotterdam een eigen een taal heeft, is algemeen bekend. Woorden als 'nassen' en 'bakkie pleur' zul je nergens anders in Nederland horen. Zo spreken Rotterdammerts met een typische natte 'T'. De Rotterdamse manier van spreken neemt steeds meer af, vinden sommige mensen op Blaak.