De 9 meest voorkomende rechtsvormen zijn: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, commanditaire vennootschap, naamloze vennootschap, vereniging, stichting en coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij.
Er zijn negen verschillende ondernemingsvormen: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv), commanditaire vennootschap (cv), naamloze vennootschap (nv), vereniging, stichting én coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij.
Eenmanszaak.Besloten vennootschap (bv).Naamloze vennootschap (nv).Vennootschap onder firma (vof).
Een rechtsvorm is de juridische vorm die u kiest voor uw bedrijf. Wanneer u zich inschrijft bij KVK moet u deze ondernemingsvorm opgeven. Het bepaalt onder meer de (privé) aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen.
Pas bij een winst van meer dan 130.000 euro is de bv voor de belasting aantrekkelijker is. Dit is een belangrijke reden voor veel startende ondernemers om een eenmanszaak te kiezen. Bij een eenmanszaak is je omzet min inkopen en kosten je winst. Over je winst betaal je aan het einde van het jaar je inkomstenbelasting.
Eenmanszaak. De eenmanszaak is een ondernemingsvorm die geen rechtspersoonlijkheid bezit. Bij de eenmanszaak is er één eigenaar. Deze eigenaar is volledig (hoofdelijk) aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.
Hoewel de termen 'zzp' en 'freelance' vaak worden gebruikt is het belangrijk om te weten dat dit geen rechtsvormen zijn. Freelancers en zzp'ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) vallen onder de vorm eenmanszaak, tenzij je iets anders regelt. Je legt je rechtsvormen vast bij de KvK tijdens je inschrijving.
In een natuurlijke ondernemingsvorm worden zelfstandige ondernemers persoonlijk aansprakelijk gesteld voor alles wat er in en om het bedrijf gebeurd. Je bent als ondernemer dus hoofdelijk aansprakelijk. Deze ondernemingsvormen worden ook wel rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid genoemd.
Een ondernemer is een persoon die zich ten doel stelt zich een inkomen te verschaffen door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden. Niet altijd leidt de ondernemer ook zijn onderneming, wordt het doel gehaald of maakt de onderneming winst.
Bij ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zoals de eenmanszaak, de maatschap en de vennootschap onder firma (vof), is de eigenaar/vennoot aansprakelijk. Bij een ondernemingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid is de ondernemer in privé aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming.
Algemeen. Of de eigenaar van een eenmanszaak als ondernemer in de zin van de inkomstenbelasting wordt gezien (IB-ondernemer), hangt van een aantal factoren af.
Het grootste verschil tussen de BV en de NV heeft te maken met de aandelen. Beide rechtsvormen werken namelijk met aandelen, alleen zijn deze bij de NV vrij overdraagbaar, bijvoorbeeld op de beurs. Dit staat in contrast met een BV, waarbij de aandelen ingeschreven staan onder de naam van de aandeelhouder.
Eenmanszaak of zzp: ze zijn niet hetzelfde. Een eenmanszaak is een rechtsvorm, zzp of freelance is dat niet. Je bent zzp'er of freelancer als je als eenpitter voor verschillende opdrachtgevers werkt zonder dat je in loondienst bent. Als zzp'er en freelancer moet je je inschrijven bij de KVK.
De reden dat veel zzp'ers kiezen voor een eenmanszaak is omdat deze rechtsvorm eenvoudig op te richten is. U hoeft zich hiervoor alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
Bij een eenmanszaak ben je zelf verantwoordelijk voor alle kapitaalinbreng. Bij een bv kunnen ook andere aandeelhouders dat zijn. Het is voor het starten van een eenmanszaak niet verplicht om over startkapitaal te beschikken. Voor een bv ook niet.
In een eenmanszaak wordt je winst belast in de personenbelasting, met belastingschijven tussen 25% en 50%. Binnen een vennootschap wordt je loon belast in de personenbelasting, zoals bij een eenmanszaak, maar de rest van je winst valt onder de vennootschapsbelasting, aan een voordeliger tarief.
Als je eigenaar bent van een eenmanszaak, of vennoot bent in een VOF, dan ben je dus geen DGA. Dit komt doordat een bv of nv als een losstaand rechtspersoon wordt gezien. Als DGA ben je dus in dienst van deze rechtspersoon en ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor de eventuele schulden van het bedrijf.
In een eenmanszaak betaal je personenbelasting op al je winst. Je belasting wordt berekend in schijven tussen de 25 en 50%. Het tarief voor (kleine) vennootschappen is 29,58% (en 20% vanaf 2020). Als zaakvoerder betaal je ook wel personenbelasting, maar er bestaan nog tal van middelen voor 'fiscale optimalisatie'.