Een bron of wel is een plaats waar water uit de grond komt. Men onderscheidt puntbronnen en diffuse bronnen. Een puntbron is een plek waar een duidelijke waterstroom boven de grond komt, zoals dat ook bij een resurgentie het geval is. Bij een diffuse bron zijn er meerdere punten waar het water uit de grond treedt.
Een bron die gemaakt is in de tijd waar je onderzoek naar doet, noemen we een primaire bron. Een bron die de geschiedenis beschrijft noemen we een secundaire bron. Een secundaire bron komt niet uit de tijd die de bron beschrijft. Denk hierbij bijvoobeeld aan je geschiedenislesboek.
Een bron in de literatuur is een stuk tekst waar andere teksten op gebaseerd zijn. Een bron kan ook een persoon zijn. Hoe betrouwbaarder de bronnen zijn waar een tekst op gebaseerd is, des te betrouwbaarder is de tekst zelf ook. Het meest betrouwbaar zijn (in principe) wetenschappelijke bronnen/ artikelen.
Een historische bron is elk object dat rechtstreeks informatie geeft over het verleden en zelf dus ook uit het verleden komt.
Bij digitale bronnen kun je als bronverantwoording het adres (of url) van de pagina opnemen waar de afbeelding, transcriptie, samenvatting of index wordt getoond. In het geval van WieWasWie bijvoorbeeld de link van de documentdetailpagina, waar de inhoud van de betreffende bron wordt getoond.
Betrouwbare bronnen zijn vaak transparant. Een voorbeeld is dat er adres- en contactgegevens op de website staan. Of ze vermelden namen van klanten of samenwerkingsverbanden. Vaak zie je ook dat deze bronnen open staan voor commentaren op de informatie die ze publiceren.
Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update).Titel van het document of de website.Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website. Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum).
Primaire bronnen komen in geschreven en ongeschreven vorm voor. Een voorbeeld van een geschreven primaire bron is een dagboek, maar ook labjournaals en bepaald archiefmateriaal vallen in deze categorie.Een voorbeeld van een ongeschreven primaire bron is bijvoorbeeld een vuistbijl.
Een bron bestaat volgens de APA-stijl uit vier referentie-elementen: de auteur(s), datum, titel en bron. Al deze elementen heb je in de regel nodig om een bron volgens de APA-stijl te vermelden in de literatuurlijst.
Een bronverwijzing maakt deel uit van de zin en kan zowel aan het begin, halverwege of aan het einde staan. Jij bepaalt waar de bronverwijzing staat, als het voor de lezer maar duidelijk is welk gedeelte van de tekst eigen werk is en welk gedeelte gebaseerd is op een andere bron.
Als je een werkstuk, presentatie of een boekverslag maakt, ga je op zoek naar informatie en zal je beslist ook gebruik maken van informatie, ideeën en afbeeldingen van allerlei andere mensen. Deze informatie haal je uit boeken, kranten, tijdschriften en websites. Dit zijn allemaal verschillende bronnen.
Wat is een betrouwbare bron? Een betrouwbare bron is een bron die gegevens verstrekt die op waarheid berusten. Een blogartikel of Wikipedia kan bijvoorbeeld interessante informatie bevatten, desondanks wil dat niet zeggen dat de informatie die verstrekt wordt door deze bronnen ook daadwerkelijk juist is.
Allereerst zijn er ongeschreven bronnen. Dit zijn voorwerpen uit het verleden zoals wapens, schilderijen, foto's, beelden enzovoort. Dit type bron maakt dus niet gebruik van tekst en zijn dus overblijfselen uit het verleden die terug zijn de vinden in het heden.
Bronnen zijn de werken waar je informatie uithaalt. Denk hierbij aan boeken, krantenartikelen, wetenschappelijke artikelen, tijdschriften, documentaires, filmpjes, websites en televisieprogramma's. Voor het schrijven van een artikel gebruik je bronnen. Hierdoor weet een ander waar de informatie vandaan komt.
Voor het theoretisch kader van je scriptie gebruik je dus wetenschappelijke artikelen, wetenschappelijke boeken en onafhankelijk onderzoek van organisaties. Alle andere soorten bronnen gebruik je niet. Denk bijvoorbeeld aan: Websites waarop verschillende marketingmodellen worden beschreven.
De meeste onderzoekers echter de voorkeur aan het gebruik van de term 'bron' voor het geanalyseerde materiaal en 'literatuur' voor de wetenschappelijke literatuur die in het kader van het onderzoek over het betreffende onderwerp is geraadpleegd.
Een van de meest voorname redenen van bronvermelding is dat degene die jouw publicatie leest, zo te weten kan komen waar jij de informatie vandaan hebt gehaald. Hierdoor weet diegene dat je de informatie niet hebt verzonnen, maar van iemand anders hebt verkregen.
APA-verwijzingen in de tekst bestaan uit de achternaam van de auteur en het jaar van publicatie.Wanneer je een specifiek deel van een bron aanhaalt, moet je ook het paginanummer of het bereik opnemen in je verwijzing. Voorbeelden zijn: (Benders, 2020, p. 70) of (Ayuk, 2021, pp. 39-41).
Verwijzen naar een boek Een verwijzing in de tekst voor een boek bevat de achternaam van de auteur, het jaartal en (indien relevant) een paginanummer. In de literatuurlijst begin je met de achternaam van de auteur, gevolgd door een komma en de initialen. Hierna komt het jaartal tussen haakjes te staan.
Voor het gemak onderscheiden we twee soorten bronnen: primaire bronnen en secondaire bronnen. Beide zijn belangrijk voor je onderzoek.
VERWIJZINGEN IN DE TEKST VAN JE WERKSTUK
Die bron staat al uitgebreid beschreven in je bronnenlijst, daarom kun je hier volstaan met een verwijzing tussen haakjes, direct achter het citaat of de parafrase. Een citaat plaats je altijd tussen aanhalingstekens. Noteer bij de verwijzing bij een citaat ook het paginanummer.