Een boer of boerin is iemand die leeft van de landbouw of veeteelt. Een boer die zich alleen maar bezighoudt met veeteelt wordt een veehouder genoemd; een akkerbouwer of agrariër is een boer die zich uitsluitend bezighoudt met het verbouwen van gewassen, maar een tuinder of kweker wordt in de regel geen boer genoemd.
Ontluchten van de maag
De lucht die we binnenkrijgen, stapelt zich op in de maag. Een kleine hoeveelheid lucht zal met het voedsel doorgegeven worden aan de darm. De overige lucht verlaat ons lichaam door middel van boeren. Iedereen moet wel eens een boer laten, om lucht kwijt te raken.
r, in de volksmond landbouweres of boerin, is iemand die met landbouw of veeteelt zijn geld verdient. Een boer woont meestal met zijn vrouw (boerin) op een boerderij.
Een boer is het geluid dat je maakt als lucht van je maag via je slokdarm, naar boven komt en uit je mond komt. Maar waar komt die lucht dan vandaan? Die lucht ontstaat wanneer er bij de spijsvertering gassen ontstaan.
Een boer zorgt voor het grasland, de bodem, de natuur en dieren rond de boerderij. Hij zet bijvoorbeeld mest om in biobrandstof of rijdt het uit op het land (goed voor het gras).
Een boer of boerin is iemand die leeft van de landbouw of veeteelt. Een boer die zich alleen maar bezighoudt met veeteelt wordt een veehouder genoemd; een akkerbouwer of agrariër is een boer die zich uitsluitend bezighoudt met het verbouwen van gewassen, maar een tuinder of kweker wordt in de regel geen boer genoemd.
Volgens de gegevens van het LEI is het gemiddelde Nederlandse landbouwbedrijf 1,8 miljoen euro waard. Het gemiddelde eigen vermogen bedraagt ongeveer twee derde van de bedrijfswaarde, ofwel zo'n 1,2 miljoen euro.
In sommige culturen is het luidkeels laten van een boer na het eten een teken van respect voor de gastheer of gastvrouw. In westerse landen daarentegen wordt het boeren meestal als zeer onbeleefd ervaren.
Om te beginnen, boeren laten in z'n algemeen is hartstikke normaal en gezond. 'Boeren is eigenlijk gewoon lucht dat weer omhoog komt borrelen vanuit de maag of slokdarm naar de mond,' zegt geneeskundige Lea Ann Chen. 'Deze lucht slikken we in tijdens het ademen of eten.
Het beroep boer is een mooi beroep, echter is het beroep boer tegenwoordig ook aan te merken als zwaar beroep. Dit heeft vooral betrekking op de economische omstandigheden. Het werken op een boerderij is tegenwoordig een stuk makkelijker geworden dan in het verleden, door de komst van moderne tractors en machines.
Er zijn veel mogelijkheden om uiteindelijk als Boer aan de slag te kunnen. Je kunt beginnen met de lagere agrarische school, dan de middelbare agrarische school en uiteindelijk de hogere agrarische school doen (op HBO niveau). Een andere optie is de Landbouwuniversiteit te doen, dus een opleiding op WO niveau.
Oudste boeren in Utrecht
De gemiddelde boer in Nederland is 54,86 jaar oud. In de provincie Utrecht zijn boeren gemiddeld het oudste (56,0 jaar). De jongste boeren wonen in Friesland. Daar ligt de gemiddelde leeftijd op 53,86 jaar.
Zo'n tienduizend jaar geleden begonnen daar ze wilde gewassen te domesticeren. De boeren verspreidden zich en gaven ook hun kunsten door aan anderen.
Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
In het kort: Boeren is een normaal verschijnsel waarbij overmatige lucht in de maag vrijkomt via de slokdarm en de mond. Overmatig boeren laten wordt meestal veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel, rommelingen in de maag en maagpijn.
Auto's zijn viezer, boeren vervuilen meer, fabrieken stoten meer uit. Maar door maatregelen van de politiek daalt de uitstoot vanaf dat moment hard. Maar terwijl het verkeer elk jaar wat schoner wordt, lukt dat bij boeren de laatste tien jaar niet meer. De uitstoot door de landbouw lijkt zelfs weer iets te stijgen.
Boeren kan ook veroorzaakt worden door het inslikken van lucht. Dit doet ieder mens bij praten, eten en drinken, maar sommige mensen slikken heel veel lucht in. Dit noemt mer aerofagie. De oorzaak hiervan ligt vaak bij verkeerd ademen, gejaagdheid, stress, veel kauwgom eten, snel eten of drinken en roken.
Ieder mens boert ongeveer 25 - 30 keer per dag. Meestal gebeurt dit nadat je iets gegeten hebt of een drank met koolzuur hebt gedronken. De maag wordt geprikkeld door opstapeling van lucht. Hierdoor ontspant de sluitspier tussen de maag en de slokdarm.
Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Rook niet.
Waarom mag je nou niet met je ellebogen op de tafel leunen? Volgens experts heeft dat te maken met de gewoonte dat mensen vroeger een bord deelde met hun buurman aan tafel. Als je met je elleboog op die tafel leunt, kan hij of zij er dus niet meer bij.
Maar blijkbaar moet je wel opletten op vakantie. Want je bord al dan niet leegeten is daar toch een echt signaal… In Japan en India moet je je bord helemaal leeg eten want dat is een teken van groot respect.
Je kan ook sneller eten, omdat het sneller afkoelt in je mond. Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
De boeren is gevraagd hoeveel uur zij gemiddeld per week werken. Ruim de helft van de boeren werkt meer dan 60 uur per week.
De kostprijs van melk ligt op circa 36 cent per liter. Bij een netto marge van 29%, moet de melkveehouder dus minimaal 50 cent krijgen. De prijs die boeren voor hun melk krijgen, moet voor een gezonde en duurzame bedrijfsvoering naar minimaal 43 cent per liter.
Als voorbeeld: voor een kilo aardappelen krijgt de boer tussen de 3 en 20 cent. De kostprijs ligt tussen 12 en 18 cent per kilo. In de supermarkt betaalt de consument grif tussen de €0,50 en €2,00 voor een kilo aardappelen, ook als die niet geschild en voorgekookt maar onbewerkt zijn.