Het leven van een moeder is vaak niet echt vol glamour. Je wordt onder gespuugd, gepoept en geplast. Je huis is nooit meer helemaal spik en span en je wasmand is altijd bomvol. Tijd om make-up op te doen is er amper en je bent vaak al blij als je even op je gemak kan douchen als de kleine slaapt.
Als je moeder wordt, leer je niet alleen om voor je kind te zorgen. Je leert nog veel meer… Dat je zonder cafeïne de dag niet door komt bijvoorbeeld, maar ook dat je over veel meer talenten beschikt dan je had gedacht! Op het moment dat je voor het eerst je baby vast houdt verandert er een heleboel in je leven.
Als je een baby krijgt, verandert er veel in je leven. Je bent niet meer met z'n tweeën, vanaf nu ben je een gezinnetje. Je moet vooral genieten van je baby en van je nieuwe rol als papa of mama. Maar die nieuwe rol betekent voor veel stellen ook een (tijdelijk) dipje in de relatie.
Kraamtranen en ritme vinden
Maar daarna begint de vermoeidheid vaak wel zijn tol te eisen. De 5e dag na de bevalling is voor kraamvrouwen een emotionele dag, vaak met huilbuien. De vermoeidheid, hormonen en lichamelijke ongemakken zijn dan vaak op hun toppunten en veel vrouwen ervaren kraamtranen.
Wennen aan het moeder zijn
Zo'n klein wezentje die jou fulltime nodig heeft om te overleven, dat is niet niks. Hoe lang duurt het voordat dit allemaal wat natuurlijker en makkelijker gaat? Volgens dit onderzoek van Munchkin is 4 maanden en 23 dagen het antwoord.
De rol van een 'goede' moeder
Bekeken vanuit de natuur, zou je kunnen zeggen dat een goede moeder een moeder is die er in slaagt haar kinderen tot de volwassenheid te brengen. Een punt waarop de kinderen voor zichzelf kunnen zorgen en geen moeder meer nodig hebben om te overleven.
Misschien heb jij ook wel last van mombrain. Het spreekt voor zich dat de zorg voor een pasgeboren baby die compleet afhankelijk is van jou in combinatie met slaaptekort invloed hebben op jouw vermogen om je te concentreren of dingen goed te kunnen onthouden.
Hersenen veranderen langdurig
De studie van Hoekzema laat zien dat tijdens de zwangerschap sterke en zeer consistente veranderingen plaatsvinden in de anatomie van de hersenen. Het volume van de grijze stof neemt af, met name in hersengebieden die een rol spelen in sociale cognitie.
Hormoon progesteron: je lichaam maakt tijdens de zwangerschap progesteron aan. Dit hormoon speelt bijvoorbeeld een rol bij de innesteling, de groei van de baarmoeder en melkproductie. De bijwerking? Je geheugen doet tijdelijk minder goed zijn werk.
De baby denkt wel degelijk na.” En dat gebeurt al vóór de geboorte, zo concludeert Nossent uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken. “Minimaal een maand voor de geboorte leren baby's al talige geluiden van buiten de baarmoeder herkennen.
Sommige vrouwen hebben nergens last van en voelen zich heel goed. Andere vrouwen zijn soms maanden lang misselijk en vaak moe. Een zwangere vrouw kan zich heel mooi voelen en trots zijn op haar dikke buik en grotere borsten. Andere vrouwen schamen zich of voelen zich ongelukkig met hun lijf.
Na de bevalling zijn de hormonen nog niet uit je lichaam verdwenen. De vergeetachtigheid is dus na de bevalling niet gelijk verdwenen. Bovendien maakt de vermoeidheid door slaapgebrek het er ook niet veel beter op. Gelukkig verdwijnt de vergeetachtigheid meestal vanzelf weer in het jaar na de bevalling.
Bijvoorbeeld dat je niet meer weet waarom je nu ook alweer naar de keuken liep, of zelfs zo erg dat je niet meer weet hoe je auto moet rijden? Dan kan het zijn dat je last hebt van het zogeheten zwangerschapsbrein, wat alles te maken heeft met veranderende stofjes in je hersenen tijdens de zwangerschap.
Er is geen universeel antwoord op de vraag wanneer je klaar bent voor kinderen. Hoewel je lichaam voor je gevoel kan snakken naar een baby, kan het zijn dat je hoofd nog tegenwerkt. Iedereen beleeft dit op een andere manier en heeft andere praktische, emotionele of persoonlijke blokkades.
Vis eten is goed voor de gezondheid van zowel moeder als kind. Het advies is daarom om 2 keer per week vis te eten. En dan gaat het om 1 keer in de week vette vis, zoals zalm en forel te nemen, en 1 keer per week magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram.
Perinatale depressie of zwangerschapsdepressie
1 op de 5 vrouwen heeft in deze periode emotionele klachten. Dat gaat van zich gespannen voelen tot piekeren en angstig zijn, maar er zijn ook vrouwen die merken dat ze niet meer blij kunnen zijn en moeilijk nog kunnen genieten van de dingen die ze anders wel leuk vinden.
Het kan nog wel tot 32 weken na de bevalling duren, maar het komt weer goed!
Sommige vrouwen ontwikkelen enkele weken of maanden na de bevalling een depressie. We noemen dit een postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd). Soms begint het pas als de moeder stopt met borstvoeding geven of als ze weer gaat werken.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Je zit nu in de 31e week van je zwangerschap. Je kindje is nu circa 38 cm en weegt ongeveer 1800 gram, vergelijkbaar met een kokosnoot. Je baby ziet er nu al helemaal kant en klaar uit maar toch is het beter als het nog even in jouw veilige baarmoeder blijft.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Het hCG hormoon verdubbelt zich iedere 72 uur, en bereikt zijn piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken zwangerschap. Hierna zal het zwangerschapshormoon langzaam verminderen.
Vaders hebben ook zwangerschapssymptomen.
Als hun vrouw zwanger is, gaat bij de man het testosteronniveau omlaag, maar ze ervaren ook andere zwangerschap symptomen, zoals ochtendmisselijkheid en slapeloosheid.