#4 Gebruik je stoomstrijkijzer
Je gebruikt dit stoom niet alleen om kreukels uit je kleding te krijgen, maar je frist je kleding er ook mee op. Hang je kledingstuk aan een kledinghanger en gebruik de stoomfunctie van je stoomstrijkijzer. Hierdoor zullen de kreukels verminderen zonder te hoeven strijken.
Stoomgeneratoren stomen in de externe boiler als er voldoende druk is opgebouwd. Als je op de knop drukt, gaat de stoom via de stoomslang naar het ijzer en zo op het strijkgoed. Stoomgeneratoren geven dit aan met stoomdruk, zo rond de 6 bar. Bij sommige generatoren warmt het water in het strijkijzer op.
Door te strijken kan het gewicht van het strijkijzer de vezels uitrekken en netjes recht maken. Bij zwaardere stoffen zoals katoen of linnen is dat moeilijker. Met wat warmte en vocht komen vezels beter los. Stoom kan het strijken daardoor makkelijker maken.
Als je een handstomer gebruikt hang je je kledingstuk op een kledinghanger aan een douchestang, de rug van een stoel, een deurkruk of iets vergelijkbaars. 3. Stoom het kledingstuk door er met de stomer met neerwaartse bewegingen overheen te gaan. van 3 tot 5 centimeter van de stof.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas.
Voordelen van stomen:
Stomen is zachter voor de stof dan strijken, omdat er geen direct contact is met een heet oppervlak. De hete stoom lift de vezels van de stof, en maakt ze weer 'vol'. Het textiel neemt de stoom en kleine waterdeeltjes op, en hierdoor zwellen de vezels van de stof wat op.
Kleding stomen is niet hetzelfde als strijken met stoom. Dus gebruik je een stoomstrijkijzer? Het helpt je de kreukels er makkelijk uit te strijken. Het is aan de andere kant geen manier om jouw kleding te reinigen zonder wassen.
Leg je kledingstukken plat neer (vooral handig om boorden, kragen of hardnekkige kreukels te stomen) of hang ze aan een deur. Steek de stekker van je stomer in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen. Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik.
Een stoomgenerator heeft een groot waterreservoir in aparte basis. Dit maakt het strijkijzer zelf een stukje lichter in gebruik. Het water wordt opgewarmd in een boiler waardoor er meer stoomkracht en stoomafgifte ontstaat. Dit heeft als voordeel dat je sneller en makkelijker de kreukels uit je strijkgoed krijgt.
Heb je een groot gezin en strijk je veel?Dan is een stoomgenerator sowieso de beste keuze. Je strijkt sneller, en door het grote reservoir kun je langer doorstrijken dan met een stoomstrijkijzer. Stoomgeneratoren zijn wel wat duurder, dus als je een beperkt budget hebt, is een strijkijzer misschien een betere optie.
Bij het kopen van een stoomgenerator zijn er twee belangrijke zaken waar je op moet letten. Dat zijn de stoomdruk en de stoomstoot. De stoomdruk is ook wel de 'stoomopbrengst', de hoeveelheid stoom die wordt uitgestoten uit de strijkbout op het moment van strijken.
Hoge temperatuur (max. 200°): Stoffen als kantoen en linnen verdragen een hoge temperatuur en mag je op een temperatuur rond de 200° strijken. Matige temperatuur (max. 150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur.
Natte handdoek
Maak een handdoek vochtig, niet druipnat, en leg deze over het kledingstuk of alleen de kreuk die je weg wilt krijgen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen. Kijk na tien minuutjes of de kreuk weg is en hang daarna het kledingstuk op in een open ruimte zodat het nog even kan drogen.
Zelf strijkwater maken. Goedkoop zelf strijkwater maken: Kook water en laat afkoelen doe er een paar druppels van je parfum bij en klaar is je strijkwater. Of koop een fles spa reine en giet er wat lavendeldruppels of andere geuren die je zelf lekker vindt in.
Stoom is geschikt voor alle textielsoorten en is ideaal voor kleding waar geen vlekken in zit. De was grondig verzorgen met behulp van de stoomontkreuker of stoomcentrale is een praktisch en respectvol alternatief: de vezels worden duurzaam ontsmet, opgevuld en verjongd. Ze zien er weer uit als nieuw.
De stoom zorgt ervoor dat je verstopte poriën weer open gaan staan. Ben je klaar met je gezicht stomen? Dan kun je het beste je gezicht wassen met koud water, zodat de poriën weer sluiten. Droog na het stomen je gezicht af met een schone handdoek, zodat je daarna een dagcrème kunt aanbrengen.
Stomen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld onder de hete douche, met een gezichtsstomer of boven een dampende kom met water. Daarbij kunt u eucalyptus, kruiden of stoomdruppels toevoegen aan het water.
gooi een handdoek over je hoofd om de stoom geconcentreerd te houden. Gebruik je geen handdoek dan adem je namelijk veel minder waterdruppeltjes in; adem in door je neus en adem uit door je mond; blijf zo vijf tot tien minuten boven het warme water zitten.
Door te stomen met warm water wordt u niet sneller beter. Maar uw klachten kunnen door het stomen wel minder worden. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag een kwartier.
Nadelen van stomen
'Als de stoom te heet wordt, kun je je gezicht verbranden. Daarnaast raad ik het zeker niet aan om munt of eucalyptus toe te voegen aan het hete water. Als je verkouden bent zijn je slijmvliezen namelijk ontstoken, en door de munt of eucalyptus prikkel je deze alleen nog maar meer', aldus Van Rooy.
Stoom werkt ook prima om je jeans op te frissen. Hang je broek bijvoorbeeld in de badkamer terwijl je een douche neemt.
De vloeistof waarmee gestoomd wordt is heel goed voor het oplossen van (vet)vlekken en spoelt eigenlijk tussen de vezels door. Hierdoor wordt de kleding prachtig schoon zonder dat deze krimpt of van vorm verandert.
Stomen wordt vaak chemisch reinigen genoemd en is als het ware droog reinigen. Er komt namelijk geen water aan te pas. De kleding, maar ook gordijnen en wollen dekbedden worden alleen in een reinigingsvloeistof gereinigd. Zo gebruiken wij KWL, een koolwaterstof oplossing.