Wat hebben ze bereikt? Dolle Mina, 1970 Utrecht Spaarnestad, demonstreren voor het recht op gezinsplanning en abortus. Rond 1975 kwamen de Dolle Mina's alleen nog in groten getale bijeen voor massale anti-abortus bijeenkomsten.
Door de eerste feministische golf kregen vrouwen beter onderwijs en konden ze voortaan ook vervolgopleidingen doen, de werkomstandigheden waren verbeterd, vrouwen kregen in 1917 passief kiesrecht en in 1919 actief kiesrecht.
Dolle Mina was een linkse, radicaal feministische actiegroep, ontstaan in december 1969. Met ludieke acties wilde zij de rechten van vrouwen verbeteren. Wil je op school aan de slag met Dolle Mina?
Een belangrijk strijdpunt van de tweede feministische golf was de herverdeling van betaalde en onbetaalde arbeid en betaalbare crèches. De tweede feministische golf begon met de oprichting van de Man-Vrouw-Maatschappij (MVM) door Joke Smit. Een jaar later werd Dolle Mina opgericht.
Vrouwen worden al eeuwenlang op een andere manier gewaardeerd, beoordeeld en behandeld dan mannen, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, vergoeding voor werk, eigendom, vererving, seksualiteit, persoonlijke rechten, deelname aan het openbare leven en kiesrecht.
Vrouwen vinden het het allerbelangrijkst dat hun man respect heeft voor wie ze is, en haar daar onvoorwaardelijk in steunt. Vrouwen vinden het 'wij-gevoel' in een relatie essentieel en willen dat mannen dat snappen en ze daarin tegemoet komen.
De eerste feministische golf resulteerde in de invoering van het algemeen kiesrecht en het recht voor vrouwen om naar de universiteit te mogen. Het is waarschijnlijk al een poosje geleden dat jij je laatste geschiedenisles gehad hebt. Dat neemt niet weg dat het nog steeds belangrijk is en we er iets van kunnen leren.
De derde feministische golf is de opleving van een hernieuwde vorm van feminisme vanaf het midden van de jaren 1990 waarbij zelf-ontplooiing, keuzemogelijkheden en discriminerende gebruiken uit nieuwe culturen op de voorgrond staan.
Het feminisme komt op voor vrouwenbelangen, streeft naar juridische gelijkheid, eist lichamelijke autonomie voor vrouwen en strijdt tegen huiselijk en seksueel geweld. Het feminisme kent vele stromingen. Eind negentiende en begin twintigste eeuw protesteerden vrouwen tegen uitsluiting in onderwijs en arbeid.
Een groep Dolle Mina's voert in maart 1970 actie bij een gynaecologencongres in Utrecht. Ze delen flyers uit en op hun buik staat 'Baas in eigen buik' geschreven. Die slogan wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in de discussie over het recht op abortus.
De gehaktstaaf is een pikant gekruid product dat alom goed bekend is. U ziet ze dan ook overal, zoals in de warmhoudkastje bij benzinestations en in pretparken, maar vooral in de snackbar heeft de gehaktstaaf een stevige positie. Andere namen voor de gehaktstaaf zijn onder andere Dolle Mina en Willempie.
De Dolle Mina's voerden actie voor gelijkberechtiging tussen man en vrouw. Samen hadden ze één doel: alles behalve de vrouw achter het fornuis te laten staan. Nel Willekens was, en is nog altijd, een Dolle Mina. En die zomer van vijftig jaar geleden, die kan ze zich nog heel goed herinneren: "Eindeloze discussies.
Elke feminist lijkt er een eigen invulling aan te geven, maar het algemene achterliggende idee is het streven naar gelijke (machts)verhoudingen tussen mannen en vrouwen, op zowel economisch, politiek als sociaal vlak. Dit streven wordt ook wel de emancipatie van de vrouw genoemd.
Masculinisme is een beweging die streeft naar opheffing van (gedeeltelijke) achterstelling van mannen en versterking van de positie van mannen. In die zin is het de mannelijke tegenhanger van het veel bekendere feminisme.
Feminisme is een politieke en sociale beweging die ernaar streeft om gelijke rechten en vrijheid voor vrouwen te realiseren en te verdedigen. Het erkent dat sociale, culturele en economische aspecten van het leven al sinds mensenheugenis worden gedomineerd door mannen.
Feministen van het eerste uur zagen zichzelf als deel van een 'tweede' golf, te onderscheiden van wat zij zagen als 'eerste golf': de vrouwenbeweging in de 19e en vroeg 20e eeuw, de tijd van onder andere de strijd voor het vrouwenkiesrecht.
Het recht op anticonceptie en abortus, vrouwelijke lustbeleving en lesbische seksualiteit, maar ook de strijd tegen huishoudelijk geweld en verkrachting vormen enkele belangrijke speerpunten van de tweede feministische golf.
De tweede feministische golf, die ruwweg van 1965 tot 1985 duurde, was een nieuwe fase in de vrouwenbeweging. Deze kwam voort uit een gevoel van onbehagen bij veel vrouwen over hun positie in de maatschappij.
De eerste feministische golf in Nederland liep ongeveer van 1870 tot 1920. Verschillende vrouwenorganisaties streden voor betere vrouwenemancipatie. De activiteiten waren met name gericht op het krijgen van vrouwenkiesrecht, toelating tot et verkrijgen (universitair) onderwijs en betaald werk.
Aletta Jacobs zag de voordelen van samenwerken. Vrouwen uit het hele land bundelden hun krachten. In 1894 werd de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht opgericht, afgekort tot VVK. In 1896 werd ze presidente van de afdeling Amsterdam, in 1903 presidente van het landelijke bestuur.
Oorsprong en begin van het feminisme
In 1792 publiceerde de Britse feministe Mary Wollstonecraft het boek Pleidooi voor de rechten van de vrouw (1792). De schrijfster is hierdoor bekend geworden als de 'oermoeder van het feminisme'.