Wie graag knoflook gebruikt in de keuken, zal vast en zeker het probleem wel kennen: de knoflook die we doorgaans in de supermarkt kopen is droog en stug en loopt vrij snel uit waarna het niet meer te gebruiken is. Om dit te voorkomen wordt rond Arleux al eeuwenlang de verse knoflook gerookt.
– gerookte knoflook kan op dezelfde manier gebruikt worden in gerechten zoals de gewone knoflook. – omdat de kwaliteit van de knoflook die gerookt wordt goed is heb je mogelijk iets minder nodig. – de knoflook smaakt niet muf, blijft “ sappig” en gaat nooit “ schieten”; ook is er geen bittere kern.
De smaak wordt dan wel nog minder scherp. Het geeft een heerlijke geur en de smaak van de knoflook is dus zachter en smaakvoller. Je kan wel zeggen dat de knoflook dan een delicatesse is geworden.
Bij warm roken is het handiger om de knofloken in zijn geheel op de BBQ te leggen omdat deze anders door de grill kunnen vallen. Rook de knofloken voor 20 – 50 minuten op 90 graden. Je kunt de gerookte knoflook bij beide manieren minstens 2 weken bewaren als deze vacuum-verpakt zijn.
De gerookte knoflook die je bij Groentebroer.nl kunt kopen heeft een heerlijk licht rook aroma en heeft een rijkere knoflooksmaak dan de normaal verkrijgbare knoflook. De smakelijke knoflook wordt tien dagen achtereen koudgerookt boven een mild vuur.
Zwarte knoflook is knoflook die door fermentatie een andere kleur heeft gekregen. Zwarte knoflook heeft een zachte textuur en een smaak die doet denken aan soja en rozijnen. Je kunt zwarte knoflook gebruiken als ingrediënt in verschillende gerechten of gewoon uit de hand eten als een gezonde snack.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Koud roken is moeilijker dan warm roken. De temperatuur ligt -afhankelijk van wat je rookt en het gewenste resultaat- ergens tussen de 15 en 25 °C. Het roken kan van enkele uren tot enkele dagen duren. Al die tijd moet je de temperatuur in de gaten houden en zorgen dat de rook goed blijft!
Kort door de bocht: Je kunt warm of koud roken. Warm roken doe je met de oven aan en daardoor gaart de groente ook én krijg het die rooksmaak. Koud roken is met de oven uit, dan blijven je groente (praktisch) rauw, maar krijgen ze wel een rooksmaak.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Knoflook reguleert de bloedsuikerspiegel. Daarnaast zijn hart- en vaatziekten een extra risico voor de diabeet. Alleen al daarom is het goed om dit poeder te verheffen tot een dagelijks gebruikt middel. Knoflookpoeder kan tegen een reeks aan ziekten ingezet worden.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Met de juiste zorg kunnen deze plankjes 5 tot 7 keer mee. Zorg er altijd voor dat je je plank minimaal 1 uur weekt in water. Zorg ervoor dat je een tegengewicht bovenop de plank plaatst zodat deze volledig ondergedompeld is in het water. Zodra de plank gaat roken en knetteren draai je de plank om.
In feite kun je alle soorten vlees roken, zelfs zwezeriken, ganzenlever en nieren. Het eenvoudigst zijn worsten en varkensribbetjes. Vlees met weinig vet, zoals biefstuk of ossen- en varkenshaas, wordt meestal kort gerookt, waarna de bereiding wordt voortgezet in de pan of in de oven. Ook wild is geschikt om te roken.
Eikenhout geeft een zeer doordringende houtsmaak, terwijl beuken-, appel- en kersenhout subtieler zijn. Ook hickory (hout van een boom uit de okkernootfamilie) wordt vaak gebruikt om te roken. Laat de snippers minstens een uur weken in water zodat ze straks niet verbranden, maar lekker smeulen.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje. Nee, verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel.
Verse knoflook heeft een frissere, zachtere smaak dan gedroogde. Dat komt vooral tot uiting in gerechten, waarin knoflook rauw wordt verwerkt, zoals salades. De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger.
Als je look wilt invriezen, plet of versnipper hem dan eerst, en vries de look in kleine porties in; wat je per keer denkt nodig te hebben. Wikkel de porties stevig in huishoudfolie, en doe ze dan in een heel goed afsluitbare doos (of twee) in de diepvries.
Zwarte knoflook is niet een ander soort knoflook, maar gefermenteerde witte knoflook. Dat betekent dat de bol zo'n 30 tot 40 dagen in een warme, vochtige ruimte gecontroleerd heeft liggen rotten. Hierdoor verandert de structuur, smaak en kleur van de knoflook.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
De zwarte knoflook heeft 198 eenheden van de antioxidanten per 100 gram, in vergelijking met 119 eenheden per 100 gram in de gewone knoflook. Antioxidanten zijn essentieel in het lichaam voor een goede werking van het immuunsysteem, maar ook voor het voorkomen en herstellen van schade aan onze lichaamscellen.
In tegenstelling tot witte look kun je zwarte look zonder slechte-adem-gevaar rauw gebruiken. Snij het in fijne plakjes en meng het bijvoorbeeld onder een salade, werk er een pokébowl of soep mee af.
Souq Zwarte knoflook bestellen | ah.nl.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.