Glycerol of Glycerine1 is een kleurloze suiker-alcohol. Het is een natuurlijk bestanddeel van vetten, zowel dierlijke als plantaardige.
E-nummer E422 Glycerol, gebruikt in Zoetstof en oplosmiddel voor geur- en smaakstoffen. E422 komt uit de groep Emulagatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren E400 - E499.
Op etiketten van voedingsmiddelen kun je guargom herkennen aan het E-nummer E412. Guargom wordt gewonnen uit de zaden van de guarplant.
Zo herken je verborgen E-nummers
Hulpstoffen worden altijd met een functie toegevoegd. Die functie staat verplicht voor de hulpstof in de ingrediëntenlijst. Er staat dan bijvoorbeeld 'verdikkingsmiddel: Arabische gom'. Omdat er 'verdikkingsmiddel' staat, weet je dat Arabische gom een E-nummer heeft.
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
Beendermeel: Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
De smaakversterker "glutamaat" welke in de nummers E-620 t/m E625 voorkomt zit veel in snoep, snacks en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
Dit e-nummer wordt gebruikt in 175 producten, waaronder Coconut original (Alpro), Hummus (De Hobbit), Andalouse saus (Regalo), Tofu gemarineerde roerbakreepjes (De morgenstond) en Vanille (VegaIce).
Dit e-nummer wordt gebruikt in 100 producten, waaronder Amandelmelk (Alpro), Soja sandwich-paté - Nature (Tartex Bio), Vitalinea - Verse slagroom (Danone), Natuursalade (Abinda) en Clown-ice (Mucci).
E407 (carrageen; een natuurlijk plantaardig verdikkingsmiddel uit rood zeewier) kan de slijmlaag van je darmen aantasten, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. E421 (mannitol; suikeralcohol, soms gemaakt van genetisch gemanipuleerde maïs) kan verzuring en uitdroging tot gevolg hebben.
Eigenschappen en voorkomen
Glycerol is een vloeistof met een hoge viscositeit. De stof smaakt zoet en is niet giftig.
Glycerine is in de Europese Unie toegestaan als voedingsadditief, aangeduid met het E-nummer E422. Zoetstoffen met een E-nummer zijn veilig voor consumptie verklaard door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).
Een wezenlijk verschil tussen de twee enigszins vergelijkbare stoffen is de afkomst. Vaseline is alleen afkomstig van aardolie maar glycerine kan zowel van aardolie als van plantaardige of dierlijke vetten en oliën worden gemaakt.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
E220-E228 Sulfiet
Sulfiet (E150b, E150d, E163, E220 t/m E228) is een natuurlijk conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een produt langer houdbaar blijft.
Je zou er lichamelijke klachten van krijgen als diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
Om bier en wijn mooi helder te houden, wordt soms varkensgelatine toegevoegd. Maar er zit ook vaak varken in appelsap, roomkaas, nougat, koffiemelkpoeder, tompouce, drop en medicijncapsules. Varken zit in hologrammen, veiligheidshandschoenen, kogels, kunstmest, foto's, verf en sigaretten.
E250 is een conserveermiddel dat gebruikt mag worden in vlees(waren). Gebruik in vis is niet toegestaan. Natriumnitriet is het enige bekende middel dat botulisme tegengaat, een ernstige voedselvergiftiging. E250 bestaat deels uit zout (natrium) en kleurt grijzig vlees roze; het wordt ook wel kleurzout genoemd.
Het komt weleens voor dat mensen klachten krijgen na het eten van producten met E-nummers. Geregeld wijten mensen deze klachten aan een overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers, bijvoorbeeld voor glutamaat of bepaalde kleurstoffen. In de praktijk komen overgevoeligheden voor E-nummers echter heel weinig voor.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.