Let op: bewaar de havermout in een donkere en droge kast bij kamertemperatuur. Gekookte havermout kun je het beste in de koelkast bewaren, als je dit doet dan is de havermout 5 tot 7 dagen houdbaar. Buiten de koelkast slechts 1 tot maximaal 2 dagen.
Koel, donker en droog
Mits goed bewaart, blijven ze langer houdbaar. Het is belangrijk dat je het spul altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaart. Je kunt de vlokken gewoon in de keuken opslaan, maar in bijvoorbeeld een kelder is nog veel beter.
Als je geen liefhebber bent van warme havermoutpap, kan je 's avonds de havermoutpap maken en deze een nacht in de koelkast laten staan (de beroemde overnight oats). Meng de havermoutvlokken met water, melk of yoghurt en voeg hier eventueel nog iets anders aan toe dat je lekker vindt, zoals fruit.
Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.
Je kan dan gewoon je havermout koud eten of het alsnog even opwarmen in de microgolfoven als je dat liever hebt. Het is ook altijd lekker om er een beetje zoetstof bij te doen.
De inname van een kleine hoeveelheid per dag kan geen kwaad. Het veelvuldig binnenkrijgen van fytinezuur remt de opname van mineralen als magnesium, ijzer, calcium en zink. Als er een overdaad aan fytinezuur aanwezig is, dan hebben deze mineralen geen schijn van kans.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Gekookte havermout kun je het beste in de koelkast bewaren, als je dit doet dan is de havermout 5 tot 7 dagen houdbaar. Buiten de koelkast slechts 1 tot maximaal 2 dagen.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Havermout kunt u zowel warm als koud eten.
Kosten. Havermout is een veelzijdig product en daarnaast erg betaalbaar. Voor €0,40 koop je een pak van 500 gram. De aanbeveling per portie is 40 gram.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Havermout bevat aardig wat vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. In de haverkorrel zit wat olie, die voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat.
Er bestaan verschillende opties: in een plastic bakje, in een muffinvorm (zeker handig als je veel porties tegelijk wil invriezen) of in een weckpotje. Wij kiezen voor het laatste, want onze weckpot heeft extra sterk glas en kan dus in de magnetron. Ideaal om het de volgende ochtend in op te warmen!
Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Havermout heeft één groot voordeel: het bevat zogenaamde 'bètaglucanen', oplosbare vezels die extra veel vocht opnemen in de darmen. Daardoor kan havermout het slechte cholesterol in het bloed binden en verlagen.
Verdeel ('s avonds voor het slapen gaan) de havermout, melk, honing en kaneel over de jampot(ten) en roer door. Doe de deksel(s) op de pot(ten) en zet 8 uur in de koelkast (overnight). De overnight oats zijn nu klaar om gegeten te worden. Dit ontbijt wordt pas echt lekker met een van de toppings (zie tips).
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Overnight oats hoef je niet per se de avond van tevoren te maken. Je kunt ook op zondag al je bokaaltjes klaarzetten voor de rest van de week: in de koelkast blijven overnight oats 5 dagen goed.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Het bevordert de stoelgang
Het helpt om goed, gezond en vezelrijk te ontbijten. Laat havermout daar nu precies de perfecte basis voor zijn. Waarom zijn vezels eigenlijk zo belangrijk voor de stoelgang? Ze houden de darmen wakker en houden vocht vast, waardoor de ontlasting meer volume krijgt.