In de winkel kun je veel soorten magnesium kopen. Het is belangrijk dat je altijd aandachtig het etiket van het supplement dat je koopt leest, zodat je weet of je een goed opneembare vorm of een veelal goedkopere en mogelijk minder goed opneembare vorm (magnesiumoxide) koopt.
Magnesium supplementen kunnen twee verschillende soorten magnesium bevatten, namelijk organische en anorganische magnesiumverbindingen. Uit onderzoek is gebleken dat het menselijk lichaam de organische verbindingen magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiummalaat het beste kan opnemen (2).
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Magnesium moet worden gebonden met een andere stof om goed opgenomen te kunnen worden. Idealiter kies je voor een organische magnesiumverbinding, in plaats van een anorganische. Anorganische magnesiumsupplementen zijn supplementen waarbij een niet-natuurlijke verbinding is gemaakt.
De magnesium in alle verbindingen is hetzelfde, alleen de stof waaraan magnesium is gebonden, verschilt. Magnesiumcitraat is een organisch gebonden vorm en hierdoor goed opneembaar door het lichaam. De citraatvorm is vooral goed voor het behoud van soepele spieren.
Door bijvoorbeeld intensief te sporten maar ook door veel stress stijgt de magnesiumbehoefte. Gebruik je supplementen; probeer dan onder de aanvaardbare bovengrens, gesteld door het Voedingscentrum, van 250 mg per dag te blijven.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Hoe kun je het herkennen? Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium is nodig voor de opbouw en het goed functioneren van de spieren. Zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij extra magnesium. De resultaten uit meerdere studies laten zien dat spierkrampen minder vaak voorkomen wanneer zwangere vrouwen extra magnesium slikken.
Lucovitaal Magnesium Citraat 400 Forte Sachets
Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele spieren en bij de botaanmaak. Tevens heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de geestelijke veerkracht. Naast magnesium bevat deze formule vitamine B6.
Bij een lichtere vorm, wanneer de klachten niet frequent zijn, is het gebruik van een magnesium supplement een aanrader. Maar ook Lucovitaal Magnesium Zware Vermoeide Benen kan wellicht verlichting bieden! Dit magnesium citraat is speciaal ontwikkeld voor het verminderen van rusteloze benen.
Een langdurig of extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is ook cruciaal voor de goede opname van andere mineralen zoals calcium en kalium die belangrijk zijn om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.
Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag. Voor vrouwen is de algemene dagelijkse hoeveelheid magnesium 310 mg tot 360 mg, voor mannen is dit 400 tot 420 mg. Aangeraden wordt om het supplement twee uur voor het slapen gaan in te nemen.
De beste vormen voor de nacht zijn dus magnesiumtauraat en magnesiumbisglycinaat. Maar ons advies is om bisglycinaat in te nemen voor het slapen, vanwege de verbinding tussen magnesium en twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine.
Minder bekend is dat magnesium ook enorm kan helpen bij slaapproblemen. Magnesium helpt om het lichaam en de hersenen te ontspannen en dat is precies wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Ons lichaam kan magnesium niet zelf maken en moet het dus uit voeding halen.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Magnesium malaat tegen spierpijn
Magnesium malaat is een combinatie van magnesium met appelzuur en speelt een belangrijke rol binnen de zogenoemde citroenzuurcyclus; het mechanisme dat de energieproductie in onze lichaamscellen reguleert. Deze combinatie stelt ons lichaam dus instaat om meer energie te leveren.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Magnesium speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen. Wat veel mensen niet weten is dat al onze cellen eiwitten bevatten, denk aan de cellen in spieren, organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Magnesium speelt een rol bij de opbouw van deze eiwitten.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Gedroogde abrikozen en vijgen bevatten ook veel magnesium. Met een handje vijgen of abrikozen zit je al snel op 60 microgram magnesium. Je kunt vijgen of abrikozen dippen in pure chocolade om op een lekkere manier een extra magnesium boost binnen te krijgen.
Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid. Dit nutriënt draagt bij tot een goede elektrolytenbalans. Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Het mineraal draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen.