Halfharde kazen
Zo kun je een halfharde kaas -denk aan Emmentaler, Goudse kaas en cheddar- één tot twee maanden bewaren, mits de verpakking van de kaas nog niet is geopend. Als de verpakking al is geopend is de kaas nog zo'n twee tot drie weken houdbaar in de koelkast. Een halfharde kaas kun je in de vriezer bewaren.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Bewaartip voor dit product
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Maar kun je kaas ook invriezen? Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden.
Harde kazen zijn het meest geschikt om in te vriezen
Hardere kazen zoals cheddar, gouda, parmezaan en gruyère kun je net doordat ze vaster en dus minder water bevatten wel gemakkelijk invriezen.
Zoals gezegd zijn harde kazen geschikter om in te vriezen dan romige. Maar als je een goed doel voor een zachte kaas hebt na het ontdooien, kan je bijvoorbeeld brie of camembert invriezen en daarna smelten. Dan is er niet zoveel aan de hand. Bewaar het echter niet langer dan een paar weken in de vriezer.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kazen met een stevige textuur kun je vrijwel altijd goed invriezen. Zachte kaas als roomkaas, smeerkaas en ricotta kun je invriezen maar hebben een beperkte houdbaarheid en kunnen gaan kruimelen.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Harde kazen kun je wel invriezen wanneer je het in plakken snijdt of raspt. Wel handig om te weten: het is na het invriezen niet meer te gebruiken om het te laten smelten in een saus en ook op brood is niet megalekker. Een volledig stuk kaas invriezen wordt afgeraden, omdat het de structuur en smaak kan aantasten.
De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Ham kun je doorgaans drie maanden in de vriezer bewaren. Hier maakt het niet uit of het blokjes zijn, pakken, of een hele ham. Ook gebakken ham kan nog drie maanden in de vriezer bewaard worden. Ham als vleeswaren, kun je doorgaans 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Gevaren van beschimmelde kaas eten
coli, Listeria, Salmonella, en Brucella. Deze kunnen allemaal voedselvergiftiging veroorzaken (5, 6). De symptomen daarvan zijn onder meer braken, maagpijn en diarree. In ernstige gevallen kan het tot de dood leiden.
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Parmezaanse kaas kun je ongeveer 8 maanden in de vriezer bewaren. Parmezaanse kaas kun je, mits goed afgedekt, kun je enkele weken in de koelkast bewaren. Wordt een stukje minder mooi, of er ontwikkeld zicht schimmel, dan kun je dit er simpel afsnijden. Stukken zonder schimmel kunnen gegeten worden.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Je kunt filet americain ook invriezen. Het is dan 1 maand houdbaar. Om veilig te ontdooien: verplaats de filet americain de avond voor gebruik van de diepvries naar de koelkast.
Als je de kaas wilt opeten, haal je het minimaal 24 tot 48 uur eerder uit de vriezer. Je laat het rustig in de koelkast ontdooien. Let op: ingevroren kazen kunnen ietwat anders smaken.
Kazen die niet echt hard zijn maar ook niet extreem zacht - zoals Gouda en gruyère - blijven na opening makkelijk drie weken goed. Ongeopend kan je ze twee maanden bewaren in de vriezer. Hetzelfde geldt niet voor zachte en uiterst smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie.
Hoe Kwark invriezen? Kwark invriezen kan dus, maar naast het goed doorroeren na het ontdooien, moet je ook de kwark goed en luchtdicht verpakken. Dit voorkomt het uitdrogen in de vriezer waardoor een soort korrelige substantie kan ontstaan. Ook kan er door niet goed verpakken vriesbrand ontstaan.