Op deze pagina leggen we de vier belangrijkste kengetallen: werkkapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit uit. Daarnaast leggen we zo goed mogelijk uit hoe je deze kerngetallen uitrekent en geven we enkele praktische tips om dit te verbeteren.
Een kengetal of financiële ratio is een verhoudingsgetal dat is samengesteld uit de (gepubliceerde) jaarrekeningen en bestaat uit louter financieel-economische gegevens.
Kengetallen zijn getallen waarmee je snel kunt checken hoe financieel gezond jouw onderneming is. Bovendien kun je ze gebruiken voor het vergelijken van verschillende administraties. Om je bedrijf goed te runnen moet je er voor zorgen dat je kengetallen altijd een gezonde waarde hebben.
Er zijn verschillende kengetallen voor liquiditeit: kasliquiditeit, quick ratio en current ratio. Al deze kengetallen geven een verhouding weer tussen balansposten: tussen één of meerdere vlottende activa in de teller en de vlottende passiva in de noemer.
Om dit kengetal te berekenen, kun je de volgende formule hanteren: (kas en bank + onbetaalde facturen klanten + voorraad) / kortlopende schulden. Met andere woorden: ben je in staat om met jouw liquide middelen jouw leveranciers te betalen? Met behulp van de current ratio kun je dit direct berekenen.
Wat is een goede liquiditeit? Een current ratio van 1,5 wordt als goed beschouwd. Bij een current ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig op vlak van liquiditeit. Voor de quick ratio geldt een uitkomst van 1 of hoger als goed.
Een positieve kasstroom is een goede indicator voor hoe gezond je bedrijf is. Om je cashflow te analyseren kijk je onder andere naar werkkapitaal en liquiditeit. Werkkapitaal is de motor van je onderneming: het geld waarmee je dagelijkse uitgaven voor je bedrijf betaalt zoals voorraden, salarissen of onderhoud.
De bank ziet jouw onderneming als 'financieel gezond' als de uitkomst van de berekening ligt tussen de 20 en de 40 procent. Dit is overigens wel enigszins afhankelijk van je branche en ondernemingsvorm.
Jouw gewenste bedrijfsrendement
“Schommelt je omzet daarentegen hevig en blijven de kosten grotendeels gelijk? Dan heb je in de goede jaren een bedrijfsrendement van zeker 15 tot 20 procent nodig om financieel gezond te blijven.
Wat is een goede solvabiliteit? Financiers vinden dat een solvabiliteitspercentage tussen de 25 en 40 moet liggen. Naast solvabiliteit geven andere berekeningen of ratio's samen een beeld van de financiële situatie van je ondernemeing. Zoals liquiditeit en rentabiliteit.
Rentabiliteit betekenis. Rentabiliteit is een kengetal dat inzicht geeft in de opbrengsten van een bedrijf. Het woord rentabiliteit refereert naar het rendement dat een onderneming maakt en heeft niets met rente te maken. De berekening geeft de verhouding weer tussen het inkomen en de bezittingen van een bedrijf.
Wat zijn horeca kengetallen? Met behulp van kengetallen kan je de producten/diensten van een restaurant vergelijken met die van de horecabranche. Deze kengetallen geven je een data gedreven antwoord op welke vlakken een restaurant goed presteert en op welke aspecten verbetering nodig is.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: kengetal (zn) : groepkiezer, kiesnummer, netnummer.
Wanneer jouw REV tussen de 5% en 15% zit, ben je goed bezig. Het percentage zegt iets over de winstgevendheid van het bedrijf, hoe hoger het percentage hoe meer het risico afneemt voor kredietverstrekkers.
Een belangrijk kengetal voor (obligatie)beleggers is dan ook de netto schuld/EBITDA -ratio. Over het algemeen is deze ratio onder de 2 goed, maar boven de 3 is hoog, boven de 4 is te hoog.
Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
De norm voor een acceptabele rentabiliteit is tussen de 5%-10%. Een ZZPer kan bijvoorbeeld wel 50% rentabiliteit hebben, terwijl uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde rentabiliteit op het eigen vermogen voor grote bedrijven 2,8% was.
Een gangbare formule is bijvoorbeeld: eigen vermogen / vreemd vermogen. Hoe groter het eigen vermogen om het vreemd vermogen te financieren, hoe groter de solvabiliteit van het bedrijf. De solvabiliteit kan dus kortweg samengevat worden als de verhouding van het eigen vermogen tot de schulden van het bedrijf.
Solvabiliteit berekenen: Hoe
Het solvabiliteitsratio bereken je met behulp van onderstaande formule: Solvabiliteit = eigen vermogen / totale vermogen. Het totale vermogen is de optelsom van je passiva. Dit zijn de schulden van een bedrijf, het is in feite al het geld dat in de onderneming is geïnvesteerd.
Wat is het verschil tussen de current- en quick ratio? De current ratio is de meest gebruikte ratio en lijkt erg op de quick ratio. Het verschil is dat bij de current ratio voorraden worden meegerekend, en de quick ratio wordt berekend exclusief de voorraden.
De quick ratio is betrouwbaarder dan de current ratio, omdat de voorraad niet altijd snel om te zetten is in geld. De quick ratio wordt gebruikt als: Er weinig of geen voorraden zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij dienstverlenende bedrijven.
De quick ratio is een kerngetal dat de verhouding tussen de vlottende activa (je bedrijfskapitaal) en vlottende passiva (het kort vreemd vermogen) aangeeft, waarbij je de voorraad goederen buiten beschouwing laat.
Een kengetal is in de beschrijvende statistiek een getal dat een eigenschap van een steekproef of een gegevensverzameling (dataset) samenvat. Kengetallen zijn vergelijkbaar met parameters in de mathematische statistiek.