Wetenschappers ontdekten een paar jaar geleden dat je overal op je huid ongeveer evenveel warmte verliest. Als je in de kou loopt gaat via je hoofd dus niet meer warmte verloren dan via andere delen van je lichaam, zoals je borst, rug en armen.
De meeste warmte, of zelfs de helft, klopt niet. Maar die tien procent klopt wel aardig. Het hoofd beslaat grofweg zo'n negen procent van het lichaamsoppervlak. Samen met de extra warmte die hierboven beschreven staat, kom je al snel op ongeveer tien procent verlies van warmte als je het hoofd volledig onbedekt laat.
De temperatuur der romphuid is ongeveer 1° lager, die der ledematen aanmerkelijk lager. De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen. De individueele ver- schillen nemen naar de uiteinden der extremiteiten steeds meer toe en kunnen bij den grooten teen tot 15° bedragen.
Is de omgevingstemperatuur hoog dan zal de warmte-afgifte voornamelijk moeten plaatsvinden door het zweten. Het lichaam produceert zweet, dat op de huid verdampt. Verdamping van het zweet onttrekt warmte aan het lichaam. De warmte-afgifte gaat dus niet door het zweten zelf, maar juist door de verdamping van het zweet.
De hypothalamus is een belangrijk centrum voor de temperatuurregulatie van het lichaam, het honger- en dorstgevoel, het dag- en nachtritme (de biologische klok), het emotioneel gedrag en het geheugen. Samen met de hypofyse regelt de hypothalamus onder meer ons eetgedrag, onze temperatuur en vochtbalans.
Uw matras heeft invloed op de temperatuur tijdens het slapen. Er zijn bepaalde matrassen die juist warmte vasthouden zoals traagschuim matrassen en polyether matrassen. Als u het snel warm heeft in bed kunt u beter kiezen voor een kernmateriaal dat goed ademt zoals koudschuim en Talalay® latex.
Dit is gemiddeld ruim 100 J/s, ofwel 100 W op continu-basis. Aangezien deze energie vrijwel helemaal vrijkomt in de vorm van warmte is een mens dus – in rust – een kachel van ca. 100 watt.
Als het buiten warm is, probeert het lichaam ook af te koelen door de bloedvaten te verwijden. Hierdoor kan er meer bloed door de aderen stromen en koelt het lichaam via de huid af.
Het lichaam vindt het niet nodig een teveel aan warmte te laten verdwijnen en houdt de aanwezige warmte graag vast. Om dit te doen knijpen de bloedvaten in de huid samen. (constrictie). Zo kan er minder warmte via het bloed in de handen komen.
Kou kan – net zoals wind en tocht – zorgen voor stijfheid in de spieren. Door uw spieren intensief aan te spannen kan er schade optreden in de spieren. De kans op spierpijn is een stuk groter dan onder normale omstandigheden. Krachtvermindering kan ook een gevolg zijn van de frisse weersomstandigheden.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Organen/spieren werken minder goed door de kou
Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren.
Als er wind langs je blote huid waait, krijg je het juist snel koud. Toch blijft je lichaamstemperatuur rond de 37 graden.
Een lichaamstemperatuur onder de 27°C is zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn. De eerste onderkoelingsverschijnselen beginnen als de lichaamstemperatuur zakt naar 35 °C, je kunt dan last krijgen van desoriëntatie, verlaagde hartslag en verwardheid.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
'Om meer warmte af te kunnen geven aan de omgeving, zetten je bloedvaten uit. Daardoor kan je bloeddruk een beetje zakken. En een lage bloeddruk kan ook dat lome, luie gevoel geven.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Een brandend waxinelichtje geeft ca. 30 watt af. Volgens mijn berekening met behulp van de blog van Roderick van Domburg zou ik voor mijn zolderkamer, die 's winters niet verwarmd wordt, bijna 7 kilowatt nodig zijn om deze op een temperatuur van 20 graden celsius te krijgen.
Bij omzetting van energie naar een andere vorm dan warmte treedt altijd enig "verlies" op, omdat een deel van de energie in thermische energie wordt omgezet en niet "nuttig" kan worden gebruikt.
Om 30 km/uur te fietsen (uitgaande van geen tegenwind) moet een renner van 70 kg met een fiets van 9 kg ongeveer 172 watt fietsen. Weegt deze renner 80 kg dan komt dit neer op 176 watt en voor iemand van 95 kg 183 watt.
Perkal katoen
Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.