Na het verwijderen van een verstandskies moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed. Dit is normaal.
De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen ongeveer 1 uur na de ingreep. Wij adviseren u de bijsluiter goed te lezen. Komt na circa 3 dagen de pijn weer terug dan is er meestal sprake van een ontsteking van de wond (alveolitis).
Hoe snel geneest de wond na het trekken van een tand of kies? Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste.
Het gebied rond de uitgetrokken tand wordt gevoelig voor aanraking. Daarnaast kan er een onaangename geur uit je mond komen en kun je last krijgen van een smaakstoornis. Ook koorts en opzwelling van de omliggende lymfeklieren zijn herkenbare symptomen van alveolitis.
Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Regelmatig uitspoelen van de holte met lauw (zout) water voorkomt dat er voedselresten in achterblijven en kan de genezing bespoedigen. Dit kan veelal makkelijk gedaan worden met een speciaal spuitje de monoject, welke veel praktijken in huis hebben.
De verdoving is na ongeveer twee tot vier uur uitgewerkt. Begin met het nemen van pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt. Als de gegeven pijnstiller (Brufen) niet voldoende helpt mag u daarnaast ook nog 4x daags 2x een paracetamol van 500mg. innemen.
Als de patiënt koorts krijgt na adequate drainage, dreigt er een sepsis. Ook dan mag er overgegaan worden op antibioticatoediening. Bij ernstige parodontale problemen, is het verantwoord in sommige gevallen de mechanische tandheelkundige behandeling te ondersteunen met het systemisch toedienen van antibiotica.
Melkproducten kunnen slechts met mate gebruikt worden: deze vergroten slijmvorming in de mondholte. Ook dient men bij voorkeur geen alcohol te drinken.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
In geval van pijn kunt u een, paracetamol bevattende, pijnstiller innemen. U mag 4 gram paracetamol per dag. Per inname 1 gram (2x 500mg), 4 maal op vaste tijden op de dag (bv. tijdens ontbijt, lunch, avondmaal en voor het slapen).
Het is verstandig om op de dag van de behandeling alcohol en aspirine te vermijden. Begint de verdoving uit te werken? Gebruik dan paracetamol of ibuprofen als pijnstiller. Je kan na de behandeling overigens gewoon weer aan het werk!
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
Deze druktampon dient u 60 minuten onder lichte druk ingeklemd te houden tussen de boven- en onderkaak. Dit is om een goed bloedstolsel te laten ontstaan, wat de wond afdekt. Dit stolsel is belangrijk voor een snelle en goede genezing. Zuig dus niet aan de wond en spoel niet te krachtig.
Ongeveer 2 tot 4 dagen na de ingreep kan de pijn erger worden en gepaard gaan met een vieze smaak en geur in de mond. Dit gaat vanzelf over in ongeveer 14 dagen. Bij erge pijn kan de MKA-chirurg de wond spoelen en de pijnstilling aanpassen.
Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn na een wat moeilijkere ingreep normaal. De zwelling neemt na 3 tot 5 dagen weer af.
Over het algemeen neemt de zwelling na een aantal dagen gelukkig weer af. Het is mogelijk dat één of twee dagen na de ingreep de zwelling nog steeds toeneemt en dat je je erg ziek voelt en er koorts optreedt. Vaak heb je dan ook een vieze smaak en pijn in de mond.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Wanneer je niet kan slapen wil het nog wel eens helpen om de kussen wat te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het pijnlijke gebied afneemt en waardoor de kiespijn minder wordt. Bij kiespijn wil het ook nog wel eens helpen om de plek te koelen, waardoor deze wordt verdoofd.
De reden hiervoor is dat wanneer je in bed ligt het bloed naar je hoofd stroomt. Dit extra bloed in je kaakgebied kan de druk en pijn verhogen, waardoor je de kiespijn nóg meer voelt. Bovendien is er 's nachts een stuk minder afleiding, waardoor je je gaat focussen op de pijn die je voelt.
U kunt na het uitwerken van de verdoving pijn krijgen. Deze pijn kan ongeveer een week duren. Soms krijgt u van de kaakchirurg een recept mee voor pijnstillers. Met dit recept kunt u de pijnstillers ophalen bij de apotheek.
Houd rekening met een kostenplaatje van circa 50 euro per getrokken tand, inclusief lokale verdoving. Gaat het trekken moeizaam of moet er worden gehecht? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.
Het is beter om de eerste dagen geen warme dranken te gebruiken. Ook het eten van sterk gekruide gerechten raden wij af evenals het eten van hele hard voedsel zoals stokbrood, chips en appels.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen. Amoxicilline wordt ook uit voorzorg toegepast bij een operatie of behandeling door de tandarts.
Het begin van een tandontsteking herkent u door aanhoudende pijn bij het eten of drinken van warm of koud voedsel. Daarnaast ontstaat pijn in uw tand of kies, waar u 's avonds wakker van wordt. Het tandvlees is gevoelig en zwelt op. In een later stadium trekt de pijn door naar de kaak, oor of de slaapstreek.