Creamer bestaat hoofdzakelijk uit plantaardige vetten, emulgatoren en maltodextrine (en soms caseïne uit melk). Toch geeft het door de plantaardige vetten en de maltodextrine (vervanger van lactose) een 'melkachtige' smaak aan de koffie.
Wil je nou nog een stapje verder op de koffiemelk-gezondheidsladder, dan kies je voor plantaardige melk zoals kokosmelk, havermelk of amandelmelk. Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid.
Een creamer geeft de koffie een melkachtige smaak. Dat komt doordat het een laagje op de tong legt waardoor de koffie milder smaakt. De creamer kan al in de automaat bij de koffie gevoegd worden maar is er ook als staafjes zodat je het zelf aan jouw zwarte koffie kunt toevoegen.
Er zijn inmiddels giga veel alternatieven: havermelk, kokosmelk en zelfs de meeste soorten notenmelk kun je nu opkloppen tot heerlijk schuim voor op je koffie.
Koffiecreamer, we gooien het vaak in onze koffie. Hartstikke handig om mee te nemen, maar erg goed voor je lichaam is dit poeder niet. Het bevat namelijk een zeer schadelijke stof: acesulfaam-K, oftwel E950. Deze kunstmatige toevoeging dient als zoetmaker en is 200 keer zoeter dan normale suiker.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Deze lijkt behoorlijk op die van halfvolle melk. Zo zitten er net zo veel eiwitten en kilocalorieën in. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd.
Vergeleken met koeienmelk heeft ongezoete amandelmelk: Minder calorieën (40 calorieën per kopje, vergeleken met 149 in koeienmelk) Bijna vier keer minder vet.
Vraag: In 100 ml Becel-koffiemelk zit 11 gram suiker. Op de ingrediëntenlijst staan magere geëvaporeerde melk en plantaardige oliën. In 100 ml melk zit zo'n 4,5 gram suiker.
Becel voor de koffie is ideaal voor gasten die koffie of thee met melk of room drinken. Deze koffiemelk geeft een romige smaak aan koffie. Daarnaast bevat de magere melk gezonde omega 3- en omega 6-vetzuren die bijdragen aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij. De verrijkte varianten van amandelmelk zijn vooral een goede bron van calcium en lekker als vervanging van melk in een smoothie of recept.
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino. We hebben wel gemerkt dat niet iedere havermelk goed schuimt, maar die van Oatly wel.
Er zitten 11 kilocalorieën in 1 zakje (2 gram) koffiecreamer. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'koffiecreamer'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Koffiemelk. Naast 'gewone' koemelk kun je ook kiezen om koffiemelk te gebruiken. Koffiemelk is melk waar water uit is gehaald. Hierdoor is het vetpercentage hoger, bevat het meer suiker en is koffiemelk dikker dan gewone melk.
Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen. Vooral omdat koffie in vroegere tijden nog bitterder en zuurder was dan nu.
Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk en magere en halfvolle melk zijn een gezond alternatief evenals magere en halfvolle zuiveldrinks met 6 gram suiker of minder per 100 gram.
Conclusie. Optimel Puur kan als een goed alternatief worden gezien voor Optimel Drink aangezien er geen zoetstoffen gebruikt worden en de drank alleen gezoet wordt door de vruchtensap. Wel is melk altijd nog het beste om te drinken omdat er meer calcium en vitamine in zit.
Door ongezoete yoghurt te eten verklein je de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 60 gram yoghurt per dag eten een 15% lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2. In vergelijking met mensen die minder dan 10 gram yoghurt per dag eten.
Want niet alleen de melk is lastig te verteren, het zorgt er ook voor dat je hele maaltijd minder goed verteert. Met een opgeblazen gevoel als gevolg. Dat opgeblazen gevoel merk je vaak wel, maar er gebeurt nog meer, wat je niet direct opmerkt. De stof fosfaat, wat in melk zit, trekt mineralen aan als een magneet.
Als je wilt afvallen, lijken magere yoghurt en magere kwark de beste keuze omdat daarin minder calorieën zitten. Toch kunnen volle varianten voor sommigen een betere keuze zijn. Volle zuivel geeft meer en langer verzadiging, zodat je na een ontbijt met zuivel niet halverwege de ochtend weer trek hebt.
Als je regelmatig cappuccino's drinkt, krijg je dus relatief veel vet binnen - of in ieder geval meer vet dan je binnen zou krijgen als je een zwarte koffie zou drinken. Gemiddeld genomen bevat een kopje cappuccino 6.3 gram vet. Dit is maar liefst 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vet.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Melk drinken tijdens je dieet
Maar welke melk drink je dan best? Als je wil vermageren, kies je beter niet voor volle melk. Deze bevat naast gezonde mineralen immers zeer veel vet. Koemelk drinken is het beste, maar als je deze niet graag lust kun je ook voor halfvolle melk gaan.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.