Koffie & bonenDeze bonen zijn afkomstig uit Indonesie, Peru en Brazilië. Deze samenstelling zorgt voor een klein zuurtje, een nootje en chocolade als smaaktonen. Bij Barista Beleving weet de barista deze smaken uit de koffieboon te halen door de juiste afstelling van de koffiemolen en espressomachine.
Voor een kop filterkoffie gebruik je het liefst een licht tot mild gebrande koffieboon. Hoe donkerder de branding, hoe intenser en bitterder de smaak. Maak je een melkspecialiteit, zoals een cappuccino of latte macchiato? Dan is een donker gebrande boon meer geschikt.
Het woord werd in het Engels overgenomen maar de betekenis ervan veranderde enigszins. Terwijl een barista in Italië allerlei soorten dranken serveert, verwijst het woord in Engelstalige landen naar een persoon die - voornamelijk in café's - op espresso-gebaseerde dranken bereidt en serveert.
Donker gebrande koffiebonen hebben een volle, intense smaak die gepaard gaat met een lichte zure smaak. Espressobonen zijn het rijkst aan natuurlijke koffieoliën, die oliën zorgen voor de krachtige smaak van een perfecte espresso. Je kunt dus niet zomaar koffiebonen gebruiken om een espresso te maken.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
De arabica koffieboon is vrij rond, mild een tikje zoetig van smaak. De robusta boon is steviger, sterker van smaak en heeft iets meer bitterheid. 'Robuust' van smaak zou je kunnen zeggen. Wil je dus een pittige, stevige kop koffie dan zijn de lekkerste koffiebonen de bonen bestaande uit een blend van arabica-robusta.
Voor een volautomaat moet je kiezen voor vers gebrande koffiebonen. Je kunt kiezen voor 100% arabica, maar je kunt ook kiezen voor een bepaalde hoeveelheid robusta. Het gaat er om wat jouw voorkeur heeft. Lichte roasts passen minder goed bij een volautomaat.
In principe zijn alle bonen geschikt voor een koffiemachine. Het grootste verschil zit in de smaak van de koffie. Arabica is iets gevarieerder van smaak en Robusta is voornamelijk bitter. Een middel tot donkere koffieboon is beter geschikt voor een espressomachine, omdat deze uiteindelijk minder zuur wordt.
Want licht geroosterde filterbonen in een espressoapparaat leveren erg zure koffie. En koffie zetten van espressobonen in je Chemex of V60, geeft vooral een erg bitter resultaat. Iew! Dat moet je niet willen.
De term barista komt oorspronkelijk uit Italië. Daar betekent het barman – vrouw. In Italië serveert de barista naast warme dranken zowel alcoholische als niet alcoholische dranken en snacks. Het meervoud van mannelijke barista's in het Italiaans is baristi.
Een barista is een koffiekunstenaar. Als barista weet je veel over koffie en je bereidt, decoreert en serveert dan ook allerlei koffievarianten. 'Barista' is de Italiaanse term voor barman die allerlei soorten dranken bereidt en serveert.
'Door de zuurtegraad van de koffie, het verschil in temperatuur en het kloppen van de melk, kan de melk gaan stremmen omdat plantaardige melk daar niet tegen bestand is. Het is daarom lastig voor barista's om plantaardige melk te gebruiken. De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie.
Starbucks gebruikt alleen 100% Arabica koffiebonen.
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.
Bij het Italiaanse DeLonghi krijg je koffie van topkwaliteit. Als je trek hebt in espresso, cappuccino of latte macchiato, probeer dan eens Selezione Espresso. Hier krijg je 1 kg medium gebrande bonen die 70% Arabica en 30% Robusta bevatten.
Vette bonen herken je omdat ze donker van kleur zijn en door de olie glanzen. Vaak plakken ze aan elkaar. Vette koffiebonen zijn minder veelzijdig van smaak dan lichter gebrande bonen.
Jazeker!De Lavazza koffie wordt keer op keer erg goed beoordeeld. Met trots presenteren we dan ook de lekkerste top 3 selectie van Lavazza koffiebonen: Lavazza Qualita Oro, Lavazza Qualita Rossa en Lavazza Crema e Aroma. Elke variant belichaamt de rijke Italiaanse koffiecultuur en levert een unieke smaakervaring.
Daarom bevat de koffieboon meer cafeïne (wat voor de bittere smaak in koffie zorgt) om beter bestand te zijn tegen deze natuurlijke vijanden. Kies daarom altijd voor 100% Arabica koffiebonen om (bijna) zeker te zijn dat je geen bittere koffie koopt.
Een donker gebrande melange van 100% Arabica koffieboon. BewarenTen minste houdbaar tot en met Zie achterzijde. Koel, droog en donker Bewaren.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
Melanges met een percentage Robusta-koffiebonen zijn ideaal voor het maken van Cappuccino of latte macchiato. De Robusta-bonen houden hierin de melk en het melkschuim mooier vast.