Patiënten hebben meestal een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde: ze voelen weinig respect voor zichzelf. U bent heel gevoelig voor kritiek of afwijzing. Opmerkingen voelen vaak op als kritiek, terwijl ze niet zo bedoeld zijn.
Mensen met borderline vinden zichzelf vaak minder dan een ander. Er zijn bepaalde acties die dat gevoel kunnen versterken. Borderliners kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen: Stilzwijgen na een ruzie Het is belangrijk om een ruzie uit te praten.
Als je met iemand met borderline probeert te praten; vertel dan je verhaal in ik-vorm en betrek het verhaal op jezelf om te voorkomen dat je in een verwijtende sfeer komt. Probeer discussie te voorkomen. Als dat niet lukt, stap er dan zelf uit en benoem dit ook. Laat iemand zelf fouten maken en de verantwoording nemen.
Borderliners zijn heel gevoelige, goedhartige en zorgzame mensen. Manipulatie is dat je nadenkt over een strategie om te krijgen wat je wilt. Als je aan borderline lijdt, denk je daar niet aan – je doet gewoon. En je hebt vaak veel spijt van de dingen die je doet en zegt, en zou willen dat je je beter kon beheersen.
Oorzaak borderline persoonlijkheidsstoornis
Vaak leidt dat tot een negatief zelfbeeld. Ook kan het vertrouwen in anderen beschadigd zijn, waardoor iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis het lastig vindt om lange relaties te onderhouden.
Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis zijn vaak niet zo goed in liegen. Ze kunnen je wel kwalijk nemen dat je ze een eerlijke vraag stelt.
Deze angst kan oplopen tot extreme paniek op momenten dat zij alleen zijn of zich alleen voelen. Dit zullen zij dan ook, op soms krampachtige wijze, proberen te vermijden. Aan de andere kant levert de nabijheid van anderen ook weer vaak conflicten op! Zo krijg je een patroon van aantrekken en afstoten.
Ze hebben een instabiel, negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.Ze vinden het moeilijk om te weten wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging komen ook voor bij borderline. Een borderline-persoonlijkheidsstoornis kan voor moeilijkheden zorgen in het dagelijks leven.
Mensen met borderline zijn vaak empathische, gevoelige mensen en hebben daarom meer aandacht voor de behoeften en problemen van de ander. Daarnaast zijn ze vaak een vrolijk en spontaan gezelschap. Ik denk zelf dat het belangrijk is dat we ook een onderscheid maken tussen de persoon en zijn of haar ziekte.
Op het eerste oog lijkt narcisme inderdaad eerder voor te komen bij mannen dan bij vrouwen. 18 procent mannen tegenover 6 procent vrouwen. Eén van de oorzaken daarvan kan zijn dat vrouwen eerder de diagnose van borderline krijgen dan mannen. Narcisme en borderline hebben namelijk overeenkomsten.
U bent heel gevoelig voor kritiek of afwijzing. Opmerkingen voelen vaak op als kritiek, terwijl ze niet zo bedoeld zijn. Mogelijk weet u niet goed wat u wil met hun leven. Patiënten omschrijven dat gevoel vaak als een 'leeg gevoel van binnen'.
Ook gedachten over of pogingen tot zelfdoding komen veel voor. Mensen met borderline hebben vaak weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Ze zijn buitengewoon gevoelig voor opmerkingen die ze als kritiek ervaren. Ze twijfelen constant over wat ze zullen aanpakken en wat ze met hun leven willen.
Iemand met BPS heeft moeite om zijn emoties te beheersen en heeft vaak het gevoel dat die hem overspoelen. Een kleine tegenslag kan al leiden tot een intense woedeaanval of depressie. Deze onvoorspelbare stemmingswisselingen duren vaak een paar uur en bijna nooit langer dan een paar dagen.
Borderline is een ernstige aandoening, waar mensen vaak erg onder lijden. U kunt als naaste zelf niet behandelen, maar wel een goede steun zijn. Roep daarnaast professionele hulp in, want die is vaak noodzakelijk. Soms wordt u betrokken in de behandeling.
Mensen met de borderline persoonlijkheidsstoornis hebben grote moeite met het reguleren van hun emoties. Ze ervaren emoties veel heftiger dan anderen en weten niet hoe ze die gevoelens onder controle kunnen krijgen – ze worden er door overspoeld.
Een borderline persoonlijkheidsstoornis is meestal goed te behandelen. Een behandeling kan je klachten verminderen en soms ook zorgen dat je van de stoornis geneest. Als je de diagnose krijgt, dan bepaal je samen met je behandelaar wat de beste behandeling voor je is.
Mensen met borderline leiden emotioneel instabiele levens. Ze hebben vaak heftige emoties, hebben die niet altijd onder controle en huilen vaker.
Mensen met borderline kunnen ook paranoïde ideeën hebben en bijvoorbeeld denken dat ze worden achtervolgd. Voor iemand met borderline kan het zelfbeeld of zelfgevoel enorm veranderen. Als de omgeving hier niet goed mee omgaat kan het zijn dat iemand met borderline zich erg onzeker en slecht voelt.
Er zijn (stille) borderline kenmerken waar je op kan letten bij jezelf of iemand in je omgeving. Iemand met borderline is vaak bang om in de steek gelaten te worden en voelt zich ook snel afgewezen.Eenzaamheid en een wisselend zelfbeeld horen hier ook bij.
Wat is Borderline? Wanneer je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, voel je je vaak niet in balans, maar erg instabiel en kan je (ook voor jezelf) soms onvoorspelbaar reageren. Je voelt je vaak snel afgewezen en bent bang om door mensen die belangrijk voor jou zijn in de steek gelaten te worden.
Als de borderline-patiënt in crisis is, dient de huisarts altijd een zo objectief en onbevangen mogelijke risicobeoordeling te doen, ook bij 'de zoveelste keer'. Veel patiënten met ernstige klachten zijn chronisch suïcidaal, maar ook wilsbekwaam en daarmee zelf verantwoordelijk voor hun gedrag.
Mensen met borderline doen er alles aan om verlating of afwijzing door anderen te voorkomen. Ze kunnen moeilijk alleen zijn. Ook zijn ze erg gevoelig voor veranderingen in de omgeving. Dit kan leiden tot intense verlatingsangst en ongepaste woede.
Heb je een milde vorm, dan heb je bijvoorbeeld last van angst en twijfels over jezelf waarbij je wel goed functioneert. Voor mensen met een zwaardere vorm is dit veel moeilijker. Zo kunnen woedeaanvallen en zelfbeschadiging bijvoorbeeld leiden tot isolatie en eenzaamheid.
Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) versus werkomstandigheden en verzuim. Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) zijn vaker werkloos en verzuimen vaker op het werk. Werknemers met symptomen van BPS ervaren minder vaak beslissingsbevoegdheid, minder baanzekerheid en minder steun van collega's.