Het verminderen van de pronatie beweging kan door het dragen van anti pronatie zolen of op maat gemaakte sportzool. Antipronatie zolen zijn de ideale correctiezolen bij overpronatie.
Hardlopers die overproneren, kunnen baat hebben bij antipronatie schoenen. Deze schoenen bieden meer steun, waardoor de voet minder naar binnen kan kantelen tijdens het lopen. Antipronatie hardloopschoenen hebben een hardere tussenzool aan de binnenzijde van de schoen of de hielkap van de schoen is verstevigd.
Iets waaraan je overpronatie soms kunt herkennen is aan de slijtsporen onder je schoenzool. Als deze niet gelijkmatig slijt, maar vooral aan de binnenkant van de voet en onder de grote teen, dan kan dat door het afwijkende looppatroon komen. Vaak voel je zelf ook wel dat je voeten naar binnen neigen.
Helaas gaat overpronatie niet vanzelf over. Jij zult jouw wandeltechniek moeten aanpassen om klachten te verhelpen of te voorkomen. Een goede oplossing is het dragen van corrigerende inlegzooltjes die jou helpen om jouw houding te verbeteren. Er zijn speciale zooltjes ontwikkelt voor klachten als overpronatie.
Als overpronerende loper kies je antipronatieschoenen. Deze hardloopschoenen hebben of een verhard blokje (ook wel correctieblok genoemd) of een begeleiding aan de binnenkant van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder naar binnen kantelen om zo de kans op blessures te verkleinen.
Pronatie is de beweging in de onderarm en het enkelgewricht, waarbij deze respectievelijk naar binnen en naar buiten draaien. Het tegenovergestelde is supinatie. De naar voren gerichte handpalm wordt bij pronatie vanuit de neutrale uitgangshouding, de anatomische houding in de onderarm naar achter gedraaid.
We raden aan om de steunzolen in te lopen. Uw voeten moeten wennen aan de zooltjes, dit heeft invloed op de rest van uw lichaam. Neem 2 tot 4 weken de tijd om te wennen aan de steunzolen.
De meeste mensen kunnen van hun doorgezakte voeten afkomen zonder steunzolen, want het lichaam kan de voetboog zelf omhoog houden. Bij veel mensen begint de doorgezakte voet al in de heupen. Een zwakke heup zorgt ervoor dat knieën naar binnen gaan staan en daardoor lijkt het dat de voet is doorgezakt.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.
Het slijtagepatroon van je oude hardloopschoenen vertelt al veel over jouw pronatietype; de loopanalyse van een specialist nog veel meer, omdat ook factoren als gewicht en stand van de voeten een rol spelen in het kiezen van de beste schoen.
“Steunzolen worden aangepast op de schoen waarvoor ze bedoeld zijn. Dat kunnen je alledaagse schoenen zijn, maar ook je sportschoenen of veiligheids-/werkschoenen. Soms zijn de schoenen die je draagt een van de veroorzakers van je klachten.
Zorg dat er 1 cm ruimte zit tussen je langste teen en de voorkant van de schoen. Zo niet, krijg je tijdens het lopen last van pijnlijke tenen en blaren. Kies je loopschoenen dus een maatje groter dan je gewone schoenen. Je voet mag niet loskomen van de binnenzool wanneer je hem opheft.
Prijsverschil. Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten.
Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt.
Steunzolen en voeten trainen
En kun je er nog van afkomen als je ze jaren gebruikt? Als mensen last hebben van hun rug, of arm dan adviseert de fysiotherapie oefeningen. Zo worden de spieren weer sterker en verdwijnt de pijn. Bij voetklachten worden in veel gevallen gelijk de zolen uit de kast gehaald.
De kosten per paar steunzolen zijn ongeveer €229. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om uw steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met uw adviseur tot en met de nazorg en controle van uw steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij.
De eerste 7 tot 10 dagen kunt u wat last krijgen van spierpijn in bijvoorbeeld uw kuiten, de hamstrings of uw onderrug. Dit komt omdat de stand van het lichaam verandert en de gewrichtsvlakken, banden en spieren anders belast worden dan ze gewend zijn geweest. Een gemiddelde inlooptijd van twee weken is gebruikelijk.
De kosten van steunzolen liggen gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Omdat de steunzool volledig is afgestemd op jouw voet, is het een maatwerk product. De prijzen kunnen dus flink verschillen per persoon. Denk bijvoorbeeld aan de maat, de vorm en het materiaal van de steunzolen.
HOKA ONE ONE is in 2009 ontstaan in de Franse Alpen. De woorden 'Hoka one one' staan in de Maori-taal voor 'aarde' en 'vliegen'. De schoenen van het merk geven je namelijk het gevoel dat je vliegt over de aarde.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
De dure Hoka Mafate hardloopschoen beschermt je voeten en is voorzien van een R-Mat tussenzool die zorgt voor duurzaamheid. De zool biedt grip op zelfs natte oppervlakken. De schoen biedt ook veerkrachtigheid en stabiliteit en bevordert de natuurlijke, efficiënte pas.