Een gezonde, volle vacht zegt vaak iets over de algehele gezondheid van je kat. Als haar vacht dof of broos is, overmatig uitvalt of kale plekken vertoont, geeft dat meestal aan dat er iets loos is.
Uit het onderzoek blijkt dat mannetjes en vrouwtjes katten veelal niet van elkaar verschillen als het om agressie gaat. Wel waren de oranje vrouwelijke katten (waaronder de lapjeskatten) agressiever en daarnaast bleken ook de zwart-witte en grijs-witte katten opvliegender te zijn tegenover mensen.
Wanneer een kat zich bedreigd voelt en wanneer hij bang is, zal de kat de rug krommen. De haren op de rug zullen overeind gaan staan. De kat laat zien dat hij bereid is om zichzelf te verdedigen. De dikke staart hoort hier ook bij, maar in tegen stelling tot wanneer hij boos is, is de staart nu omlaag.
Aan de vacht van uw huisdier is vaak te zien of hij goed gezond is. Misschien herkent u het wel, omdat uw eigen haar ook reageert op uw eigen welzijn. Dat is bij dieren niet anders. Als ze niet in orde zijn, wordt de vacht vaak wat 'mottig'.
Om de vacht mooi te houden, is het dan ook belangrijk dat uw kat genoeg eiwitten binnenkrijgt. In elk kattenvoer zitten in principe wel eiwitten (katten zijn vleeseters, dus kattenvoer zonder eiwitten is vrijwel onmogelijk), maar het is schrikbarend hoe weinig vlees er in de meeste goedkope kattenbrokken zitten.
Kam niet om zoveel mogelijk haar te verwijderen, dit werkt heel erg averechts. De rui zal versneld worden. Je langharige kat met één wolhaarrui per jaar, of je kortharige kat met twee wolhaarruien per jaar, kan zelfs in een permanente rui geraken.
Als je merkt dat jouw kat constant in zijn vacht bijt, aan zijn vacht plukt, zijn haren eruit trekt of als hij herhaaldelijk op een bepaalde plek likt, is hij misschien zijn vacht te veel aan het verzorgen. Er kunnen verschillende redenen zijn voor dit gedrag, waaronder stress en ziekte.
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
Bij katten met vachtmijt zien we veel losse schilfers op de rug, romp en nek en meestal ziet het baasje dat de kat zich meer wast dan normaal. Ook bij het konijn zien we een toegenomen huidschilfering en kaalheid. Sommige dieren hebben geen jeuk, andere dieren hebben wel veel jeuk.
Hoewel het niet vaak voorkomt, kan de vacht van een kat inderdaad van kleur veranderen gedurende haar leven. De meeste kittens worden geboren met de vachttekeningen die ze ook als volwassen kat hebben. Sommige rassen vormen hierop een uitzondering.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Je kat aankijken …
Een kat aankijken is geen enkel probleem. Integendeel, een goed gesocialiseerde kat zoekt zelf oogcontact met je. Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren.
Rode katers, rode poezen en Vikingen
Rode katers en rode poezen zijn erg populair. Sommige mensen kiezen gericht voor een rode kat boven een andere kleur. Hoe de rode kat in onze huizen terecht gekomen is, blijkt een bijzonder verhaal.
Voorbeelden van populaire binnenkatten zijn de pers, de blauwe Rus en de ragdoll, vanwege hun lage activiteitenniveau en hun relaxte karakter.
Omdat O alleen doorgegeven wordt via het X chromosoom is een kater genetisch altijd ofwel rood 'O' ofwel niet rood 'o'. Dat is bij poezen anders, want zij hebben twee X chromosomen. Zij kunnen daardoor niet rood (oo), rood (OO) of rood gecombineerd met niet rood (Oo) zijn.
De meest voorkomende symptomen die mijten bij uw kat veroorzaken zijn: Haaruitval. Ernstige jeuk en krabben. Korstvorming, bobbeltjes en puisten op de huid.
Mijten. Huidaandoeningen bij honden en katten komen erg vaak voor. Een deel wordt veroorzaakt door een allergie, maar sommige huidziekten kunnen ook worden veroorzaakt door parasieten, zoals vlooien, luizen en mijten.
Jeuk is vaak het eerste teken van mijten bij katten. Als je kat zich opvallend vaak krabt, er kale plekken in de vacht zitten of de huid eczeem en korstvormingen heeft, kan een mijtenplaag de oorzaak zijn.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Een kat die languit op zijn rug ligt, is natuurlijk volkomen ontspannen. Er zijn zelfs katten die, al dan niet wijdpoots, op hun rug slapen, een teken dat ze zich heel veilig voelen. Ook kunnen katten ontspannen rollen, al dan niet in het zand.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Zoals vriendelijke katten en nestgenoten elkaar vaak verzorgen, soigneren katachtigen ook hun mensen door hun huid of haar te likken. Soms knabbelen ze zelfs op of zuigen ze aan kleding en kwijlen ze overvloedig. Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen.
Het wanneer en waar is daarom belangrijk bij het ontcijferen of het spinnen een teken van liefde is. Als je kat bij je is, en op schoot zachtjes ligt te spinnen, dan is dat een vrij duidelijk teken dat hij of zij smoorverliefd op je is. Ogen dicht en spinnen is de manier waarop je kat zegt: 'IK AANBID JE'.
Begroeten. Veel katten geven kopjes wanneer je weg bent geweest en thuiskomt. Op dat moment heb je waarschijnlijk allerlei geuren opgepikt. Door kopjes te geven wrijft je kat zijn eigen geur op jou, waardoor hij de andere, nieuwe geurtjes maskeert met zijn eigen, vertrouwde geur.