Oogwit dat niet echt wit meer isVerkleurd oogwit betekent meestal dat je vermoeid bent, maar als je oogwit gelig wordt, is het tijd om aan de bel te trekken - het kan duiden op het Syndroom van Gilbert, een chronische, maar goedaardige en onschuldige leverziekte.
Geelzucht is een gele verkleuring van de huid of van het oogwit. Bij geelzucht stijgt het bilirubine in het bloed (bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen). Meestal ontstaat het door leverziekten die gepaard gaan met beschadiging van de levercellen of het stukgaan van de rode bloedcellen.
Als je in je oogwit duidelijk rode bloedvaatjes kunt zien, kan dit duiden op een te hoge bloeddruk. Het kan echter ook komen door te veel spanning of inspanning, zoals hard hoesten, te kleine lettertjes proberen te lezen of lang naar een klein scherm zitten turen.
Denk aan een serum of een lekkere portie groenten. Voorzie je ogen van de juiste voedingsstoffen om de normale werking ervan te bevorderen. Je ogen zijn bijvoorbeeld erg gebaat bij vitamine C. Zeker als het gaat om het witter maken van je oogwit!
Je oog is een ronde bol die stevig in je oogkas ligt. Kleine spiertjes houden hem op zijn plaats en zorgen ervoor dat je je ogen kunt bewegen. De oogbol is gevuld met doorzichtig glasvocht, zo blijft hij mooi rond en je kunt er goed doorheen kijken. Traanvocht houdt de buitenkant van je ogen schoon en vochtig.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Je zou het haast niet zeggen, maar water is echt een wondermiddeltje. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat je ogen kunnen tranen. De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.
Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen. Carotenoïden is een bepaalde antioxidant wat tevens het risico op AMD en andere chronische oogaandoeningen tegengaat.
Bij geelzucht is uw huid en uw oogwit geel. Geelzucht is geen ziekte, het is een verschijnsel door te veel galkleurstof in uw bloed. Bij alvleesklierkanker kan dat komen doordat de tumor de galbuis dichtdrukt.
Olijfolie staat bovenaan deze lijst van voeding voor gezonde ogen. Olijfolie vermindert namelijk het risico op hart- en vaatziekten én het is heel goed voor je ogen. Dankzij de omega 3-vetzuren, omega 6-vetzuren en vitamine E helpt olijfolie ook om droge ogen en leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen.
Een rood oog komt vaak door een oogontsteking (conjunctivitis). Er kan dan ook slijm of pus in uw oog zitten. Het komt door een virus of bacterie. Als u last heeft van droge ogen kunnen de ogen ook rood worden.
Je oogkleur vertelt dus heel veel over je persoonlijkheid en je karakter! Oogkleuren zijn dan ook heel bijzonder en maken een persoon uniek. Echter kunnen de karaktertrekken bij een persoon erg verschillen. Het is dan ook niet zo dat mensen met bruine ogen nooit verslaafd kunnen raken aan alcohol.
Een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed betekent dat de lever niet optimaal functioneert. Een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed gaat vrijwel altijd gepaard met geelzucht. Hierbij kleurt als eerste het oogwit maar later ook de huid geel. Dit komt doordat bilirubine een intense gele kleur heeft.
Het syndroom van Gilbert (Ongeconjugeerde hyperbilirubinemie) is een chronische, maar onschuldige en goedaardige leverziekte. Eén van de processen die in de lever plaatsvinden, is de afbraak van hemoglobine (bloedkleurstof) uit rode bloedcellen. Hierbij ontstaat de afvalstof bilirubine.
Droge ogen en visolie: een inleiding
Inname van omega-3 vetzuren zou de traanfilmstabiliteit en de traanproductie kunnen verbeteren met minder klachten van droge ogen. Omega-3 heeft een ontstekingsremmende werking op de talgkliertjes waardoor het vetlaagje op de traanfilm verbetert.
Voeding doet er echt toe, ook voor je ogen. Sommige groenten en fruit zijn zelfs cruciaal voor je ogen en zicht. Dan gaat het vooral om vitamine C, E, Zink en Omega-3 vetten in bepaalde groenten en fruit. Zorg dus voor een goed gebalanceerd dieet.
Loop even een rondje, ga even naar buiten of maak een praatje. Zo geef je je ogen de kans om even te rusten. Ook is het belangrijk om veel te knipperen, de helderheid van je scherm niet te hoog te zetten en om niet te dicht bij je scherm te zitten. Zo bescherm je je ogen het beste.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
In het oogwit kan plotseling een bloeduitstorting ontstaan. De bloeduitstorting zit direct onder het bindvlies van het oog. Het bindvlies (conjunctiva) is een dun laagje slijmvlies dat het oogwit bedekt. Het is eigenlijk hetzelfde als een bloeduitstorting onder de huid, een blauwe plek.
Te weinig vocht kan hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken. Eveneens kan je duizelig worden als je opstaat. Bij uitdroging kan je flauwvallen, verward of lusteloos zijn. Andere symptomen zijn een droge mond, snelle ademhaling, diepliggende ogen en koude of klamme armen en benen.
Vermoeide ogen kunnen ontstaan door diverse activiteiten. Enkele van de meest voorkomende zijn te lang werken op de computer, slechte lichtomstandigheden, langdurig autorijden, lezen gedurende lange periodes en andere activiteiten die hoge eisen stellen aan de ogen omdat langere tijd intensief moet worden gefocust.
Omdat honing vocht-inbrengend is voor de huid, zorgt het tegelijkertijd voor een plumping effect. Hierdoor worden donkere kringen en lijntjes verminderd. Smeer wat honing op een nog wat vochtige, net gewassen huid onder de ogen, laat het even zitten, en spoel alles dan goed af.