Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Als u een terras gaat maken van beton, houd dan een dikte aan van 12 tot 15 cm. Ook nu is het weer afhankelijk van de toepassing. Als ook de auto er overheen moet, kies dan voor 15 cm.
Betonvloer garage: 18-20 cm. Oprit van beton: 18-20 cm. In huis: betonvloer op zand: 15-20 cm. In huis: betonnen dek-/afwerkvloer: 5-10 cm.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn. Op een vaste ondergrond is een wapening niet noodzakelijk, maar in twijfelgevallen is een lichte wapening in de lengterichting zeker aan te raden.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt. Stamp of tril het zand goed aan en strijk de nieuwe laag glad met behulp van een afrijlat.
Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Voor het aanbrengen van wapening in betonvloer gebruiken wij verschillen typen. Voor een gevlinderde woonbeton vloer met een dikte van 7 cm gebruiken wij wapening Ø 6-100 mm. De wapening in de betonvloer buiten is minimaal Ø 8-125 mm. Dit komt omdat de betonvloer voor buiten een minimale dikte heeft van 12 cm.
Een typische waarde voor de maximale belasting van een betonnen vloer is ongeveer 1000 kg per m2. Daarbij geldt dat vlak bij de muren (draagmuren op de verdieping er onder!) de belasting tot 50% hoger mag zijn, in het midden van een grote kamer kan de belasting vaak minder zijn.
Optimale dikte: om een goede betonvloer te krijgen, moet je er voor zorgen dat de vloer een dikte heeft van 10 à 12 cm (i.c.m. vloerverwarming) of 8 cm (zonder vloerverwarming).
In woonbeton gebruiken wij meestal betonijzer van rond 8 cm. Dit kan voldoende zijn voor een betonvloer tussen de 8 en 12 cm dik. Houdt u wel rekening met de dikte van de betonnen vloer dat u genoeg ruimte heeft om de vloer te storten zodat u niet te hoog uitkomt.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
Eerst en vooral wordt de zandlaag aangetrild voor een optimaal resultaat. Vervolgens brengen ze een laag betonzand aan waarop het beton gestort kan worden. Hierop wordt een folielaag gelegd zodat het water niet kan ontsnappen uit je betonvloer. Wanneer de isolatie geplaatst is, is het tijd voor een stevige bewapening.
De gekozen isolatieplaten dienen drukvast te zijn en tussen 6 tot 10 centimeter dik te zijn. De gewapende afwerkingslaag komt bovenop de isolatie na het leggen van een PE folie en dient minimaal 8 centimeter dik te zijn. Over het algemeen is EPS (ook wel Tempex op piepschuim genoemd) gewoon prima.
Betonvloer storten op zand met isolatie
Bijvoorbeeld een XPS, EPS of PIR-isolatie. Door isolatie aan te brengen op het zandbed, voorkomt u kou van onderaf. Beton storten we nooit direct op het zand.
De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf.
Indien je de oppervlakte weet van de vloer, weet je ook het aantal benodigde supportliggers met deze richtlijn: oppervlakte (m2) x 0,85. Afstandhouders zorgen voor de juiste betondekking tussen de wapening en de bekisting. Er zijn afstandhouders in allerlei maten, vormen en materialen.
Een fundering van tegels of stenen (straatwerk)
Het is ook de meest toegepaste fundering voor een tuinhuis e.d. Hiervoor dient u een zandbed van geel zand (ophoogzand) aan te leggen. Graaf ca. 25-30 cm uit, vul dit met zand en tril het goed aan.
Vaste grond
Vaak is de grond zacht en sponzig. Als je op deze grond gaat bouwen zal je woning gaan verzakken en scheuren. De bovenste lagen aarde zijn vrij zacht. Als je dieper graaft wordt de grond harder of van een andere samenstelling.
Een vloerplaat is, zoals zijn naam aangeeft, een betonnen plaat van 12 à 15 centimeter dik, die op de effen gemaakte grond wordt gegoten.