Occlusie. Een positie waarbij de gebitsbogen van de boven- en onderkaak precies op elkaar passen wanneer de mond wordt gesloten. Occlussie is ook wel de 'perfecte beet'.
Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval. Eén of meerdere boventanden en -kiezen sluiten dan binnen de ondertanden en -kiezen.
Wanneer u een overbeet heeft, hebben uw tanden en kiezen niet de juiste verhouding met de kaken. De boventanden staan iets over de ondertanden heen, waardoor de tanden niet mooi op elkaar aansluiten. Een (grote) overbeet kan ervoor zorgen dat u moeite heeft met spreken of met kauwen.
Bij een diepe beet sluiten de bovenste voortanden te ver over de ondertanden. Dat kan zo ernstig zijn, dat de onderste tanden in het tandvlees van het verhemelte bijten en ze nauwelijks meer zichtbaar zijn. Boventanden kunnen schuin naar voren komen te staan en er kan een spleet tussen de voortanden ontstaan.
Een ander woord voor beet is ook wel occlusie. Soms staan de kaken niet in een goede positie onder elkaar en kan dus ook geen goede occlusie gemaakt worden door de orthodontist. Om deze problemen te verhelpen is het bijna altijd noodzakelijk om de tanden en kiezen voor te bereiden voor een kaakcorrectie.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Problemen met overbeet
Hoewel het niet noodzakelijkerwijs bij alle patiënten voorkomt. – Patiënten bijten uiteindelijk in hun tandvlees. Dit genereert op zijn beurt over het algemeen parodontale en bruxisme problemen, die uiteindelijk leiden tot slijtage van het glazuur van de onderste boogdelen.
dwangbeet. De tanden kunnen zo'n positie in de mond hebben dat ze storen als je bijt. Dan kan je onderkaak naar voor of opzij schuiven om de tanden op elkaar geplaatst te krijgen. Dat leidt tot een extra belasting van het kaakgewricht en extra slijtage.
Bij een overbeet ligt de bovenkaak verder naar voren. Maar het omgekeerde kan ook: dat de onderkaak juist verder naar voren ligt. Dat noemen we een onderbeet. Omdat de boventanden nu niet vóór maar áchter de ondertanden staan, wordt het ook wel de omgekeerde overbeet genoemd.
Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca. 20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn. Er is dan een chirurgische kaakcorrectie nodig.
Laterale en anterieure kruisbeet: hierbij zitten 1 of meer van de bovenste tanden binnen de onderste tandenrij. Dit verstoort niet alleen de normale kauwbewegingen, maar kan op termijn ook afwijkingen veroorzaken bij de ontwikkeling van de kaakgewrichten.
Wat te doen bij een overbeet? Je kunt natuurlijk zelf bepalen of jij je gebit laat corrigeren of niet. Een overbeet hoeft niet verplicht behandeld te worden maar bij een overbeet waar sprake is van veel ruimte tussen boven- en ondertanden wordt het corrigeren van deze stand wel altijd geadviseerd.
Als je tanden perfect zijn uitgelijnd, valt de bovenste rij iets over de onderste rij heen. Als je voortanden echter ver uitsteken, of als je onderkaak verder naar voren ligt, heb je mogelijk een overbeet, onderbeet of kruisbeet.
Scheefgroei van het gelaat door eenzijdige excessieve groei van het caput mandibulae (condylaire hyperplasie) treedt meestal pas op na de puberteitsgroeispurt, al kan de afwijking zich manifesteren van kinderleeftijd tot ruim volwassen.
In het kaakgewricht bevindt zich een kraakbeenschijf (de discus). Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.
De dekbeet is een afwijking, waarbij twee of meer bovensnijtanden in een abnormaal steile stand in de kaak ge- plant staan, waardoor de ondertanden voor een groot deel worden bedekt door de boventanden (diepe beet).
Een open beet is een aandoening waarbij de bovenste en onderste voortanden van een patiënt geen contact kunnen maken, vaak met tanden die naar buiten uitsteken.
Waardoor ontstaat een kruisbeet? Een kruisbeet is vaak het gevolg van een discrepantie in de kaak of de tandpositionering of beide. Een kruisbeet is over het algemeen ernstiger als deze wordt gevonden in het gebit van kinderen omdat ze kunnen leiden tot kaakproblemen in de toekomst.
Door de afwijkende stand van de tanden en kiezen zullen tandplak en tandsteen ontstaan, wat zich kan uitbreiden naar paradontitis, een ontsteking van de steunweefsels van de tanden en kiezen. Hoektanden of kiezen kunnen door een verkeerde stand wonden in de bek veroorzaken.
We gebruiken een blokbeugel om een overbeet op te lossen. Je hebt een overbeet wanneer je onderkaak meer naar achteren staat dan je bovenkaak. Hierdoor steken de tanden in de bovenkaak vaak vooruit. Er bestaan verschillende soorten blokbeugels, namelijk een twinblock en een activator.
Hoelang je een beugel moet dragen bij een overbeet is afhankelijk van je gebitsafwijking. De arts adviseert je hoelang je de beugel per dag moet dragen zodra deze is geplaatst. Het is voor de voortgang van de behandeling belangrijk dat je dit advies opvolgt.
Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd. De bulten en de blaren kunnen een aantal dagen bestaan.
Mocht je toch gebeten worden, hoe kun je een spinnenbeet dan herkennen? Vaak krijg je last van een zwelling en kan je rode vlekken op de huid krijgen rondom de beet. Je huid voelt warm aan en het is mogelijk dat er een blaar ontstaat.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.