Sliptong, slibtong in het Frans petite sole (geslacht: vrouwelijk) Sliptong, slibtong in het Spaans lenguado pequeño. Sliptong, slibtong is soglioletta in het Italiaans.
Op menu's wordt vaak onderscheid gemaakt tussen (zee)tong en sliptong, terwijl het in beide gevallen om dezelfde soort gaat! De (zee)tong is een volwassen tong, terwijl een sliptong een jonge, ofwel babytong is. Volwassen tong is meestal groter dan 27 cm, terwijl sliptong varieert tussen 24 – 27 cm.
Sliptong is in feite een kleine zeetong
Zeetong is een stevige platvis die tegelijk ook zeer zacht en sappig smaakt. Sliptong is in feite een kleine zeetong. Sommige mensen schrijven sliptong als slibtong, met een b. Echter is slip met een p het meest gangbaar.
Zeetong, kabeljauw of schol: we zijn dol op een lekker visje, maar vis wordt steeds schaarser en duurder. De Nederlandse kottervisserij bevindt zich mede door torenhoge brandstofkosten in zwaar weer.Daardoor is er minder aanvoer van vis uit de Noordzee en rijzen de visprijzen de pan uit.
Sliptong zonder vel | minimaal 3 kg verpakkingen | per kilo 23,- | nr.
Het sliptongseizoen loopt van juni tot en met februari. In deze maanden smaakt de sliptong op zijn best. Van maart tot en met mei schiet de sliptong kuit, waardoor de sliptong erg mager wordt en minder lekker om te eten.
Verse sliptong 1 kg, heerlijke verse sliptong zonder vel. Dat zijn 7 tot 9 sliptongen.
Sliptong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de beste tijd om deze vis te kopen is van mei tot en met oktober. In deze maanden is de kwaliteit op zijn best en is de vis het meest smaakvol. Tijdens deze periode is de sliptong ook vaak goedkoper en beter beschikbaar.
Is sliptong gezond? Sliptong is een vrij delicate magere vis. Hierdoor zit hij niet boordevol essentiële omega 3 vetzuren zoals bijvoorbeeld een vette makreel maar hij levert zeker een bijdrage aan een goede gezondheid.
€ 29,50. BTW)1 kilo sliptong vers uit de Noordzee per kilo vacuüm verpakt. De sliptong weegt ongeveer 100 a 150 gram per stuk.
Snij met een schaar eventueel de slibtongen bij, je knipt van onderaan staart naar boven in tegengestelde richting, dep ze heel goed droog en kruid met peper en zout. Laat een grote klont boter smelten in een anti kleefpan en bak de tongetjes hierin aan beide kanten mooi goudbruin.
Tong is een uitstekende bron van magere eiwitten en calcium .
Sliptong, slibtong in het Duits kleine Seezunge (geslacht: vrouwelijk) Sliptong, slibtong in het Engels small sole fish. Sliptong, slibtong in het Frans petite sole (geslacht: vrouwelijk)
Hij is namelijk een paar maten kleiner dan zijn grote broer: de zeetong. Zeetong en sliptong worden op dezelfde manier gevangen: met een net dat over de zeebodem sleept. De sliptong is net als de schol een platvis, maar er zijn een paar verschillen.
Het woord sliptong is vermoedelijk etymologisch verwant met de werkwoorden slippen of slepen. Een sliptong is zo klein dat hij gemakkelijk door de mazen van het net slipt; sliptongen worden gevangen met een sleepnet. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bij sleepharing 'met een sleepnet gevangen'.
Smaak: Tong staat bekend om zijn delicate en milde smaak. Het visvlees is mals en sappig, en het frituren of bakken draagt bij aan een knapperige buitenkant. 5. Accompagnement: Sliptong wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals friet, aardappelpuree, groenten en een saus zoals remoulade of tartaarsaus.
Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Hoe je sliptong eet is als volgt: 'duw' voorzichtig met een (vis)mes de zijkanten naar buiten. Hier zitten de graatjes in, dus let hierbij goed op dat alle graten er vanaf zijn. Duw vooral ook niet te hard, want dan is het mogelijk dat je stukken van de vis meeneemt. En dat is natuurlijk zonde!
Smaak & bereiding van gevilde sliptong
Van maart tot en met mei schiet de sliptong kuit, waardoor de sliptong erg mager wordt en minder lekker om te eten. Sliptong heeft een milde en delicate smaak, perfect voor verschillende bereidingswijzen.
Een sliptong weegt tussen de 120 en 180 gram en wordt zonder vel geleverd. De 7 tot 9 vissen worden vacuüm verpakt en uitstekend gekoeld geleverd. Je kunt de verse vis 5 dagen in de koelkast en minimaal 3 maanden in de diepvries bewaren.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon. Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
De sliptong en de zeetong behoren namelijk tot dezelfde vissoort en de benaming van de 2 geeft eigenlijk de grootte aan van de vis. Sliptong is namelijk de benaming die wordt gebruikt bij tongen die korter zijn dan 25 centimeter. Zeetong is dan weer de benaming voor exemplaren die langer zijn dan 25 centimeter.
Sliptong is een overheerlijke vis, maar vaak vrij prijzig in een restaurant. Voor een paar sliptongen ben je al snel meer dan 20 euro kwijt. Maar, voor het eten van sliptong hoef je niet per se de deur uit. Deze vis is heel eenvoudig zelf te bereiden!
De sliptong is zonder huid en met kop. Een stevige vis, waarvan het visvlees makkelijk van de graat te halen is. De zeetong kan op verschillende manieren worden bereid, je kan ze bakken, grillen, stomen en stoven.