Tijdens je Marokko reis moet je altijd alert zijn en geen 'domme' dingen doen zoals na middernacht door de verlate straatjes van de Medina lopen. Laat ook nooit waardevolle spullen en/of geld achter op je hotelkamer.
Als reiziger naar Marokko mag je een maximaal bedrag van 10000 euro meenemen. Bedragen boven de 10000 euro moeten worden aangegeven bij de douane.
Over het algemeen is Marrakech een veilige stad voor vrouwen om te bezoeken. Net als bij elke andere stad moeten reizigers echter wel alert blijven en zich bewust zijn van hun omgeving. Een van de grootste zorgen voor vrouwelijke reizigers is de mogelijkheid van seksuele intimidatie en ongewenste aandacht.
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd. Anderzijds is het zo dat bepaalde kleding beter wordt gewaardeerd dan andere.
ATM in Marokko: Bij aankomst op de luchthavens in Marokko kun je euro's wisselen of gebruik maken van pinautomaten met giropas (met Maestro- en Cirrus-logo) of bankpas. Ook in grotere steden vind je genoeg wisselkantoren en pinautomaten.
In cafés, hotels, bistro's en restaurants wordt een fooi van rond de tien procent verwacht. Ook is het gebruikelijk om chauffeurs en begeleiders na een rondreis een fooi te geven. Vergeet ook niet je wandelgids (zowel in de stad als in de bergen). Reken op ongeveer 50 dirham per dagdeel.
In het noorden van Marokko en in toeristische steden als Marrakesh en Fez is het gebruikelijker om in euro's te betalen dan in andere delen van het land, maar vraag het altijd eerst. ð Houd er rekening mee dat je niet in de lokale valuta betaalt en dat je te maken kunt krijgen met een ongunstige wisselkoers.
Wij raden aan om het water in Marokko niet te drinken. De kwaliteit van het drinkwater is niet goed waardoor je dus vrij ziek kunt worden. En niemand wil natuurlijk ziek worden op vakantie. Koop daarom flesjes water en gebruik dit tevens voor het tandenpoetsen.
Marokko is te warm in de zomer, zorg ervoor dat u lichte kleding meeneemt. U moet kleding meenemen die u effectief koel houdt en een lichte jas voor de nacht. Het is dus erg belangrijk dat u zonnebrandcrème, een zonnebril en een petje meeneemt om uw gezicht te beschermen tegen de zon.
In Marokko is het gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. Marokkaanse kooplieden verwachten dat er onderhandeld wordt, en hebben hun vraagprijs daarop aangepast. Begin op ongeveer een derde van de vraagprijs en bedenk van te voren wat u voor de artikelen wenst te betalen.
Over het algemeen wordt Marrakech beschouwd als een veilige stad voor toeristen, ook voor vrouwen. Toch is het verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral 's nachts of in rustigere gebieden.
Over het algemeen moet je bij Marrakech Menara minstens twee uur voor de vertrektijd aanwezig zijn bij een continentale vlucht en drie uur bij een intercontinentale vlucht.
Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
In Marokko kun je bijna overal gewoon pinnen. Banken hebben moderne automaten. Het kan echter wel voor komen dat een automaat leeg is (vooral in het weekend) en in afgelegen gebieden vind je geen automaten. Zorg er daarom altijd voor dat je cash bij je hebt en dat je voor het weekend pint.
Valuta in Marokko
In Marokko wordt met de Dirham (€1 is circa 11 Dirham) betaald. Gelukkig zijn er diverse geldautomaten waar je met je pinpas of creditcard geld kunt pinnen. En ook is dit mogelijk bij de meeste restaurants, bars en winkels, zeker in de toeristische gebieden.
Een prijs van een maaltijd ligt gemiddeld rond de 10 euro. Een biertje kost tussen de 3 en 5 euro, een fles wijn ongeveer 15 euro en frisdrank 1,50 euro. Verse jus d'orange is overal verkrijgbaar en kost 1 tot 2 euro voor een groot glas.
Met de betaalpas van Rabobank kun je bijna overal ter wereld betalen en contant geld opnemen in vreemde valuta.
Marokko is niet extreem duur, maar ook niet supergoedkoop. Het is een relatief welvarend land in Afrika en dat zie je terug in de prijzen. Toch is Marokko nog steeds goedkoper dan Nederland. Bijvoorbeeld een busrit is betaalbaar en je kunt er voor weinig geld overnachten.
De beste plaatsen om uw valuta te wisselen zijn de wisselkantoren die zich op de toeristische pleinen van elke stad in Marokko bevinden. U kunt uw valuta ook wisselen op het vliegveld of in hotels.
Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). In Marokko komt hondsdolheid (rabiës) voor.
Vele kledingstukken zijn gemoderniseerd, maar de Marokkaanse babouche is weer helemaal in. Maar wat zijn het? Het zijn Marokkaanse sloffen. Kenmerkend voor deze schoenen is dat deze net iets moderner zijn dan muiltjes, maar veel comfortabeler zitten dan gewone slippers.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders. Dat geldt in wat mindere mate in de centra van grote, moderne steden als Rabat, Casablanca, Tanger en Marrakech.
Deze plekken staan bekend om stranden in Regio Marrakech-Tensift-El Haouz: Essaouira Beach. Plage de Sidi Kaouki. Lalla Fatna Beach.