Het kippenras bepaalt de kleur van een ei. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: een kip met witte veren en witte oorlellen legt witte eieren, een roodbruine kip met rode oorlellen bruine eieren. Het kleuren van het ei gebeurt in de schaalklier.
Buiten de kleur verschillen de eieren kwalitatief niet van elkaar. In de supermarkt, het eindstation van het ei, merk je pas een duidelijk verschil: een wit ei is veel voordeliger dan een bruin ei. Soms bijna wel de helft goedkoper. In de vorige eeuw werd een wit ei vaak geassocieerd met de legbatterij.
Witte eieren zijn voor de boer een stuk goedkoper. De productiekosten zijn 9 procent lager. De witte kip is kleiner en heeft daardoor minder voer nodig, terwijl de kip meer eieren legt dan de bruine kip. En ze houden het leggen ook tien weken langer vol.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Veel mensen denken dat witte kippen witte eieren leggen en bruine kippen bruine, maar dat is niet altijd waar. Er zijn ook witte kippen die bruine eieren leggen. Je kunt het beter zien aan het oorlelletje van de kip: een kip met witte oorlellen produceert witte eieren.
Waarom gaan de bruine eieren dan toch in de ban? "Witte eieren zijn duurzamer", zegt Maartje Boot van het Voedingscentrum. Dat concludeerde de Wageningen Universiteit al jaren geleden. "Witte kippen eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een klein beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet en dus helemaal niet slecht.
Tips: zo kies jij het juiste ei
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een Topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof.
Het donkerbruine ei (rechts) is een onbevrucht (parthenogenetisch) ei ... Download wetenschappelijk diagram.
Cream legbar kippen zijn bekend om hun unieke blauwe eieren en hun vriendelijke karakter. Ze zijn ook productief en gemakkelijk te verzorgen, dus ze zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een ras van kippen dat makkelijk te houden is en dat regelmatig eieren levert.
De overstap naar witte eieren maakt deel uit van het zogeheten Beter voor Natuur & Boer-programma van Albert Heijn. Hierbij zijn leghennenhouders overgestapt op witte hennen. Witte eieren duurzamer dan bruine eieren, omdat witte hennen efficiënter omgaan met het voer dan bruine en meer eieren leggen per hen.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Dier- en milieuvriendelijk eierschap
Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland. Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de eierproductie.
Bruine kippen zijn groter dan witte kippen, waardoor ze meer voer nodig hebben. Daarnaast produceren bruine kippen minder eieren dan witte kippen. Dit wordt allemaal doorberekend in de prijs, waardoor bruine eieren dus iets duurder zijn dan witte eieren.
Witte eieren worden gelegd door 'witte kippen'. Deze kippen hebben minder voer nodig om dezelfde hoeveelheid eieren te produceren dan 'bruine kippen', waardoor ze een kleinere CO2-voetafdruk hebben .
de eitjes zijn bruin van kleur en middelgroot van formaat. rustig karakter en zeer goed handelbaar. wordt amper broeds. de hennen worden ongeveer 2.2 kg en de hanen 2.75 kg.
Over het algemeen leggen witte kippen witte eieren en bruine kippen bruine. Maar uiteindelijk hangt het af van de kleur van de oorlel. Een kip met een witte oorlel legt een wit ei. Een kip met een rode oorlel legt een bruin ei.
De meeste eieren die commercieel in de supermarkt worden verkocht, komen van pluimveehouderijen en zijn niet bevrucht . Sterker nog, leghennen op de meeste commerciële boerderijen hebben nog nooit een haan gezien. Met de juiste voedingsstoffen leggen kippen eieren met of zonder dat ze in de aanwezigheid van een haan zijn geweest.
Dat eieren die in de supermarkt verkocht worden onbevrucht zijn, is een illusie. Op vrijwel elk pluimveebedrijf lopen hanen rond die 'lekker hun gang gaan'. Dat geldt dus ook voor kippeneieren. Dinsdag was de verbazing groot dat er eieren uitkwamen, die in de supermarkt waren gekocht.
Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum.
Alle eieren bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
USDA-klasse AA : deze classificatie geeft de hoogste kwaliteit eieren aan, zoals eieren met een schone, onbeschadigde schaal en stevige, ronde dooiers. USDA-klasse A: deze classificatie geeft eieren van zeer hoge kwaliteit aan, waaronder eieren met een schone schaal en redelijk dikke eiwitten.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Drie sterren Beter Leven keurmerk
Naast biologische eieren dragen ook Rondeeleieren (bij Albert Heijn), de vrije-uitloopeieren van GIJS streekproducten (PLUS) en Kipster (Lidl) dit keurmerk. Biologische eieren herken je ook aan het Europees biologisch keurmerk (het 'groene blaadje') of het EKO-keurmerk.
Het eten van rauwe eieren kan potentieel gevaarlijk zijn als ze Salmonella bevatten . Ongeveer één op de 20.000 eieren bevat Salmonella. Salmonella is een bacterie die veel voorkomt in voedsel en die diarree, koorts, krampen en braken veroorzaakt.