Wat kan je doen om iemand met een angststoornis te helpen? Begrensd luisteren – Neem de tijd om te luisteren, maar ga niet mee in de angst van iemand. Geef na een aantal minuten vriendelijk aan dat je hebt gehoord dat hij/zij angstig is en dat je het nu over een ander onderwerp gaat hebben. Afleiding helpt!
Bij een paniekaanval kun je een snelle hartslag hebben, zweten, duizelig zijn en trillen. Het komt door moeheid, spanning of angst. Adem rustig: in 3 seconden in en langzaam in 6 seconden uit. Of ga even iets doen waardoor je minder let op je hart en ademhaling.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Neem voldoende rust en zorg voor lichaamsbeweging. Probeer minder cafeïnehoudende dranken, alcohol en tabak te gebruiken. Vermijd te veel prikkeling van de zintuigen en probeer te ontspannen. Zorg voor een structuur die rust geeft.
Een paniekaanval bereikt meestal binnen ongeveer 10 minuten zijn hoogtepunt en ebt daarna langzaam weg. Soms houdt u nog lang een gevoel van spanning en onrust.
Vaak is er niet één specifieke oorzaak voor paniekaanvallen, maar kan het een combinatie van factoren zijn, zoals aanleg, gebeurtenissen, stress en vermoeidheid of middelengebruik. Gelukkig zijn er wel verschillende tips en oefeningen die kunnen helpen om paniekaanvallen te verminderen of zelfs te voorkomen.
Wat zijn de symptomen ná een paniekaanval? Na een paniekaanval voelen mensen zich moe en uitgeput, zoals na een zware training. Het is dan ook verstandig om daarna goed uit te rusten.
Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor vermindert een paniekaanval. Voorbeelden zijn alprazolam, clonazepam, diazepam en lorazepam. Venlafaxine regelt in de hersenen hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties.
Een paniekaanval gaat vanzelf over en is niet gevaarlijk. Toch voelt het vaak erg heftig. Het kan helpen om te weten dat de piek van een paniekaanval meestal binnen 10 minuten is en daarna langzaam verdwijnt.
Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van de stoornis vergroten. Agorafobie is voor grotendeels erfelijk. Daarnaast spelen omgevingsfactoren een rol. Je krijgt sneller agorafobie als je als kind negatieve dingen meemaakte, zoals een scheiding of het overlijden van een familielid.
Behalve medicijnen en therapie, helpt het ook om je manier van leven te veranderen. Stress, cafeïne, drugs en alcohol maken je angsten vaak erger.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
Onderzoek lijkt te laten zien dat mediteren en mindfulness goede manieren zijn om te ontspannen. Door bijvoorbeeld te letten op je ademhaling, komt je lichaam tot rust. Meditatie kan ook helpen om negatieve gedachten makkelijker los te laten.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maand opknapt.39% van de mensen is binnen 1 jaar nog niet hersteld en bijna 1 op de 3 mensen (30%) is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Hierdoor weten we dat een angststoornis een langere duur heeft dan depressie.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt.39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld.
Hij/zij vraagt u te bedenken waardoor bij u de angst is ontstaan.U krijgt adviezen over wat u zelf kunt doen om de angst te verminderen. Bijvoorbeeld actief blijven en als dat kan blijven werken. Uw behandelaar leert u hoe u zo goed mogelijk met uw klachten kunt leven.