Bij veel zuigelingen is een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen één van de oorzaken van eczeem. Eczeem ontstaat in dat geval vaak na overgang van borstvoeding naar flesvoeding, of na het geven van bijvoeding. De meest voorkomende voedselallergieën bij jonge kinderen zijn koemelk-, kippeneiwit- en pinda-allergie.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Eet geen kant-en-klaar maaltijden en gebruik bij de bereiding van je maaltijden geen 'pakjes en blikjes'. Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren.
Contactallergisch eczeem is eczeem als gevolg op een allergische reactie tegen een specifieke stof van buitenaf. Dit wordt veroorzaakt doordat u allergisch bent geworden voor een bepaalde stof.
Maar als de blootstelling aanhoudt of vaak terugkeert, kunnen aandoeningen als (irritatief) eczeem of astma ontstaan. Voorbeelden van irriterende stoffen zijn zuren, zeepachtige stoffen in reinigingsmiddelen, oplosmiddelen, lasrook en water (kan tot eczeem leiden als de huid vaak of langdurig nat is).
Wel is bekend dat er allerlei factoren zijn die eczeem kunnen verergeren. Stress is een van die factoren.Door geestelijke en lichamelijke overprikkeling kan eczeem bij je kind in korte tijd sterk verergeren.Ook een droge huid maakt atopisch eczeem erger.
Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid van de huid, het ondersteunt het immuunsysteem. Zo kan het innemen van het juiste gehalte vitamine D helpen om ontstekingen van de huid te verminderen, herstellen en te vernieuwen.
Eczeem is in de meeste gevallen namelijk erfelijk bepaald of het gevolg van een allergie. Maar je klachten kunnen wel erger worden door voeding. Sommige mensen hebben een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Dat komt vaak voor bij tarwe, varkensvlees, koemelk en citrusvruchten.
Eczeem is goed te behandelen maar niet te genezen. Eczeem behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontstekingsreacties van de huid. De behandeling is doorgaans alleen gericht op de plek waar huiduitslag voorkomt (lokale behandeling).
Het is een chronische huidaandoening, die kan wisselen in ernst. Actief eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, schilfering, met bultjes of blaasjes. Bij chronisch eczeem gaat het vooral om schilfering, een droge, soms verdikte huid en kloven.
Een goede behandeling van het eczeem is de belangrijkste manier om de jeuk tegen te gaan. Dat doet u met een medicinale zalf, meestal corticosteroïdzalf. De ontsteking in de huid en de jeuk gaan niet weg met alleen een basiszelf. U kunt ook medicijnen en zalven krijgen die de jeuk verminderen.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
Drink veel water
Om je eczeemklachten te verminderen helpt het om veel water te drinken. Hierdoor komt er minder histamine vrij, waardoor je natuurlijke afweer groter wordt.
Stress kan een eczeemtrigger zijn. Bij eczeem is de huid meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig.In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid: Jeuk.
Als je last hebt van atopisch eczeem, kan het zijn dat je huid ook reageert op een 'huideigen bacterie'. Dit is een bacterie die al in je huid voorkomt. De specifieke bacterie waar mensen met atopisch eczeem op kunnen reageren heet Staphylococcus Aureus of de Stafylokokken bacterie.
De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Het verloop van de aandoening is ook niet altijd te voorspellen: soms gaat het een tijd goed en soms is er ineens een periode waarin de situatie verslechtert. Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol, alcohol en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Eczeem is niet gevaarlijk en laat geen littekens na, maar het probleem kan wel een grote impact hebben. Als uw baby zich voortdurend ongemakkelijk voelt of uw kind niet kan slapen van de jeuk, is dat wel degelijk een ernstig probleem.
Vaak schrijft een arts bij eczeem op handen en voeten een hormoonzalf voor. Deze werken snel en helpen bij symptoombestrijding van de klachten. Als je eczeem daarna onder controle is, kun je gebruik maken van een natuurlijke eczeemcrème zonder parabenen en andere allergenen, om de huid doorvoed en beschermd te houden.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Typische lokalisaties van atopisch eczeem zijn het gezicht (m.n. rondom de ogen), hals en de buigzijden van het lichaam zoals elleboogplooien en knieholtes. Mensen met atopisch eczeem hebben ook vaak astma, hooikoorts of voedingsallergie.
Zeevruchten en kokos voeden op hun beurt je huid. Producten als koffie, thee, melkproducten, tarwe, alcohol, suiker en fabrieksmatige voeding kun je beter vermijden.
Speciaal dieet kan effectief zijn
40% van de kinderen met eczeem is allergisch voor bepaalde voedingsstoffen. Aangetoond is dat zo'n allergie eczeem kan verergeren. Wanneer bekend is welke voedingsstof het allergeen is, kan een aanpassing van het dieet zorgen voor vermindering van de symptomen.
Kies voor voldoende bladgroenten: de vitaminen en mineralen in groenten als boerenkool, spinazie en peterselie doen wonderen voor je huid. Ze neutraliseren vrije radicalen. Ook gezonde vetten zijn goed voor je huid: denk maar aan zalm, avocado, onbewerkte noten en pure olijfolie.
Eczeem is ongevaarlijk en niet besmettelijk, maar wel heel vervelend. De huid jeukt hevig waardoor er slaapproblemen kunnen ontstaan. Door de rode plekken ziet de huid er niet goed uit en sommige mensen schamen zich er dan ook voor. Gelukkig is eczeem tegenwoordig goed te behandelen, zegt Suzanne Pasmans.