Aangezien cutten een vorm van afvallen is, gelden hier dezelfde principes als bij iemand die gezond wil afvallen. Het is echter nu nóg belangrijker om het erg gestructureerd te doen en de juiste hoeveelheid van calorieën en macro's te respecteren. De balans tussen je macro's is cruciaal om succesvol te cutten.
Als je veel vet hebt, duurt het cutten wat langer. Over het algemeen is drie maanden een mooie richtlijn. Mik op rond de tien procent lichaamsvet, dan zijn je spieren goed zichtbaar. Plus, je hoeft niet al te streng te zijn en kunt nog eens uit eten.
#5: Val niet te snel af
Een belangrijke tip die we je kunnen meegeven tijdens droog trainen is niet te snel afvallen. Het gemiddelde gewicht dat men verliest bij een goede droog training is 0,5 kg per week. Zorg dat je hieronder blijft, want bij meer gewichtverlies raak je ook spiermassa kwijt.
Bij het cutten ga je met je voeding 200 tot 500 kcal onder je dagelijkse caloriebehoefte zitten. 200 kcal als je niet veel gewicht hoeft te verliezen en 500 kcal als je veel vetmassa kwijt moet raken. Als je begint met het cutten dan ga je in eerste instantie 200 kcal onder je dagelijkse caloriebehoefte zitten.
Noten(boter)
Hoe vloeibaarder het voedingsmiddel, hoe minder verzadiging. Om die reden zijn alle notenboters en zeker ook pindakaas (ook al zijn pinda's eigenlijk geen noten) af te raden tijdens het cutten, hoe lekker ze ook zijn.
Het belangrijkste is dat het je het cutten volhoudt. Kies daarom een dieet dat past bij het soort eten waar je het meest van houdt. Als richtlijn kun je 0,60 a 1,20 gram vet per kilo lichaamsgewicht aanhouden. In ons voorbeeld neem je bij een lichaamsgewicht van 80kg dus rond de 96 gram vet in.
Wanneer iemand droog traint door middel van te hard trainen en een crashdieet volgt is het gevaarlijk voor je lichaam. Dit komt omdat je je lichaam dan te weinig voedingsstoffen geeft, en het extra laagje energie (onze vetreserve) ook wegwerkt.
Vooral tijdens het droogtrainen wordt een broodje al snel gezien als vijand. Zo zou zetmeel slecht voor je zijn, zijn de gluten in brood schadelijk voor je darmen en is brood een dikmaker.
Wanneer je moet beginnen met cutten hangt af van de doelen die je hebt wat jouw huidige staat is. Wanneer je een hoog vetpercentage hebt en je wil droog worden, zul je langer moeten cutten dan iemand die in de winter een cleanbulk heeft gedaan.
Bij een dergelijk tekort zul je wekelijks 0,5 tot 1% van je lichaamsgewicht kwijtraken. Om deze mate van vetverlies te handhaven en een plateau te voorkómen, zul je je energiebalans mettertijd moeten verlagen. Gedurende de cut zal immers, onder invloed van metabolic adaptation, je onderhoudsniveau dalen.
Zoals gezegd duurt een mini-cut meestal niet langer dan zes weken. Dit betekent dat het een perfect hulpmiddel is voor diegenen die, om wat voor reden dan ook, op korte termijn minder lichaamsvet willen hebben.
Tijdens het cutten blijf je natuurlijk gewoon sporten! Je wilt je zuurverdiende spiermassa namelijk behouden. Hiervoor is het belangrijk om gewoon door te gaan met je trainingsschema. Je kunt eventueel extra cardiotraining gaan doen om ervoor te zorgen dat je voldoende energie verbrandt.
Reverse dieting of een omgekeerd dieet is de volgende stap in het cutting proces wanneer je klaar bent om je calorie-inname te verhogen om te voorkomen dat je metabolisme vertraagt. De sleutel tot het bereiken van gewichtsverlies is om meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt- het creëren van een calorietekort.
Doe bij voorkeur minimaal 2 keer per week (20-30 minuten) extra cardio naast je krachttraining. Probeer daarbij je hartslag flink omhoog te gooien naar ongeveer 75 tot 85% van je maximale hartslag. Hier kun je lezen hoe je cardio en krachttraining het beste combineert.
Je kunt in het begin gerust basmati rijst nemen, maar probeer na verloop van tijd dan wel de volkoren variant te pakken, of zilvervliesrijst. Grote kans dat je daarmee nog droger wordt.
Met rijst kun je gemakkelijk veel koolhydraten binnenkrijgen. Koolhydraten zijn de primaire energiebron voor je lichaam en vervullen daarmee een belangrijke rol. Koolhydraten vullen namelijk de glycogeen voorraad in je spieren en lever aan, deze energie gebruik je als eerst.
Het belangrijkste is om genoeg eiwitten te eten, voldoende vetten en het juiste aantal koolhydraten. Wanneer je consistent in de juiste verhoudingen eet, en dat combineert met goede training, zal het droog trainen van de buik je goed afgaan.
In de praktijk is je dieet de belangrijkste factor voor resultaatgericht droogtrainen. Om echt ripped te worden is ongeveer 70% de inspanningen voor je dieet, 20% een goede workout, 5% psychologisch, om de tussendoortje te kunnen weerstaan en 5% pure vastberadenheid.
Twee keer per week aan krachttraining doen is hiervoor voldoende. Daarnaast is intervaltraining een efficiëntere manier om calorieën te verbranden dan duurtraining. Maar ook met matig intensieve inspanningen zoals stevig doorwandelen en fietsen kun je al enige vetmassa verbranden.
Maar hoe bepaal je nu wanneer je gaat bulken of cutten? Iemand die heel dun is en wil aankomen, zal opteren om te bulken. Iemand die gewicht wilt verliezen zal dan eerder gaan cutten. Maar hoe zit het voor de mensen die zowel vet willen verliezen en spiermassa op willen bouwen.
Of je nou aan het bulken bent of niet, ongezond eten blijft slecht voor je lichaam en gaat je in geen enkel opzicht helpen. Het stimuleert de opslag van vet in plaats van spiergroei. Bij bulken krijg je (vaak) veel extra vet. Simpelweg omdat je zo veel eet dat je lichaam niet alles kan verbranden.
Je voelt je slap
Kun je tegenwoordig een stuk minder in de sportschool dan een paar weken terug? Dan heb je geen spiermassa opgebouwd, maar juist afgebroken. Houd al je trainingen bij (hoeveel gewicht, hoeveel herhalingen, hoe lang je rent, enz.)